Kopacze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Kopacze

Post autor: Incognito »

są jakieś ślimaki, które przekopują piasek i zjadaja martwe roślinki, a nie robią im szkody ? lub jakiś małe rybki ? (poza piskorkami)
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 09:09 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Świderki

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

kurde, ale boję się zaczynać z ślimakami bo potem będę miał problem się ich pozbyć ... ;/

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Spoko,świderki są moim zdaniem super...a nadmiar w razie czego można bardzo łatwo oddać na forum :) Niestety trudno ocenić ich prawdziwą ilość w zbiorniku,ale mimo wszystko warto je mieć,bo usuwają niebezpieczne strefy beztlenowe
MrHotSousage pisze:zjadaja martwe roślinki, a nie robią im szkody
!!
Nie wiem,czy zjadają martwe,ale szkody zdrowym napewno nie robią ;-)

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Strefy beztlenowe to bujda, którą ludzie przekazują z pokolenia na pokolenie. Nie mam świderków od jakiś 3 lat i nigdy nie miałem problemu z owymi strefami.

Co do samych świderków. Moim zdaniem to szkodnik w akwarium. Po kilku miesiącach tak bardzo się rozrasta ich ilość, że trudno je opanować. Można owszem zdejmować codziennie wieczorem nadmiar tych ślimaków z szyb. Ale przyrost naturalny mam wrażenie jest tak duży, że nie robi im to szkody. Oprócz tego swoim ciągłym drążeniem w podłożu wysadzają świeżo posadzone rośliny.

Dla mnie świderek to szkodnik, który jest niemile widziany w moim akwarium.

Do zjadania rozkładających się roślin IMO idealna jest ampularia.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Alchemik więc co polecasz ? ... mam piasek ze żwirkiem w akwa i jak robiłem restart był straszny smród z powodu gnijących korzeni i roślin pod nim ...

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

MrHotSousage pisze:więc co polecasz ?
Ano tak jak napisałem wyżej Ampularia powinna załatwić sprawę ew gnijących roślin. Choć w prawidłowo prowadzonym akwarium ich ilości powinna być tak znikoma, że krewetki szybko sobie z nimi poradzą.
MrHotSousage pisze:jak robiłem restart był straszny smród z powodu gnijących korzeni i roślin pod nim ...
Czy wiesz jak "pachnie" piasek z jeziora? Zwłaszcza tam gdzie rosną rośliny? Procesy gnilne to normalna sprawa a każdym ekosystemie. To, że wydaja taki a nie inny zapach uzależnione jest od tego co ulega tym procesom. W akwarium normalnym zjawiskiem jest gnicie części korzeni roślin. Wielu low-techowców wycina swoje rośliny, a nie wyrywa. Pozostałe korzenie w podłożu stanowią pożywkę nawozową dla kolejnego pokolenia roślin posadzonych w akwarium.
Z tego samego powodu (czyt. nawóz dla roślin) nie odmulam swojego podłoża. Zawarty w nim muł, czyli szczątki roślin, odchody ryb i gnijące korzenie są idealnym substratem dla wzrostu roślin.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Alchemik pisze:Z tego samego powodu (czyt. nawóz dla roślin) nie odmulam swojego podłoża.
tylko u mnie woda zrobiła się z tego powodu m.in. bardzo mętna i właśnie niezbyt ładnie pachniała ... jakoś mi to nie odpowiada :P a jakie ryby poza piskorkami wkopują się w dno?

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Myślę, że woda nie zrobiła się mętna z powodu nieodmulania podłoża. Na białą wodę ma wpływ bardzo wiele czynników, ale to nie temat aby o tym gadać.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no może i tak ale woda była żółto-zielona pod koniec :P ale już jest ok :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”