Pierwsze akwarium

ODPOWIEDZ
baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
podloze jest takie samo i zamkniete
podlozy substratowych sie nie plucze!!!

floran sie plucze przed uzyciem bo floran nie zawiera zadnych substancji odzywczych to poprostu porowaty zwir o ladnym wygladzie ktory zawiera duzo pylu stad to plukanie

pluczesz najnormalniej w swiecie przez drobniutenskie sitko

numer gg na prv

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

płukanie wcale nie jest jakos strasznie uciążliwe :) ale trzeba to robić powoli i najlepiej pod bierzącą wodą to pójdzie sprawnie:)

Jezu 1500zł ja za tyle zamierzam założyć 300 :P no ale zeby zbijać koszty trzeba najpierw swoje zapłącic :):)

Rzyczę powodzenia z zakładaniem baniaczka :) i jak najmniej problemów :) chociaz proboblemy zachęcają nas do szukania i czytania wiec nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Co do płukania ... zależy od producenta jak łatwo pójdzie.

Kupowałem 20 kg bazaltu w rybarium i 16 kg w Kakadu (w kakadu chyba Filtus ale głowy nie dam, z rybarium nie pamiętam producenta ).

Spostrzeżenia są takie:

Kupiony w rybarium wymagał max 5 krotnego wypłukania - po tym woda była kryształ.

Ten z Kakadu płukałem chyba z 10 razy ( po pierwszych 3 z dna wybierałem błoto :-/ ) a woda nadal robiła się mętna ...

W dodatku ten z rybarium był tańszy :-)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ja kupowałem bazalt w osiedlowym sklepie i płaciłem bodajże 3 zł za 2 kg. Nie pamiętam firmy, ale opakowania było niebieskie z rybką :P płukania miałem co niemiara, a woda na początku i tka była mętna ;/ ale to wszystko z czasem ustaje :)

generalnie jesteś spoza łodzi, więc jeśli masz możliwość to korzystaj z dóbr natury :PP
korzonek, kamyki to wszystko możesz sam sobie zdobyć 8-)

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

jeśli chodzi o kamyki, to też tak się nad tym zastanawiałem, aby samemu gdzieś coś fajnego poszukać. jeśli chodzi o korzenie. to chyba jednak wole kupić coś w miarę fajnego ponieważ moczenie solenie i inne takie to mi narazie nie podchodzi, do tego jeszcze będzie się przez niego woda farbowała lub inne świństwa powychodzą. więc wole odpuścić. a kamienie to jednak łatwiejsza sprawa.

tylko nie mam pomysłu gdzie takowego poszukać, bo w góry jak narazie się nie wybieram. chociaż są sklepy ogrodnicze, w których jest przeważnie mnóstwo przeróżnych kamieni.

czy są jakieś kamienie, których lepiej nie brać dla bezpieczeństwa akwarium. chodzi o składy itp.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Matrixowo pisze:dobra to podsumujmy:
Akwarium OW 80x40x40 - 320zł
filtr - E2224 - 400zł
Lampa 4x24w - 350zł
CO2 - 160zł
butla - 100-150zł
podłoże:
JBL AB plus 10L - 70zł
Floran - 12l - 50zł
Ja bym zrezygnował póki co z systemu co2, wystartował baniak bez niczego, a potem pobawił się z bimbrownią jeśli co2 byłoby mało i jeśli rzeczywiście będziesz chciał mieć super roślinne to wtedy dopiero bym inwestował w butlę. A może będziesz chciał mieć tylko mchy i nie będzie Ci się chciało bawić w przycinkę co tydzień z szalonymi roślinami. Wtedy zredukujesz oświetlenie i tyle.
Podłoże za to bym dał zwykły piach a pod niego ziemię lub kulki z nawozem, zależy co ma w nim rosnąć. No chyba, że na pewno już jesteś zdecydowany, że akwarium będzie wyglądać tak a nie inaczej i przy tym to 1500zł które się uzbierało Cię nie odstrasza.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

W akwariach ogólnych i roślinnych nie jest pożądana wysoka twardość wody. W związku z tym unikaj wapieni. Jeśli nie masz pewności co do składu znalezionego kamienia najlepiej zanurzyć go lub polać octem. Jeśli się nie pieni oznacza to brak wapieni w składzie lub ich śladowe ilości.

Nie zbieraj kamieni w miejscach często uczęszczanych - mogą być zabrudzone szkodliwą chemią ( smary, paliwa itd itp ).

Drobny żwir najlepiej wygotować - unikniesz przywleczenia jakiejś choroby. Większe kamienie wypadałoby wyszorować i zalać wrzątkiem.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

dzięki, ale akurat, z tego co się zorientowałem, to co2 to podstawa aby dobrze rosły rośliny itp. fakt pieniędzy sporo, ale ja mam tak, że wole wydać raz a porządnie i nie męczyć się później z przeróbkami, badziewiami itp. poza tym ten co2 zestaw to nie jest tak drogo, a podkład będę miał dobry za połowę ceny od Baq. tak więc spoko damy rade...

Co do roślin to jeszcze nie mam pojęcia co powkładam, narazie zbieram info o sprzęcie i dekoracji podstawowej. jeśli chodzi o rośliny to prawdopodobnie będę musiał zatrudnić któregoś z forumowiczów o pomoc na giełdzie :)

Pozdro

Matrixowo

imrasil pisze:W akwariach ogólnych i roślinnych nie jest pożądana wysoka twardość wody. W związku z tym unikaj wapieni. Jeśli nie masz pewności co do składu znalezionego kamienia najlepiej zanurzyć go lub polać octem. Jeśli się nie pieni oznacza to brak wapieni w składzie lub ich śladowe ilości.

Nie zbieraj kamieni w miejscach często uczęszczanych - mogą być zabrudzone szkodliwą chemią ( smary, paliwa itd itp ).

Drobny żwir najlepiej wygotować - unikniesz przywleczenia jakiejś choroby. Większe kamienie wypadałoby wyszorować i zalać wrzątkiem.
super dzięki wielkie. teraz przynajmniej będę wiedział jak sprawdzić czy kamienie są ok.

kurcze, przydałoby się jakieś fajne miejsce z fajnymi kamieniami aby je zdobyć samemu :)

Vendredi
Moderator

Z CO2 to jest tak że ono zupłnie nie jest potrzebne na początek moze po miesiącu dwóch mozesz z nim zaczać.
CO2 jest potrzebne roślinom które zostały na potrzeby akwarystyki " zatopione z bagien" i one ze względu na to że normalnie rosły na powietrzu potrzebują dodatku CO2 w przypadku innych roślin CO2 głównie przyspiesza ich wzrost ale nie jest do niego bezwzględni potrzebne:)

Co do dekoracji tym mozesz zająć sie po spokpletowaniu całego sprzętu.

Do sprzętu polecam jeszcze :
programator czasowy koszt 10-20 zł
oczywiscie siatke a najlepiej 2
jakieś nożyczki z nierdzewki
pęsete
manipulator( na allegro znajdziesz)

to takie pierdoły ale warto je kupic odrazu i nie latać potem w poszukiwaniu :) napewno się przydadzą.

Matrixowo

ok dzięki.

Potrzebuję jeszcze lampy na akwa, bo tamte co wybrałem są prawdopodobnie niedostępne przez około ponad miesiąc, tak więc potrzebuje coś w zamian. info sprawdzone bo dzwoniłem do sklepu :D

co do co2, kupic kupię, ale tak jak mówisz, może na początek nie będę musiał uruchamiać specjalnie, ale warto już to mieć zamontowane skompletowane i mieć spokój. zaraz poszukam resztę co napisałeś :P

Pozdro

Vendredi
Moderator

Za te pieniądze polecam lampe HQI :) jedna 70W moze nie bedzie najpiękniejsza ale daje super swiatło :)

Matrixowo

czy taki programator może być?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=692187290

a ten manipulator to do czego mi potrzebny? co on ma robić??

Vendredi
Moderator

a bym ten prędzej wziął
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=696879276

manipulator zeby nie trzeba było za kazdym razem rąk do wody wkladac :)

Matrixowo

dzięki. dobra rzecz, a manipulatora to ja szukałem jakiegoś elektronicznego :)) ale spoko już wszystko wiem.

kurcze no ta lampa mnie męczy co kupić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”