Bimbrownia ?

tutusik

Bimbrownia ?

Post autor: tutusik »

witam wlasnie zbudowalem bimbrownie. Tylko nie wiem jak ją wylaczyc ? bo teraz na noc bede mial wylaczone oswietlowki. Czy do rana zdechną krewetki moje ?

mam 86l . Bimbrownia ( butelka 1,5l w tym 1,2l zacieru i butelka 0,5l w tym 0,25l wody )
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 10:07 przez tutusik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

W zalezności od tego w jaki sposób podajesz CO2 do akwarium nie powinno być problemu. Z reguły bimbrownia nie podaje aż tak dużo CO2 aby udusić ryby czy krewetki. Proponuje zostawić na noc bimbrownie włączona i sprawdzić co się dzieje u ryb od rana. Jeśli nie ma nic niepokojącego to wszystko dobrze.
Pozdrawiam
Piotr

tutusik

Nie wiem czemu ale jakos malo bombelek z kostki lipowej leci.
Tutaj macie filmik : http://www.youtube.com/watch?v=kHhTA8ovvow
Czy to normalne?
W butelce z wodą co 1 sek leci 1 bombelka. Bimbrownia raczej jest szczelna
gg 2755526

Awatar użytkownika
JARECZEK

Post autor: JARECZEK »

tutusik pisze:Tylko nie wiem jak ją wylaczyc ?
Nie da sie wyłączyć :-P Można tylko wyciągnąć wężyk z akwa, ale nie ma takiej potrzeby nic się nie stanie.
tutusik pisze:Czy do rana zdechną krewetki moje ?
Nie, możesz spać spokojnie ;-)

To jest świerzy zacier? Słabo Ci leci z tej bimbrowni. Mi tak leciało po 1.5 tygodnia. Napisz jak robisz ten zacier i sprawdź szczelność bimbrowni.

Rufio34

Post autor: Rufio34 »

Witam , niemasz się co martwić o krewetki przy takiej dawce CO2 bo bardzo słabo leci .Jezli masz 1.5l butelke to wsyp 2 szklanki cukru 3,5 szklanki letniej wody i wymieszaj , drożdże piekarskie pasek ok 5mm rozrób 0.5 szklanki wody i zalej do reszty efekt po 1h-2h bedzie większy.Tak naprawdę to powinny być dwie butelki , jedna 1.5l z zacierem a druga z wodą .CO2 trafia do mniejszej butelki z wodą przez co opary z zacieru nie trafią bezpośrednio do naszego akwa a przy okazji masz lcznik bąbelków i zaworkiem możesz regulować podawanie CO2.Jeżeli zamkniesz całkowicie zaworek to się niemartw o butelke napoi nie rozsadza to naszej butli też niewysadzi.Jeszcze jedno zrezygnował bym z kostki lipowej szkoda kasy lepiej jest podłączyć pod jakiś mały filtr wew. i będzie działał jak dyfuzor i filtr z gąbką tylko niezakładaj tej plastikowej obudowy na filtr .Pozdrawiam.

tutusik

wlasnie chyba zrezygnuje z kostki lipowej. ciagle bombelki mi lecą w gore. Kupię jakis mały filterek.

Mam pytanie:

Ile zacieru musze zrobic do baniaka 5l ? Ile substancji ?
Jakiej wielkosci mialaby miec druga butelka ( z woda ) do tego 5l ? 0,5l 1l czy 2l ?

Rufio34

Post autor: Rufio34 »

Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość podawania CO2 to do zacieru to daj troszke mniej drożdży a jeżeli wymiary bimbrowni to zacier możesz zrobić w litrowej butelce a duga butelke na wode możesz użyć po napoju dla dzieci 0,2 l czy to przy 1,5l czy 1 l butelce zacieru .Ta butelka z wodą ma Ci służyć jako filtr przed dostaniem się oparów zacieru do twojego baniaka. Tak jak wcześniej pisałem na 1.5 l daje 4 szklanki wody i 2 cukru ,szklanka jaką pośiadam mieści 270 ml wody ,cukru 250 g więc na litową butelke daj 720 ml wody , cukru 335 g a drożdże ten pasek 5 mm podziel na trzy części i rozrób dwie do twojego zacieru. Zresztą możesz eksperymentować z ilością drożdż i obserwować jaki efekt to daje.

tutusik

kurcze podłaczylem bimbrownie pod filterek. Nie wiem czemu ale jak odlaczam filterek to woda z akwa leci do butelki z wodą , a woda z butelki z wodą leci do butelki z zacierem :(
gg 2755526

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

No dość normalne zjawisko. Filtr wysysa gaz (normalnie wsysa powietrze). Więc bimbrownia pracuje na podcisnieniu. Gdy wyłączasz filtr (czyli ssanie) ciśnienie w butlach może się wyrównać z atmosferycznym i zasysa wodę. Jedyne rozwiazanie na szybko, to kupić zawór zwrotny do powietrza. Coś koło 9zł. Inne nazwy: Tetra - zawór przeciwzwrotny, Hagen - zawór zabezpieczający itd.
Pzd
P.

tutusik

juz mam lepsze rozwiazanie:-) butelki postawilem na parapecie ( na miejscu wyzej polozonym niz akwarium) wtedy juz nie ma podcisnienia i jest git :-) nie trzeba zadnego zaworka :-)

Pzd.
T.
gg 2755526

Holender

Post autor: Holender »

Uważaj tylko żeby nie zassało ci bimbru do akwarium. Radził by jednak tak założyć zawór zwrotny bo podłączenie bimbrowni pod filtr to nie najlepszy pomysł.
Akwarystyka & informatyka
[26l] Krewetkarium
12 xkrewetki Yellow

[140] Holenderskie
4x Amano
2x Krewetka Filtrująca
5x Endelki
7x neon czerwon
---------------------------

siwyy81

Post autor: siwyy81 »

mówicie tutaj o jakimś pasku drożdzy. Dzisaij mam zamiar uruchomić bimbrownię i i nie wiem ile tych drożdzy mam dodać. Może ktoś napisać w gramach ile dać do litra wody i 0,5 kg cukru.
[126L] - ogólne
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1384
[30L] - Helenko-krewetkarium

Tomasz Makowski

Post autor: Tomasz Makowski »

Proporcje zacieru: litr ciepłej(nie gorącej wody),40dkg cukru i 10 GRAMÓW drożdży, w sam raz na półtoralitrowego peta. Rufio34 napisał: zrezygnował bym z kostki lipowej szkoda kasy.... przecież kostkę robisz sobie sam,a koszt to kilkadziesiąt groszy za strzykawkę :)). U mnie drobne babelki CO2 lecą z kostki lipowej prosto do filtra wewnetrznego który dodatkowo je rozpuszcza.

siwyy81

Post autor: siwyy81 »

rozumiem, że drożdze rozpuszczam w wodzie i zalewam wsypany do PET`a cukier;) ???
[126L] - ogólne
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1384
[30L] - Helenko-krewetkarium

Tomasz Makowski

Post autor: Tomasz Makowski »

Nie ma specjalnego znaczenia co w czym rozpuścisz,ale chyba najłatwiej jest rozpuścić cukier w ciepłej wodzie w pecie, poprzez intensywne potrząsanie butelką,a potem dolać do tego drożdże rozpuszczone w szklance.
Ostatnio zmieniony 2009-03-31, 18:06 przez Tomasz Makowski, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”