Rośliny 3 plan
Rośliny 3 plan
Witam. Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów zielarzy.
Jakie rośliny dość wolniej rosnące, mogą być bardziej wymagające byście mi polecili na prawy tylny róg akwarium? Interesowałoby mnie coś fajnie wyglądającego, może być coś całkiem innego niż mam teraz w akwarium. Chcę wywalić nurzańca bo mam dość tego chwasta.
Może jakieś microsorum? moze coś co by się wybarwiało na czerwono? ale to chyba odpada w narożnik bo tam zawsze mniej światła jest.
Proszę o pomoc :)
Dzięki
Jakie rośliny dość wolniej rosnące, mogą być bardziej wymagające byście mi polecili na prawy tylny róg akwarium? Interesowałoby mnie coś fajnie wyglądającego, może być coś całkiem innego niż mam teraz w akwarium. Chcę wywalić nurzańca bo mam dość tego chwasta.
Może jakieś microsorum? moze coś co by się wybarwiało na czerwono? ale to chyba odpada w narożnik bo tam zawsze mniej światła jest.
Proszę o pomoc :)
Dzięki
właśnie chodzi mi o jakieś propozycje konkretne, a później bym sobie coś tam wybrał. Ogólnie mało się znam na gatunkach roślin, ale jakoś mnie kręci do czegoś wolniej rosnącego, bo przy tych ilościach nawozów światła to i jak wszystko będzie mi rosło dość szybko. A przycinanie co tydzień nie wykańczało by mnie tyle co szperanie w krzaczorach i szukanie nowych odrostów, które wyrastają mi już wszędzie i ciężko w niektóre miejsca mi się jest dostać bez rozwalenia połowy akwarium :)
właśnie światła to już zmniejszyłem o mam tylko 3x24 a nie 4x24 :) a nawożenia raczej nie będę zmniejszał drastycznie bo mogą mi się pojawić kolejne glony przy CO2 i EI. Ogólnie to nie jest źle z przycinaniem, ale wiesz jak się fajnie lubi rozrastać nurzaniec, a ten mój zmutowany tenellus tak samo rośnie jak nurzanieć, i chcę pozbyć się tych dwóch roślin, aby coś zmienić w akwarium. A anubiasy sadzi się normalnie w ziemię? bo microsorum z tego co wyczytałem to na korzenie się sadzi tak?
Anubiasy powinny mieć kłącza ponad podłożem. Czyli albo przyczepiasz do korzenia/kamienia albo wkładasz tylko korzenie w podłoże. Najlepiej to sobie wejdź np na allegro i zobacz co ludzie sprzedają z akwariów, jest tam sporo roślin, na pewno coś Ci się spodoba. Na starcie też można kilka fajnych roślin dostać.
jakoś mi te rośliny mało pasują, nie wiem dlaczego. Może nie mogę znaleźć odpowiednich fotek z rośliną w baniaku. jakoś mi się zaczęły podobać microsorum. Co o tych roślinach myślicie? akurat bym wyplenił tenellusa, a w jego miejsce na korzeniach i koło niego bym zapodał sobie jakieś microsorum? wyszłoby ala rybouku czy jak to się pisze :)
- andrzej_vader
Microsorium rosnie praktycznie w każdych warunkach. Jest roslina nie wymagającą szalonego oświetlenia. Woda, tez specjalnie nie ma znaczenia choc bujniej rosnie w wodzie miekkiej. W porównaniu z innymi roslinami to tempo wzrostu jest raczej żołwie. Podobnie rosnie ( a może i wolniej) Bolbitis heudelotii. Wszelkiego rodzaju anubiasy też świetnie wygladaja w lekkim cieniu. Niestety, zadna z tych roslin nie powinna być wsadzana w podłoże. Mocowanie na kamieniu, skale, korzeniu a nawet przyssawce na szybie. Mocowanie w polu siłowym niewskazane 

właśnie na 90% zdecydowałem się, że zakupię microsorum pteropu narow, a do tego tak myślę czy nie dokupić proserpinaca palustris. coś rdzawego by się przydało dla ożywienia akwarium. Tylko myślę, gdzie ja bym to wsadził :D
A microsorum bym obsadził sobie korzeń, który jest dość sporych rozmiarów i bym go tak w miarę ładnie przerobił. Zastanawiam się jeszcze tylko, czy nie zlikwidować tego wzniesienia po lewej stronie, ale chciałbym zachować w tym koncie dużego heńka, no i blyxa chyba zostałaby na środku akwarium.
A microsorum bym obsadził sobie korzeń, który jest dość sporych rozmiarów i bym go tak w miarę ładnie przerobił. Zastanawiam się jeszcze tylko, czy nie zlikwidować tego wzniesienia po lewej stronie, ale chciałbym zachować w tym koncie dużego heńka, no i blyxa chyba zostałaby na środku akwarium.
zgadzam się z tą wypowiedzią, mam wszystkie wymienione rośliny i rosną dość wolno co mnie cieszy gdyż w moim 60 litrowym akwa nadmiar "chwastów" nie jest wskazany :Pandrzej_vader pisze:Microsorium rosnie praktycznie w każdych warunkach. Jest roslina nie wymagającą szalonego oświetlenia. Woda, tez specjalnie nie ma znaczenia choc bujniej rosnie w wodzie miekkiej. W porównaniu z innymi roslinami to tempo wzrostu jest raczej żołwie. Podobnie rosnie ( a może i wolniej) Bolbitis heudelotii. Wszelkiego rodzaju anubiasy też świetnie wygladaja w lekkim cieniu. Niestety, zadna z tych roslin nie powinna być wsadzana w podłoże. Mocowanie na kamieniu, skale, korzeniu a nawet przyssawce na szybie. Mocowanie w polu siłowym niewskazane
tylko microsorium mi rodzi coraz to nowe swoje miniaturki, ale samo zbytnio nie powiększa swojej objętości :) na marginesie oświetlenie O.5W/L
- andrzej_vader