DUCH NILOWY

ODPOWIEDZ
Kamil-k323

DUCH NILOWY

Post autor: Kamil-k323 »

witam kopiłem dzisiaj na starcie 2 duchy nilowe i nie wiem zbytnio czym je karmić proszę o pomoc

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Super, a jak się okaże że nie jesteś w stanie ich wykarmić to co? kibel? Bezmyślność jak dla mnie - trzeba było przynajmniej sprzedawcę przed zakupem spytać czym je karmił. Myśl na przyszłość.

... z tego co się orientuję to mrożonki powinny wystarczyć, ale poczekaj jeszcze na inne odpowiedzi.

Kamil-k323

mrozonki kupilem

king
Kontakt:

Post autor: king »

a nie jest to czasem mruk(Trąbonos)?
o duchach nilowych nie słyszałem pewnie chodzi ci o jaka inna rybę z rodziny Osteoglossidae (kostnojęzykowe)
jeśli to mruk to żywy tubifeks, ochotka, krewetki i będzie zadowolony.
Jeśli ta ryba to brzeszczotek z kongo to zje wszystko co by nie dostał:)
Ostatnio zmieniony 2010-06-29, 15:22 przez king, łącznie zmieniany 2 razy.

Kamil-k323

jak wpuscilem te dwa duchy do akwa rano to teraz ich nie moge znales nie wiem czy pielegnice ich nie zjadly czy poprostu gdzies sie schowaly i czy jest mozliwos ze wyskoczly z akwa

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Wszystkie możliwości sa prawdziwe, ale duchy to raczej zwierzęta żerujące nocą bajek nigdy nie oglądałeś ? ;-)

Awatar użytkownika
lenorrro

Post autor: lenorrro »

o ile mi wiadomo duchy powinno się trzymać osobno ponieważ generują pole elektrostatyczne niegroźnie na innych ryb a zabójcze dla innych osobników tego gatunku. Też chciałem ducha sobie kupic ale poczytałem i zrezygnowałem :)
Nie ma, ale bedzie ;)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

lenorrro pisze:o ile mi wiadomo duchy powinno się trzymać osobno ponieważ generują pole elektrostatyczne niegroźnie na innych ryb a zabójcze dla innych osobników tego gatunku.
Lenorrro, weź no się zastanów... jak takie pole mogłoby być zabójcze? Toż to by kiepska sprawa by była być taką rybą.
Generalnie trudno powiedzieć czy chodzi o jakiś gatunek nożowca czy właśnie mruki. Wszystkie te ryby generują pole dzięki któremu orientują się w przestrzeni a także komunikują. W przypadku niektórych gatunków duchów, które są samotnikami, ciągłe oddziaływanie obcego pola powoduje stres, agresywne zachowanie i częste bitwy, stąd łatwo o zejścia. Szczególnie w małym akwarium.
Jeśli chodzi o żarcie, to mruki muszą się nauczyć zjadać mrożonki, z natury umieją jeść tylko żywe pokarmy.
Ostatnio zmieniony 2010-06-29, 15:22 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lenorrro

Post autor: lenorrro »

po pierwsze niech autor tematu wrzuci fotke. po drugie chodziło mi o to ze w za malym zbiorniku duchy amazońskie (jak jes ich kilka) zakłucają sobie nawzajem orientacje. Przez co silniejszy osobnik zdominować słabszego. Znajomy miał dużego ducha i kupił sobie małego zeby miec dwie szt. Kupił na starcie. najpierw zrobił mu kwarantanne, ładnie jadł i plywał. kiedy wpuscił go do duzego akwa schował sie w krzaki i nie wychodził na karmienie. i po paru tygodniach zdechł.
Nie ma, ale bedzie ;)

Kamil-k323

mam akwa 240l i do dzisiaj zadnego nie moge znalesc i nie wiem co moglo sie stac

king
Kontakt:

Post autor: king »

jak wszystko wyjmiesz to je znajdziesz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”