Ryby do mojego akwarium
Ryby do mojego akwarium
Witam
Mam do was prośbę, abyście mogli się wypowiedzieć na temat tych trzech ryb. Co o nich sadzicie oraz którą z nich byście wpuścili do swojego akwarium.
Oto moje propozycje:
Zwinnik jarzeniec - Hemigrammus erythrozonus
Drobnoustek obrzeżny - Nannostomus marginatus
Miedzik obrzeżny - Hasemania nana - chociaż twierdzą ludzie, że jest agresywna, nie wiem od czego to może zależeć.
Od góry ta która mi się najbardziej podoba. Jeden rodzaj w ilości około 10 szt chętni bym wpuścił do siebie.
Jeśli macie jeszcze jakieś inne propozycje co do fajnych ryb piszcie. Ważne aby była w miarę mała i łagodna bo nie mam ochoty pozbyć się krewetek i neonów simulansów :)
Pozdro.
Mam do was prośbę, abyście mogli się wypowiedzieć na temat tych trzech ryb. Co o nich sadzicie oraz którą z nich byście wpuścili do swojego akwarium.
Oto moje propozycje:
Zwinnik jarzeniec - Hemigrammus erythrozonus
Drobnoustek obrzeżny - Nannostomus marginatus
Miedzik obrzeżny - Hasemania nana - chociaż twierdzą ludzie, że jest agresywna, nie wiem od czego to może zależeć.
Od góry ta która mi się najbardziej podoba. Jeden rodzaj w ilości około 10 szt chętni bym wpuścił do siebie.
Jeśli macie jeszcze jakieś inne propozycje co do fajnych ryb piszcie. Ważne aby była w miarę mała i łagodna bo nie mam ochoty pozbyć się krewetek i neonów simulansów :)
Pozdro.
Co do zwinników- kiedyś miałem je koło 15szt.Ryba bardzo podobna (wielkością jak i zachowaniem do neona inesa) Według mnie nie jest ona jakoś wybitnie piękna, ale to zależy od gustu. Ryba spokojna, nie ma się co bać o krewecie 

Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
a jakaś inna nazwa tego? bo nic nie mogę znaleźć?king pisze:winik costela czy jakoś tak się on nazywa też ładna ryba
Zapomniałem jeszcze dodać tą rybę
Chilodus punctatus - STOJACZEK PUNKTOWANY
BTW for Admin
bez sensu, że nie mogę teraz zmienić postu jak minęło 30 min. Chciałem go edytować bo jednak dodam jedną więcej rybę i nie da się.... hmmm jednak to rozwiązanie według mnie do bani. chyba na żadnym forum nie spotkałem się z tym :((
Ostatnio zmieniony 2009-10-30, 19:59 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 2 razy.
jak myślicie, jak mam w akwarium takie ryby w takich ilościach:
kosiarka - 5x
otosek - 9x
neon czarny -7-8x
neon simulans ok 20x
brzanka pięcipręga x4 ale jej już nie będzie w tym tygodniu
kirys panda - 10x
to mógłbym dodać jeszcze takie ryby jak:
Drobnoustek obrzeżony - nannostomus marginatus 10x
oraz
stojaczek punktowy - chilodus punctatus 10x?
Czy nie będzie przerybienia?
No i czy te dwie ryby to dobry wybór?
Pozdro
kosiarka - 5x
otosek - 9x
neon czarny -7-8x
neon simulans ok 20x
brzanka pięcipręga x4 ale jej już nie będzie w tym tygodniu
kirys panda - 10x
to mógłbym dodać jeszcze takie ryby jak:
oraz
Czy nie będzie przerybienia?
No i czy te dwie ryby to dobry wybór?
Pozdro
coś mało masz tych neonów czarnych... ja bym dokupił tak, żeby było ze 20 - wtedy będą fajnie wyglądały.
jak dla mnie mógłbyś dodać, ale tylko 1 z tych gatunków i wtedy chyba będzie w sam raz lub pozbądź się neonów czarnych i w zamian daj te 2 gatunki.Matrixowo pisze:to mógłbym dodać jeszcze takie ryby jak:
oraz
Jeśli to obsada do Twoich 128 litrów to raczej pozbądź się kosiarek, one są za duże do takiego akwarium, stadko pięciu sztuk potrzebuje przestrzeni do pływania. Pozostała obsada myślę, że ok. Dałbym więcej simulansów ale to już wiesz 

Ostatnio zmieniony 2009-11-03, 14:16 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.