Początkująca

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

o kuli już nie mówmy, Pani powiedziała, że naprawi swój błąd więc teraz ją wspierajmy :) jeśli chcesz mieć wszystko cacy to ze 200 musisz szykować.

katrina

Post autor: katrina »

normalnie im więcej tak czytam tym bardziej mam ochote wylać wode z kuli i zlikwidować wszystko zeby te rybki sie nie mordowały :(

katrina

czy taki zestaw jest sensowny?
http://www.allegro.pl/item521279756_zes ... atisy.html

proszę o opinie

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

zawsze możesz oddać ... ktoś an pewno przygarnie :) nie łam się-będzie dobrze, ważne, ze widzisz swoje błędy i chcesz je naprawic
w/g mnie warty uwagi :)) w sumie 150 to nie drogo :P
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 15:02 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

katrina

czy to co oferuje, tzn grzałka i filtr jest ok ?

ja mam teraz filtr aquael i na razie na niego nie narzekam

no i świetlówka czy jest ok ?

jeśli bym kupowała to już nie chciałabym popełnić jakiś karygodnych błędów

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

filtr to bez rewelacji, ale jak do tego akwa to daje rade :) grzałka w.g mnie bdb, no i do tego masz szafkę :p możesz się skusić :)

katrina

napisałam na gg pytanie w jakim stanie jest filtr i grzałeczka :)
no i jak z odbiorem :)

mam jeszcze takie pytanie które mnie gnębi ...
czy woda do akwa musi być odstana 24h zanim się ją wleje do zbiornika? czy można wlać kranówke i dolać preparatu zmięczającego ?

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Fajnie że dorzucają szafkę do zestawu, bo sam zestaw nie rzuca mnie na kolana, ale z szafka całkiem całkiem.
- akwarium profilowane, jak Ci sie podoba to ok
- pokrywa wg mnie do przeróbki 15W/60L to ciut mało, jeśli chcesz jakieś bardziej wymagające roślinki
- filtr, mam AquaEL ale kaskadę, więc o tym nic nie powiem, wiele osób ma i są zadowoleni, pytanie czy będzie odp. do tego baniaka.
- grzałka ok
- termometr, wiadomo
- jedzenie dla rybek........
- zamek dekoracyjny nie jestem zwolennikiem zamków samochodów statków itp ceramicznych itp.
- tło, nie podoba mi się takie ja mam czarne i uważam że lepiej wygląda
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

katrina

a czy takie tło można zmienic? jest jakaś szansa ?

no i jak silną musiałabym miec tu świetlówke w takim razie?

i które lepsze jest akwarium, proste czy profilowane?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Zauwazylem ze napisalem "wymieniam", nie wiem czy dobrze rozumuje ale jesli wymieniasz cala wode to przestan to robic. Wody w akwarium w calosci nie powinno sie wymieniac nigdy (no chyba ze planujemy zrobic zupelnie co innego, z nowymi roslinami rybami etc).

Co tydzien powinno podmiec sie okolo 20% objetosci wody czyli przy 60 litrach, mozesz podmiec 10-15 litrów, podczas spuszczania wody z akwarium sciagasz wszystkie syfy.

Jesli bedziesz czyscic filtr to gombke czysc w wodzie ktora spuscilas z akwarium, nie plucz jej pod kranem.

Woda musi odstac te 24h ale mozesz skrocic ten czas np. jednego dnia po popoludniu wlac do wiaderka/jakiegos pojemika wode przez prysznic, to pomoze odchlorowac wode i nastepnego dnia mozesz uzyc juz tej wody.

Poki co to co masz w kuli mozesz albo przetrzymac albo oddac komus ew. sprzedac.

Poczytaj troche o samych gatunkach ryb, napisz co wybralas, pomozemy dobrac odpowiednia obsade.

Pamietaj tez ze przy zakladaniu akwarium najpierw kup caly sprzet pozniej rosliny, zalej woda poczekaj 2 tyg (mozesz na poczatku wsypac troche jedzenia lub kupic preparaty z kulturami bakterii) i dopiero po tym czasie kup ryby
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 15:55 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

katrina pisze:czy woda do akwa musi być odstana 24h zanim się ją wleje do zbiornika? czy można wlać kranówke i dolać preparatu zmięczającego ?
Ja odstawiam na 24H i mieszam ją z destylką/RO, nie podaje żadnych preparatów zmiękczających, jedyne co daje do wody do PG Classic i KNO3.
katrina pisze:a czy takie tło można zmienic? jest jakaś szansa ?
Można to tło z allegro to zwykły plakat który można kupić na metry w rolce, ja mam w 20L zwykły czarny karton. Fakt ma kilka minusów, np. jak się zaleje wodą może nieciekawie wyglądać, można tez użyć czarnego worka na śmieci albo specjalnej foli takiej jak sie używa do wyklejania reklam.
katrina pisze:no i jak silną musiałabym miec tu świetlówke w takim razie?
To już indywidualna sprawa w zależności od tego jakie chcesz mieć rośliny, ja mam 0,75W/L i mam same mchy (nie licząc 2 moczarek arg.)
i które lepsze jest akwarium, proste czy profilowane?
Nie wiem czy jeśli chodzi o konstrukcję i budowę można powiedzieć że któreś jest lepsze, ja wolę proste baniaki.
Teoretycznie w profilowanym jest większy nacisk na szybę profilowaną bo jest ona wypukła na zew. baniaka. W batyskafach szyby są wypukłe na zew. dlatego żeby działały mniejsze siłę na szyby, ale to zupełnie inna bajka. Takie czy takie, wytrzyma i nic się nie stanie, nie pęknie (skrajne przypadki ale się zdarzają i przy prostych i profilowanych) pozostaje kwestia gustu Twojego.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jeśli nie potrzebujesz szafki pod akwarium tylko sam zbiornik z ewentualnym wyposażeniem to poszukaj na różnych forach w dziale giełda, na pewno uda ci się skompletować cały zestaw.

lama2302

Re: Początkująca

Post autor: lama2302 »

niestety ale kula to niejest dobre miejsce na trzymanie rybek proponował bym akwariumminimum 80litrów chociarz ja trzymałem dłuzszy czas w akwarium60litrowym i terz było dobrze,pozdrawiam.
lama2302

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”