Ja tez badam przyczyne pyłu na szybach, narazie odeszła spirogyra , chociaz jakies tam szczatki zostały. Zauważyłem, że jak ograniczyłem mikro pyłu było mniej. Do niedawna miałem też zły stosunek Mg-Ca, ale czy to winowacja nie sądze. Myślę, że składa sie na to sporo rzeczy. Niektórzy piszą, że to z braku fosforu ale jak dodaje fosfor pyłu jest więcej. Nie mam w takiej hardcorowej wersji jak Wy, że po kilku godzinach, ale po 3 dniach jest juz widoczny. Problemem nie jest napewno stricte światło ( chyba ze sporo promieni pada na akwa) gdyz w krewetkarium mam podobne natężenie tj cos ok 0,9 wata i bez co2 i szyb nie czyscilem od 2 miesiecy zero szlamu nitek pyłku nic a nic

a w 250tce niestety jest
PS: Uwazam tez ze dopiero teraz podloze po 2 miesiacach w miarę nachapało sie i dopiero teraz wchodze na nawozenie codzienne stalych dawek NPK nie patrzac na testy. Do tej pory dawałem single, glownie fosforu ale nie tylko, w razie jak braki były. Teraz będe podawał codzienne dawki aby utrzymac stezenia tygodniowe na litraz netto baniaka i raz w tygodniu jak do tej pory, podmianka 50%. Zobaczymy. Inny problem to pylenie, Łukasz zauważyłes je u siebie, nie widziałem abys na Pro Soilu miał pył w toni, a ja od niedawna mam