Naturalny wróg w moim akwarium
Naturalny wróg w moim akwarium
Witam,
Potrzebuje jakiegoś wroga naturalnego dla młodych zbrojników. Jest tarło za tarłem i już niezliczone ilości młodych róznej wielkości ganiają sie po akwa.
Jaka rybka może pomóc w naturalnym ograniczeniu liczebności młodych ? Moja obsada w podpisie.
Potrzebuje jakiegoś wroga naturalnego dla młodych zbrojników. Jest tarło za tarłem i już niezliczone ilości młodych róznej wielkości ganiają sie po akwa.
Jaka rybka może pomóc w naturalnym ograniczeniu liczebności młodych ? Moja obsada w podpisie.
Moja była Tanganika -
hmm, ale pielgnica pewnie będzie mi prętniki ganiać :/ bo to jednak spora rybka. No cóż, może jakiś inny sposób jeszcze się znajdzie
Moja była Tanganika -
No kurcze te pielegnice mi trochę nie pasują do tego akwa. Może jakiegoś sumika rzeczywiście wpuszcze, zobacze co będą mieli na Starcie w niedzielę. Chyba że ktoś z was ma jakiegos sumika do oddania lub sprzedania ?
Moja była Tanganika -
raczej nie ;) jeśli się same nie rozmnożą to ja im jakiś specjalnych warunków robił nie będę.MrHotSousage pisze:(bo przypuszczam, że chciałbyś je rozmnożyć)
Moja była Tanganika -
Do prętników raczej nic agresywnego być nie może...MrHotSousage pisze:kup coś agresywniejszego
Michale nie zazdroszczę problemu,bo na zbrojniki faktycznie ciężko wynaleźć coś skutecznego.U mnie dwie parki w różnych akwach raz miały tarło i dziękuję Bogu,że teraz im się nie spieszy już,a może po prostu nie mają gdzie....Może to jest jakaś metoda-robić wszystko,żeby uniemożliwiwć im dalsze mnożenie(o ile to u Ciebie wogóle realne).Chodzi mi głównie o usunięcie wszelkich możliwych miejsc,gdzie mogły by złożyć ikrę.U mnie młode nagle zniknęły,chyba padły po sałacie i pewnie kiryśnik z tego skorzystał,bo ciał też nigdzie nie znalazłam(nawiasem pisząc u mnie kiryśnik nie brudził,aczkolwiek już go nie mam,bo zawzięcie tępił neonki w nocy).Co do likwidacji zbrojników,to może bojownik,niektóre są naprawdę ciekawskie wszystkiego co się rusza i skutecznie to eliminują(ja akurat niestety na takiego trafiłam)tylko czy aby zbrojniki nie były by dla niego za "twarde"(ze względu na pancerz)
PS.Z tym zbrojnikiem to tylko ślepy strzał,nie śmiejcie się jeśli to głupi pomysł

No jak miałem brzanki to one skutecznie tępiły młode, z miotu zostawał jeden lub dwa młode. Narazie zrobię jak piszesz, wyjmę im rurkę i zobaczymy czy się dalej będą wycierać. Jak tak to zakupie coś agresywnego, wydaje mi sie że sumik będzie dobrym rozwiązaniem.
A czy bojownik dał by sobie radę z małymi glonojadami ?
A czy bojownik dał by sobie radę z małymi glonojadami ?
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 10:43 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
to an prawdę zależy od egzemplarza... jedne są agresywne, a inne zupełnie bezkonfliktowe (jak mój) jeśli ludzi 3mają bojowniki z delikatnymi krewetkami to czy zrobiłby on coś zbrojnikom ? ja nie sądzę... ale jeśli trafiłbyś na jakiegoś bardzo ostrego no to pomyśl też o innych lokatorach twojego akwa ... w/g mnie bojownik odpada :)cina pisze: A czy bojownik dał by sobie radę z małymi glonojadami ?
Mój egzemplarz akurat jest ostry na krewetki(musiałam mu zmienić akwarium!) i małe gupiki,ale prętników karłowatych nie rusza(większe gupiki też zostawia w spokoju).Potrafi godzinami czaić się na ofiarę i w końcu dopada...W akwarium pływają też miecze,ale im też nie robi krzywdy.To faktycznie zależy od charakteru osobnika(zresztą jak i u każdego innego gatunkuMrHotSousage pisze:ale jeśli trafiłbyś na jakiegoś bardzo ostrego no to pomyśl też o innych lokatorach twojego akwa ... w/g mnie bojownik odpada :)

Co rozumiecie jako "sumik"? Kiryski raczej zbrojników nie ruszą, Jak wychodzą z nory to już są za duże do zjedzenia. A z azjatyckich sumów długowąsych... no cóż... Najpierw zjedzą zbroiniczki, potem neonki... a jak juz dorosną do 50 cm to i z dorosłymi zbrojnikami sobie poradzą :)
Może któryś z afrykanów, ale Afryki nie znam wcale.
pzd
P.
Może któryś z afrykanów, ale Afryki nie znam wcale.
pzd
P.
no mam nadzieje, że jeśli Cina zdecyduje się na kupno jakiegoś sumika to to dobrze przemyśli i wybada dany gatunek. nie wszystkie sumiki rosną do 50 cm (ale zdarzają się takie) więc znajdź jakiegoś średniej wielkości - na starcie na pewno coś tam kupisz i sprzedawca Ci da cenne informacje o tej rybce :) poleciłbym Ci 1 takiego sumika, ale kurcze nie pamiętam jak się nazywał i w internecie nie mogę znaleźć ;/ mogę powiedzieć, że był cały czarny/ciemny brąz, smukły i dorastał do 20 cm więc byłby w sam raz :] a jeszcze jedna sprawa ... a krewetki amano ? dały by rade ? może jakiś rak lub krab ? 

W sam raz do czego??Bo napewno nie do akwa ciny.20cm ryba to kolos,144litry to dla niego stanowczo za mało!!Wogóle dołączam do pytania Pigula,co rozumiesz pod nazwą sumik?Bo z tego co się orientuję to nie ma raczej sumów,które rosły by małe..MrHotSousage pisze:smukły i dorastał do 20 cm więc byłby w sam raz :]
Znów nie bardzo rozumiem,dałyby radę co....zjeść młode zbrojniki niebieskie?MrHotSousage pisze:a jeszcze jedna sprawa ... a krewetki amano ? dały by rade ?

PS.Rak czy krab do ryb?

A tak nawiasem pisząc,widzę,że jedna z moich glonojadek pływa z jajkami tylko chwilowo nie bardzo ma je gdzie złożyć.Jeśli byś był zainteresowany,to wrzucę im kokosa i po wylęgu wpuszczę bojka w celu "eksperymentalnym"...tylko wiadomo,trzeba czasu :)
Ostatnio zmieniony 2008-10-17, 08:57 przez Tamcia, łącznie zmieniany 4 razy.