Zdecydowałem się na założenie tego wątku z uwagi na to, że od 2 tygodni opiekuję (choć nie są moją własnością) się właśnie tym gatunkiem. Prawie przez prawie 6 lat uważałem, że Oophaga pumilio jest gatunkiem ładnym - jednak drogim, i nie do końca wart swojej ceny. Z przykrością stwierdzam - że się myliłem ;)
W Łódzkim Stowarzyszeniu Akwarystów i Terrarystów w którym się społecznie udzielam, niedawno ukończyłem zbiornik o wym. 100*50*65 cm. Od grona najważniejszych jego osób usłyszałem coś w ten ,,deseń" ;) - mogę kupować jakie chcę, ale w terrarium mają się znajdować żaby wyjątkowe - nawet wśród drzewołazów. Pod uwagę brałem 2 gat. :
- Excidobates mysteriosus
- Oophaga pumilio
Co prawda mój wybór padł najpierw na Excidobates mysteriosus, ale wyszło tak, że kupiłem Oophaga pumilio ,,Sal Creek"
Żaby (zdrowe i piękne) w ilości 5 szt. (nie znałem jeszcze ich płci, ale teraz wiem na 100% że mam jednego samca) kupiłem u Adama z VivariumLand. Po zrobieniu w obie strony ponad 400 km żabska włożyłem do terrarium, no i oczywiście w nim zniknęły ;) - co nie jest w sumie nic dziwnego. Po jakiejś 1 godzinie - wszystkie wyszły, a jedna z nich zaczęła śpiewać :D . Wiem, wszystko to jest bardzo banalne, ale chodzi mi o coś zupełnie innego - o ich zachowanie !
Oprócz wyjątkowego rozmnażania (razem z Ranitomeya - karmienie przez samicę ,,pustymi" jajami), czynnikiem który zdecydowanie je różni od reszty żab - to jakby zupełnie inny sposób poruszania się. Nie potrafię go dokładnie zdefiniować, ale jest to taki : krótki, zdecydowany i energiczny chód.
Kupując 5 szt. miałem trochę obaw czy w ww. zbiorniku dadzą radę koegzystować razem, ze względu na teoretyczną dość dużą agresję wśród małych gatunków (gdyby nie, miały być podzielone), ale na szczęście na chwilę obecną wszystkie doskonale się ze sobą dogadują :) Nie są też w żaden sposób płochliwe, i czasami muszę je dosłownie odpychać lekko palcami od brzegu terrarium, bo boję się, że mi ucieknie na zewnątrz - bo na dłonie/palce już i tak skaczą ;)
Zachęcam do odwiedzenia strony : www.drzewolazy.pl i hodowli tych pięknych żab. Łodzian zapraszam do Łódzkiego Stowarzyszenia Akwarystów i Terrarystów, gdzie mogą na żywo zobaczyć te małe pchełki, a oprócz tego do społecznego udzielania się w Stowarzyszeniu.
A na koniec kilka fot ;)

Pozdrawiam
furraan