Grzałka przyjechała o mocy 200W i pracuje w akwarium morskim o pojemności 250l.
Do tej pory od lat korzystałem z grzałek Jager, dlatego byłem bardzo ciekawy jak sprawdzi się polski produkt, oto kilka moich uwag odnośnie tej grzałeczki:
Informacje techniczne:
Moc: 200W
Długość: 31 cm
Wielkość akwarium: 100-250l
Cena: 65plm
Dodatkowe cechy: styki pokryte złotem
Pierwsze wrażenie:
Po otrzymaniu grzałki - bardzo dobre, opakowanie przykuwa uwagę, co ważniejsze, jest przemyślane, szklana grzałka nie jest włożona luzem, tylko przymocowana do kartonowego wnętrza, zmniejsza to ryzyko związane z uszkodzeniami podczas transportu. Sama grzałka prezentuje się elegancko, jest czarna i łatwo ją ukryć w zbiorniku jeśli ktoś ma czarne tło. Wygląd grzałki moim zdaniem jest jej naprawdę dużym atutem. Jeśli chodzi o minus to nigdzie na opakowaniu nie mogę znaleźć informacji o długości grzałki, niby drobnostka,ale uważam,że coś takiego powinno być.
Jakość wykonania
Grzałka jest solidnie wykonana, aczkolwiek górny plastik sprawia trochę tandetne wrażenie,niemniej jednak nie ma się do czego przyczepić.
Kolejną rzeczą jeśli chodzi o jakość wykonania jest mocowanie przyssawek. Uchwyt z tworzywa sztucznego na dwie przyssawki moim zdaniem jest całkiem fajny i dobrze wykonany, bardzo dobrze trzyma przyssawki, więc tutaj też plus dla grzałki.Grzałkę można łatwo wyjąć bez konieczności odrywania przyssawek od szyby.
Kolor:
Co tu dużo pisać, czarny, ładny, jeśli grzałkę można nazwać gustowną - to AquaEl Comfort Zone Gold jest gustowna. Spora część dostępnych na rynku grzałek według mnie wygląda po prostu tandetnie, produkt firmy AquaEl wyróżnia się na tym tle, jest bardzo estetyczny.
Wymiary
I tu moim zdaniem jest wielki plus dla tej grzałki. Jagery 200W-300W są długie, dlatego czasem miałem problem z ich instalacją w często ciasnych sumpach, tutaj jest zupełnie inaczej, grzałka Aquaela jest krótka i bardzo łatwo ją umocować choćby i w ciasnym sumpie. Z mojego punktu widzenia długość grzałki to bardzo duży plus.
Sugerowana cena:
Grzałka jest wyceniana na 65pln , jest to cena zadowalająca, nie jest to mało, ale patrząc na ceny innych grzałek, nie można również stwierdzić, że jest to droga grzałka. Mogę spokojnie powiedzieć, że jest to cena rozsądna, oczywiście nie porównuję jej do wyrobów chińskich.
Instrukcja obsługi 5/5
Instrukcja w 7 językach, w tym języku polskim, wszystko dokładnie wyjaśnione - jak należy i jak nie należy instalować oraz eksploatować grzałkę, dodatkowo znajdziemy tu kilka ilustracji, tabele podpowiadające nam, jaką moc grzałki wymaga nasze akwarium (również widoczne na opakowaniu), zdecydowanie na plus.
Eksploatacja:
Miesiąc czasu nie jest zbyt długim okresem na test grzałki, ale przez ten czas nie ma z nią absolutnie żadnego problemu. Mój baniak stoi w miejscu dość chłodnym i grzałka cały czas utrzymuje odpowiednią temperaturę, więc jak na razie jest ok. Zobaczymy co będzie za rok.
Podsumowanie i ocena końcowa
Mimo mojego niezbyt dobrego nastawienia do produktów Aquaela, jestem pozytywnie zaskoczony ich nową grzałką. Na pewno jest to za krótki okres,żeby wypowiadać się na temat trwałości urządzenia, ale pierwszy okres użytkowania jest naprawdę zachęcający i mam nadzieje,że wreszcie Aquael stworzył produkt, który będę mógł polecić swoim klientom zamiast niemieckiej marki.
Zalety: Wygląd, długość, dobra jakość wykonania, wygodna regulacja temperatury, , mocne przyssawki i dobre ich mocowanie w uchwycie, dwa lata gwarancji i polski serwis
Wady: Trochę tandetny górny plastik, brak informacji na opakowaniu o długości grzałki.