Przygotowanie pod większe akwa
Dziękuje, a kto mi powie gdzie w Łodzi jest dobry sklep z hydrauliką, najlepiej gdzieś niedaleko mnie
(Włókniarzy / Wielkopolska). Castorama itp. odpadają.

Moja była Tanganika -
No nie bardzo, u mnie 3/4 jak się okazało. Kupiłem jednak w Castoramie złączki na 1/2 cala żeby sprawdzić, nie pasują tam gdzie chciałem, ale wykorzystam w innym miejscu, nie problem.telias pisze:W standardzie powinno być 1/2
A pisałem że nie chcę w hipermarketach kupować, bo ciężko żeby ktoś doradził (latają te ludzie i ciężko porozmawiać), a w takim sklepiku to zawsze coś doradzą.
System spuszczania wody działa

Teraz pora na oświetlenie DIY. Chcę zrobić oprawę z blachy i pomalować proszkowo, tylko zastanawiam się jaka wysoka ta oprawa żeby światło nie uciekało zbytnio po za obrys zbiornika. Postaram się zaraz jakiś szkic wrzucić.
Moja była Tanganika -
Na dolewanie trafiłem na ciekawy patent na pl.rec.akwarium.
Baniak z wodą obok akwa a w nim zatopiona pompa używana na jachtach: http://www.aura.szczecin.pl/index.php?a ... 7&podstr=0 ( pierwsza z lewej u góry ) - sam nad tym myślałem :)
Baniak z wodą obok akwa a w nim zatopiona pompa używana na jachtach: http://www.aura.szczecin.pl/index.php?a ... 7&podstr=0 ( pierwsza z lewej u góry ) - sam nad tym myślałem :)
hmm, niby wysokość podnoszenia wody 4,5m czyli sporo jak na moje potrzeby, ale ja mam ~15mb węża i wysokość ~1,20m, ciekawe jak w takiej sytuacji by się zachowała. Jedynym minusem tego rozwiązania (jak dla mnie) jest potrzeba posiadania 2 baniaka z wodą. Ja zamierzam bezpośrednio z wodociągu lać, bez przelewania pośredniego wody.
Ta pompka jest dobra jak ktoś ma piwnicę w domku i nad nią akwa, wtedy może sobie pozwolić na drugi zbiornik z wodą.
Ta pompka jest dobra jak ktoś ma piwnicę w domku i nad nią akwa, wtedy może sobie pozwolić na drugi zbiornik z wodą.
Moja była Tanganika -
+ jest taki że lejesz odstany kranowit - szczególnie przydatne jeśli nie masz RO ... a baniaczek 20 L stojący gdzieś na boku .... dla mnie to nie problem :) Fakt że jeśli jest to pokój reprezentacyjny będzie to razić ... ale może niski baniak i do szafki ?
Ostatnio zmieniony 2009-04-26, 23:54 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziś pirania obdarował mnie sporą ilością kamieni, są to co prawda różne kamienie, ale jak glonem zarosną to i tak nie będzie różnicy widać
.
Obsada jaką widzę to:
1) przeniosę ze starego baniaka multiki, zostało mi chyba ze 5 dorosłych + młode
2) j.dickfeldi kilka sztuk - zostanie parka
3) Paracyprichromis brieni - ~6szt. (już mam zaklepane
)
4) Alto compr."Kachese" Shell - ~6-8 szt.
Nadal kombinuje nad oświetleniem, może się uda to będę miał gotową konstrukcję z PCV którą powieszę nad zbiornikiem. Ten temat jest najmniej ważny obecnie
.

Obsada jaką widzę to:
1) przeniosę ze starego baniaka multiki, zostało mi chyba ze 5 dorosłych + młode
2) j.dickfeldi kilka sztuk - zostanie parka
3) Paracyprichromis brieni - ~6szt. (już mam zaklepane

4) Alto compr."Kachese" Shell - ~6-8 szt.
Nadal kombinuje nad oświetleniem, może się uda to będę miał gotową konstrukcję z PCV którą powieszę nad zbiornikiem. Ten temat jest najmniej ważny obecnie

Moja była Tanganika -
Księżniczek nie będzie, jakoś mi nie leżą. Obecnie szukam obsady i jakoś dziwnie ciężko to idzie
, miejmy nadzieję że się od poniedziałku coś ruszy 

Moja była Tanganika -
co i po ile widziałeś ?MrHotSousage pisze:cena wysoce niestosowna
Akwarium jeszcze nie ma, dziś rozmawiałem w tej sprawie ze szklarzem. Zmartwił mnie trochę bo musi być ze szkła 10mm, więc będzie droższe niż początkowo liczyłem. Sądziłem że z 8mm w zupełności wystarczy, ale z uwagi na długość (1,70m) musi być z grubszej szyby.
Nowy baniak nie będzie musiał dojrzewać, chcę całą wodę, piasek i kamienie przełożyć z istniejącego. Powinno to dać ~1/3 wody, kolejną 1/3 doleje świeżej, po kilku dniach uzupełnię do pełna.
Wkłady z filtra też przełożę do nowego, więc na początek jakoś będzie. Tylko będę musiał dołożyć coś do koszyczków. W środę może pojadę po kubełek 2217

Moja była Tanganika -
hmm no cena jak cena te które kupuje teraz to >10 - 15zł / szt mówię o muszlakach i p.brieni
Moja była Tanganika -
spoko, dziś dzwoniłem do hodowcy, po 5zł mam j.dickfeldi
jakoś dam rade obsadę uzbierać

Moja była Tanganika -