Jak przewiesc pelne akwarium?
Jak przewiesc pelne akwarium?
Za 2 tygodnie mniej wiecej bede musial przewiesc akwarium wypełnione wodą okolo 200km.
Ma ktos pomysl jak je zabezpieczyć co by woda sie nie wylala?
Ma ktos pomysl jak je zabezpieczyć co by woda sie nie wylala?
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja
Całość to nie ma szans żeby przenieść. Ja bym zrobił tak:
wylewasz max wody z akwa ile się da do jakiś beczek, szczelnych pojemników w których możesz wode przewieść. Co do samego akwa to musi stać na równym i sztywnym podłożu, najlepiej na jakimś blacie. Chodzi o to żeby na dziurach w jezdni nie podskoczyło i nie pękło.
wylewasz max wody z akwa ile się da do jakiś beczek, szczelnych pojemników w których możesz wode przewieść. Co do samego akwa to musi stać na równym i sztywnym podłożu, najlepiej na jakimś blacie. Chodzi o to żeby na dziurach w jezdni nie podskoczyło i nie pękło.
Moja była Tanganika -
Rozumiem że to 240 będziesz przenosił ?
Ryby odłowić na pewno, reszta może zostać. Kurde co do tych kocy to może być różnie. Nie wiem co masz w tym akwa, duże kamienie na pewno bym wyjął żeby nie uderzały w szyby i może się uda. Pozostaje jeszcze kwestia jak wyniesiesz to akwa z domu. Szkło, podłoże i trochę wody (~40l) może ważyć ~100kg a trzeba to jeszcze do bagażnika czy na tylne siedzenie włożyć.
Ryby odłowić na pewno, reszta może zostać. Kurde co do tych kocy to może być różnie. Nie wiem co masz w tym akwa, duże kamienie na pewno bym wyjął żeby nie uderzały w szyby i może się uda. Pozostaje jeszcze kwestia jak wyniesiesz to akwa z domu. Szkło, podłoże i trochę wody (~40l) może ważyć ~100kg a trzeba to jeszcze do bagażnika czy na tylne siedzenie włożyć.
Moja była Tanganika -
Nie
Cale szczescie nie
80 :)
Nie ma podloza, skalki jakies sa male (sie wyjmie), zostaja tylko rosliny i 40l wody... Moze i chudy jestem ale dam rade zniesc (sprawdzalem juz) :)
Chodzi mi glownie o to zeby woda sie nie rozlewala.... Mam takie banki 10l wiec czesc wody pojedzie w nich, w jednej pewnie tez i czesc zwierzakow...
Cale szczescie nie
80 :)
Nie ma podloza, skalki jakies sa male (sie wyjmie), zostaja tylko rosliny i 40l wody... Moze i chudy jestem ale dam rade zniesc (sprawdzalem juz) :)
Chodzi mi glownie o to zeby woda sie nie rozlewala.... Mam takie banki 10l wiec czesc wody pojedzie w nich, w jednej pewnie tez i czesc zwierzakow...
Ostatnio zmieniony 2010-05-01, 15:47 przez zami84, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja
Jeśli zbiornik nie stoi w domu na dodatkowym blacie,co by go razem ze zbiornikiem można było ściągnąć,to zapomnij o ruszaniu w ten sposób baniaka z podłożem i jakąś częścią wody na ponad metr długiego.
Sam zbiornik z roślinami w środku naciągasz folią i oklejasz taśmą,rośliny nie zeschną się.
Sam zbiornik z roślinami w środku naciągasz folią i oklejasz taśmą,rośliny nie zeschną się.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- megalomaniacc
- Moderator
Wodę odlać do baniaków, akwariów puste przewieść. Jeśli są rośliny to najlepiej przewieźć po opróżnieniu spryskać i przykryć namoczoną gazetą lub bibułą. Jeśli masz skały opierające się o szkło, zabezpieczyć jakąś substancją gąbką lub podkładką poliuretanową. Filtr - jeśli jest kubełkowy to otworzyć, ponad godzinę nic nie powinno się dziać. Jeśli inny to masy dać do wiadra z wodą z akwa. Ryby do wiadra lub toreb na ryby, i wsio ;)