Bimbrownia ?
Bimbrownia ?
witam wlasnie zbudowalem bimbrownie. Tylko nie wiem jak ją wylaczyc ? bo teraz na noc bede mial wylaczone oswietlowki. Czy do rana zdechną krewetki moje ?
mam 86l . Bimbrownia ( butelka 1,5l w tym 1,2l zacieru i butelka 0,5l w tym 0,25l wody )
mam 86l . Bimbrownia ( butelka 1,5l w tym 1,2l zacieru i butelka 0,5l w tym 0,25l wody )
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 10:07 przez tutusik, łącznie zmieniany 1 raz.
W zalezności od tego w jaki sposób podajesz CO2 do akwarium nie powinno być problemu. Z reguły bimbrownia nie podaje aż tak dużo CO2 aby udusić ryby czy krewetki. Proponuje zostawić na noc bimbrownie włączona i sprawdzić co się dzieje u ryb od rana. Jeśli nie ma nic niepokojącego to wszystko dobrze.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Nie wiem czemu ale jakos malo bombelek z kostki lipowej leci.
Tutaj macie filmik : http://www.youtube.com/watch?v=kHhTA8ovvow
Czy to normalne?
W butelce z wodą co 1 sek leci 1 bombelka. Bimbrownia raczej jest szczelna
Tutaj macie filmik : http://www.youtube.com/watch?v=kHhTA8ovvow
Czy to normalne?
W butelce z wodą co 1 sek leci 1 bombelka. Bimbrownia raczej jest szczelna
gg 2755526
Nie da sie wyłączyćtutusik pisze:Tylko nie wiem jak ją wylaczyc ?

Nie, możesz spać spokojnietutusik pisze:Czy do rana zdechną krewetki moje ?

To jest świerzy zacier? Słabo Ci leci z tej bimbrowni. Mi tak leciało po 1.5 tygodnia. Napisz jak robisz ten zacier i sprawdź szczelność bimbrowni.
Witam , niemasz się co martwić o krewetki przy takiej dawce CO2 bo bardzo słabo leci .Jezli masz 1.5l butelke to wsyp 2 szklanki cukru 3,5 szklanki letniej wody i wymieszaj , drożdże piekarskie pasek ok 5mm rozrób 0.5 szklanki wody i zalej do reszty efekt po 1h-2h bedzie większy.Tak naprawdę to powinny być dwie butelki , jedna 1.5l z zacierem a druga z wodą .CO2 trafia do mniejszej butelki z wodą przez co opary z zacieru nie trafią bezpośrednio do naszego akwa a przy okazji masz lcznik bąbelków i zaworkiem możesz regulować podawanie CO2.Jeżeli zamkniesz całkowicie zaworek to się niemartw o butelke napoi nie rozsadza to naszej butli też niewysadzi.Jeszcze jedno zrezygnował bym z kostki lipowej szkoda kasy lepiej jest podłączyć pod jakiś mały filtr wew. i będzie działał jak dyfuzor i filtr z gąbką tylko niezakładaj tej plastikowej obudowy na filtr .Pozdrawiam.
Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość podawania CO2 to do zacieru to daj troszke mniej drożdży a jeżeli wymiary bimbrowni to zacier możesz zrobić w litrowej butelce a duga butelke na wode możesz użyć po napoju dla dzieci 0,2 l czy to przy 1,5l czy 1 l butelce zacieru .Ta butelka z wodą ma Ci służyć jako filtr przed dostaniem się oparów zacieru do twojego baniaka. Tak jak wcześniej pisałem na 1.5 l daje 4 szklanki wody i 2 cukru ,szklanka jaką pośiadam mieści 270 ml wody ,cukru 250 g więc na litową butelke daj 720 ml wody , cukru 335 g a drożdże ten pasek 5 mm podziel na trzy części i rozrób dwie do twojego zacieru. Zresztą możesz eksperymentować z ilością drożdż i obserwować jaki efekt to daje.
No dość normalne zjawisko. Filtr wysysa gaz (normalnie wsysa powietrze). Więc bimbrownia pracuje na podcisnieniu. Gdy wyłączasz filtr (czyli ssanie) ciśnienie w butlach może się wyrównać z atmosferycznym i zasysa wodę. Jedyne rozwiazanie na szybko, to kupić zawór zwrotny do powietrza. Coś koło 9zł. Inne nazwy: Tetra - zawór przeciwzwrotny, Hagen - zawór zabezpieczający itd.
Pzd
P.
Pzd
P.
Uważaj tylko żeby nie zassało ci bimbru do akwarium. Radził by jednak tak założyć zawór zwrotny bo podłączenie bimbrowni pod filtr to nie najlepszy pomysł.
Akwarystyka & informatyka
[26l] Krewetkarium
12 xkrewetki Yellow
[140] Holenderskie
4x Amano
2x Krewetka Filtrująca
5x Endelki
7x neon czerwon
---------------------------
[26l] Krewetkarium
12 xkrewetki Yellow
[140] Holenderskie
4x Amano
2x Krewetka Filtrująca
5x Endelki
7x neon czerwon
---------------------------
-
Proporcje zacieru: litr ciepłej(nie gorącej wody),40dkg cukru i 10 GRAMÓW drożdży, w sam raz na półtoralitrowego peta. Rufio34 napisał: zrezygnował bym z kostki lipowej szkoda kasy.... przecież kostkę robisz sobie sam,a koszt to kilkadziesiąt groszy za strzykawkę :)). U mnie drobne babelki CO2 lecą z kostki lipowej prosto do filtra wewnetrznego który dodatkowo je rozpuszcza.
-
Nie ma specjalnego znaczenia co w czym rozpuścisz,ale chyba najłatwiej jest rozpuścić cukier w ciepłej wodzie w pecie, poprzez intensywne potrząsanie butelką,a potem dolać do tego drożdże rozpuszczone w szklance.
Ostatnio zmieniony 2009-03-31, 18:06 przez Tomasz Makowski, łącznie zmieniany 1 raz.