Jak rozwiązac problem glonów
Jak rozwiązac problem glonów
Witam. Mam problem z glonami, wyglądają na krasnorosty,
ale nie jestem pewien.Jak się tego pozbyć?? proszę o pomoc.
Akwarium 60l
Ph : od 6 do 6.5
Twardości: GH 25 KH 8
Żarówka Sylvania 24W kompakt
rośliny:
Cryptocoryny,
żabienica,
mech jawajski
mech peacok (chyba)
rogatek,
microsorum,
lilaeopsis mauritiana
i jeszcze jakaś strzałka
Fauna:
neon inesa 14 szt.
kiryski panda 2 szt
kirysek pstry 1 szt
zbrojnik niebieski 2 dorosle i 3 młode
red cherry xxx
Glon wygląda tak:
http://yfrog.com/0bp3200033j
ale nie jestem pewien.Jak się tego pozbyć?? proszę o pomoc.
Akwarium 60l
Ph : od 6 do 6.5
Twardości: GH 25 KH 8
Żarówka Sylvania 24W kompakt
rośliny:
Cryptocoryny,
żabienica,
mech jawajski
mech peacok (chyba)
rogatek,
microsorum,
lilaeopsis mauritiana
i jeszcze jakaś strzałka
Fauna:
neon inesa 14 szt.
kiryski panda 2 szt
kirysek pstry 1 szt
zbrojnik niebieski 2 dorosle i 3 młode
red cherry xxx
Glon wygląda tak:
http://yfrog.com/0bp3200033j
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 10:09 przez mat114, łącznie zmieniany 5 razy.
neony inesa, połdziobeki karłowate, zbrojniki niebieskie, danio pregowane, amanki i redki kiryski nawoze ferro + i FerroPlant. wydaje mi sie ze ph jest dobre ale nie wiem ma jakies 6 lat
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 14:53 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
Wygląda na szantransje. Zmierz azot. To rośnie tam gdzie jest ruch wody?
Dość stara ale jara strona o glonach
Dość stara ale jara strona o glonach
Ostatnio zmieniony 2009-07-13, 22:01 przez Pigul71, łącznie zmieniany 2 razy.
-
płółdziobki jak chcecie szew ma z importu ale są w nędznym stanie bo przez całą drogę jeśc nie dostają, a maja szybki metabolizm i wyglądają jak z oświęcimia delikatnie trzeba je podkarmiac z głową i wtedy przeżywają aklimatyzację artemia żywa i inne lekko strawne dania w małych porcjach i dadzą radę. ALE zbyt treściwy pokarm potrafi je zabic zaraz po transporcie

Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
Azja(indonezja chyba nawet nie wiem??) ceny nie pamiętam bo ja ich nie sprzedaje tylko szef mój, ale w piątek będę w pracy to się go zapytam:)
A i jeszcze coś pracuje w hurtowni i hurtowe ilości jak coś wielokrotności 10 a ilośc zaczynała by się od 20 chyba ale czasem pakują po dziesięc lub jak coś nie dojedzie:żywe: to mniej
A i jeszcze coś pracuje w hurtowni i hurtowe ilości jak coś wielokrotności 10 a ilośc zaczynała by się od 20 chyba ale czasem pakują po dziesięc lub jak coś nie dojedzie:żywe: to mniej
Ostatnio zmieniony 2009-07-20, 15:57 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 2 razy.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
Na te glony to ja bym jednak polecił Neretiny natalensis, krewetki ammano i ewentualnie kosiarki tylko że jak zjedzą glony to ci padną albo zjedzą rośliny delikatniejsze moje kosiarki uwielbiają mech jawajski, a zwłaszcza jego listki mam 4 kosiarki w zapasie na jakieś ciężki zakwity. Ale używam ich w ostateczności bo potem ciężko je odłowic wolę neretiny ale te znowu spacerują po Całym domu tylko nie po akwarium hihih jak dobrze zatkasz to powinny nie wyjśc jednak ja mam odstojnik otwarty z hydroponiką u góry to łażą po całej hodowli czasem przechodzą nawet z regału do regału i znajduje je w innych akwariach glony te są wynikiem przewagi azotanów nad fosforanami tylko w tedy zielenice z nimi nie wygrywają ja bym spróbował może dolac mikroelementów i jakichś jonów azotowych azotanu potasu kwasu azotowego lub nawet azotanu amonu jak nie lubisz ślimaków i tego 1/4 w stosunku do fosforanów.(niech nawet zrobi ci się zakwit w wodzie przepuścisz przez watę perlową wodę pozbędziesz się problemów)
I wtedy oświetlenie na ful ale poprzedzone dolaniem mikro i makro elementów powyżej wymienionych i po okresie zaciemnienia około 12 godzin coby je pobrały do końca i tak kilka razy glon
y znikną
ale podejrzewam że akwa jest małe????
jeśli tak to niestety nie uniknione są powroty tych glonów chyba że stworzysz optymalne warunki rośliną czyli mikro makro elementy na noc podawane i w zależności czego będzie przewaga w zbiorniku azotany lub fosforany
I wtedy oświetlenie na ful ale poprzedzone dolaniem mikro i makro elementów powyżej wymienionych i po okresie zaciemnienia około 12 godzin coby je pobrały do końca i tak kilka razy glon

ale podejrzewam że akwa jest małe????
jeśli tak to niestety nie uniknione są powroty tych glonów chyba że stworzysz optymalne warunki rośliną czyli mikro makro elementy na noc podawane i w zależności czego będzie przewaga w zbiorniku azotany lub fosforany
Ostatnio zmieniony 2009-07-25, 08:51 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 3 razy.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"