Przygotowanie pod większe akwa

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Dziękuje, a kto mi powie gdzie w Łodzi jest dobry sklep z hydrauliką, najlepiej gdzieś niedaleko mnie ;-) (Włókniarzy / Wielkopolska). Castorama itp. odpadają.

telias

Post autor: telias »

Dlaczego odpada castorama tam jest wszystko w jednym miejscu.
jedyny sklep Hydrauliczny jaki przychodzi mi do głowy to Kilińskiego róg włukienniczej i jeszcze jeden na Jaracza za kilińskiego w strone piotrkowskiej.
można czasem coś kupić ma bałuckim rynku od handlarzy różnym chłamem

Awatar użytkownika
cina

telias pisze:W standardzie powinno być 1/2
No nie bardzo, u mnie 3/4 jak się okazało. Kupiłem jednak w Castoramie złączki na 1/2 cala żeby sprawdzić, nie pasują tam gdzie chciałem, ale wykorzystam w innym miejscu, nie problem.
A pisałem że nie chcę w hipermarketach kupować, bo ciężko żeby ktoś doradził (latają te ludzie i ciężko porozmawiać), a w takim sklepiku to zawsze coś doradzą.

System spuszczania wody działa :-) , dziś przetestowałem, pozostaje jeszcze sprawa dolewania.

Teraz pora na oświetlenie DIY. Chcę zrobić oprawę z blachy i pomalować proszkowo, tylko zastanawiam się jaka wysoka ta oprawa żeby światło nie uciekało zbytnio po za obrys zbiornika. Postaram się zaraz jakiś szkic wrzucić.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Na dolewanie trafiłem na ciekawy patent na pl.rec.akwarium.

Baniak z wodą obok akwa a w nim zatopiona pompa używana na jachtach: http://www.aura.szczecin.pl/index.php?a ... 7&podstr=0 ( pierwsza z lewej u góry ) - sam nad tym myślałem :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

hmm, niby wysokość podnoszenia wody 4,5m czyli sporo jak na moje potrzeby, ale ja mam ~15mb węża i wysokość ~1,20m, ciekawe jak w takiej sytuacji by się zachowała. Jedynym minusem tego rozwiązania (jak dla mnie) jest potrzeba posiadania 2 baniaka z wodą. Ja zamierzam bezpośrednio z wodociągu lać, bez przelewania pośredniego wody.

Ta pompka jest dobra jak ktoś ma piwnicę w domku i nad nią akwa, wtedy może sobie pozwolić na drugi zbiornik z wodą.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

+ jest taki że lejesz odstany kranowit - szczególnie przydatne jeśli nie masz RO ... a baniaczek 20 L stojący gdzieś na boku .... dla mnie to nie problem :) Fakt że jeśli jest to pokój reprezentacyjny będzie to razić ... ale może niski baniak i do szafki ?
Ostatnio zmieniony 2009-04-26, 23:54 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Dziś pirania obdarował mnie sporą ilością kamieni, są to co prawda różne kamienie, ale jak glonem zarosną to i tak nie będzie różnicy widać :-).

Obsada jaką widzę to:
1) przeniosę ze starego baniaka multiki, zostało mi chyba ze 5 dorosłych + młode
2) j.dickfeldi kilka sztuk - zostanie parka
3) Paracyprichromis brieni - ~6szt. (już mam zaklepane ;-) )
4) Alto compr."Kachese" Shell - ~6-8 szt.

Nadal kombinuje nad oświetleniem, może się uda to będę miał gotową konstrukcję z PCV którą powieszę nad zbiornikiem. Ten temat jest najmniej ważny obecnie ;-).

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

mmm ja bym dodał/zamianił jeszcze haremik księżniczki z Burundi - od zawsze mi się podobały 8-) ale zapowiada się bardzo ciekawie ;))

Awatar użytkownika
cina

Księżniczek nie będzie, jakoś mi nie leżą. Obecnie szukam obsady i jakoś dziwnie ciężko to idzie :-| , miejmy nadzieję że się od poniedziałku coś ruszy ;-)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

a akwarium już zalane i dojrzewa ?? ;) ryby, które wymieniłeś widziałem min. w ZOO natura na pasażu łódzkim, ale szczerze nie polecam stamtąd brać, bo ogólnie tam ryby nie są szanowane, a cena wysoce niestosowna.

Awatar użytkownika
cina

MrHotSousage pisze:cena wysoce niestosowna
co i po ile widziałeś ?

Akwarium jeszcze nie ma, dziś rozmawiałem w tej sprawie ze szklarzem. Zmartwił mnie trochę bo musi być ze szkła 10mm, więc będzie droższe niż początkowo liczyłem. Sądziłem że z 8mm w zupełności wystarczy, ale z uwagi na długość (1,70m) musi być z grubszej szyby.
Nowy baniak nie będzie musiał dojrzewać, chcę całą wodę, piasek i kamienie przełożyć z istniejącego. Powinno to dać ~1/3 wody, kolejną 1/3 doleje świeżej, po kilku dniach uzupełnię do pełna.
Wkłady z filtra też przełożę do nowego, więc na początek jakoś będzie. Tylko będę musiał dołożyć coś do koszyczków. W środę może pojadę po kubełek 2217 :mrgreen:

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

chyba widziałem sporo tych j.dickfeldi, ale ceny nie znam konkretnej, ale ogólnie tam jest strasznie drogo ... Pseudomugil furcatus --> 16 zł jak to zobaczyłem to się załamałem :P jak masz niedaleko to zawsze możesz podjechać :) tyle, że aj bylem tak jakieś 1,5 tyg temu

Awatar użytkownika
cina

hmm no cena jak cena te które kupuje teraz to >10 - 15zł / szt mówię o muszlakach i p.brieni

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no rozumiem Cię, ale ceny nie znam wiem, że były w takim akwarium jedynym ładnym z białym żwirkiem i kamorami tuż obok wężów i tego wielkiego akwa z piraniami. Może ktoś ma blisko lub się wybiera to Ci sprawdzi :)

Awatar użytkownika
cina

spoko, dziś dzwoniłem do hodowcy, po 5zł mam j.dickfeldi ;-) jakoś dam rade obsadę uzbierać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”