Jakie oświetlenie ?

siwyy81

Post autor: siwyy81 »

Jak dla mnie żarówka energooszczędna to zwykła świetlówka tylko w mniejszej formie. Sam w jednym baniaku poza t5 mam energo pod e14 polux 12W i jestem zadowolony. Tylko dość ciężko dostać żarówkę energo o odpowiednich parametrach.
[126L] - ogólne
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1384
[30L] - Helenko-krewetkarium

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Energooszczędna będzie za mało. Zwłaszcza 3x8W. Ja mam takie oświetlenie w 25 litrach ;)
Pozdrawiam
Piotr

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Wydaje mi się że większość świetlówek energo. ma żółtawe światło - ani to ładnie nie wygląda ani za wiele roślinkom nie daje.

A co do kosztów - jak by kupić tam gdzie podałem wszystko z elektryki to wyszło by i tak kilkadziesiąt PLN taniej niż w Zgierzu :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

imrasil pisze:Wydaje mi się że większość świetlówek energo. ma żółtawe światło
Tak się tylko wydaje bo najczęściej spotykanymi w hipermarketach (tam gdzie na ogół kupujemy żarówki - bo jest tanio) sprzedają o barwie 2700K ale jak ktoś zada sobie troszkę trudu to znajdzie takie jakie mu są potrzebne. Moja św. komp. ma 6500K i od prawie roku świetnie się spisuje, nie mogę o niej 1 złego słowa powiedzieć a pozytyw mogę wymieniać. Wg mnie przy małych zbiornikach świetnie się nadają, łatwy montaż a cenowo też wychodzi oszczędnie, pomijając zabawę ze statecznikiem i schowaniem tego.
Niedaleko Ciebie żaba jest hurtownia gdzie Philipsy Tornado 865 15, 20, 23W E27 były zawsze dostępne od ręki, cena koło 26 zł.
Ostatnio zmieniony 2009-03-18, 21:20 przez cmepro, łącznie zmieniany 2 razy.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Zawęzimy poszukiwania :)
Możliwe są dwa warianty:

Pierwszy to zwykłe długie normalne świetlówki, zakładając jedną długości ok.90cm otrzymam tylko 30W, natomiast dwie będą zużywały za dużo prądu :) [wiem ze niektórzy powiedzą że nie ma co oszczędzać na prądzie, może jak ma się jeden, dwa czy trzy zbiorniki to tak, ale ja niebawem będę miał 11 a to jeszcze chyba nie będzie ilość docelowa].

Drugi wariant to założenie trzech świetlówek energooszczędnych.
Jeśli 8W da mi tyle światła co 25W, to chyba to będzie optymalne, zwłaszcza że nie chce mieć w żadnym zbiorniku więcej niż 0,5W/L.

http://www.energooszczedne.pl/index.php ... oddet.html

Pytanie odnośnie tej świetlówki.
Ona realnie daje 15W ?
Ostatnio zmieniony 2009-03-19, 11:13 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Moja w 20L to
Philips Tornado CDL 865 230-240V ~50-60Hz
E27 ES 8000h
900 lumin 110mA
Daylight 15Watt a świeci teoretycznie jak 85W z tym że tej drugiej wartości (85W) nie bierze się pod uwagę przy wyliczaniu W/L, więc jak kupisz 15W to dzielisz 15W na xL i wychodzi Ci jakaś wartość ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Energooszczędne 8W z takiej świetlówki ,to w zbiorniku 8W i ani Wata więcej.

Troche błędne podejście ''bociek'' z tym oszczędzaniem,bo albo stawiamy 5 baniaków dobrze wyposażonych i stać nas na ich utrzymanie,albo nie zakładamy 11 wyposażonych po najtańszej lini.

Lepiej mieć mniej dobrych niż więcej kiepskich.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Chce wszystko załapać na przykładzie świetlówki której link wkleiłem.
Na czym polega jej energooszczędność ?
Na tym że jest ona tylko gdy traktujemy ją jako światło pokojowe ?

Teraz dalej, wychodzę z założenia że jak dam dobre odbłyski to taka świetlówka mi w zupełności wystarczy.
To mają być zbiorniki pod krewetki a nie rośliny.
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 00:49 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

zabapinkfloyd pisze:Chce wszystko załapać na przykładzie świetlówki której link wkleiłem.
Wg mnie się sprawdzi, jak dasz 20,23W na 1 baniak nie powinieneś narzekać.
zabapinkfloyd pisze:Na czym polega jej energooszczędność ?
Gdzieś na forum była wzmianka o tym odnośnie pisania o mojej świetlówce, św. komp. jest ponoć oszczędniejsza od św. lin. o tej samej mocy bo przy św. lin. trzeba doliczyć zużycie prądu przez statecznik, przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
zabapinkfloyd pisze:Na tym że jest ona tylko gdy traktujemy ją jako światło pokojowe ?
Jako oświetlenie pokojowe raczej rzadko są używane 6500k, sam wkręciłem u siebie 15W i było strasznie, barwa światła była tak biała, że ciężko było wysiedzieć.
zabapinkfloyd pisze:Teraz dalej, wychodzę z założenia że jak dam dobre odbłyski to taka świetlówka mi w zupełności wystarczy.
U mnie jakiś czas św. chodziła bez odbłyśnika i było ok, po oklejeniu pokrywy taśmą w baniaku zrobiło się jaśniej i było to zauważalne gołym okiem więc jest jakiś sposób na skupienie większej ilości światła w baniaku.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam

jesli chodzi o zarowki energooszczedne czyli inaczej mowiac swietlowki zintegrowane to ja bym sobie darowal. Sa mniej wydajne od liniowych (mniejsza ilosc lumenow z wata uproszczajac )
Jedynym moim zdaniem rozsadnym rozwiazaniem jest zastosowanie t5 39W
mialo byc maksymalnie 40W wiec bylo by dokladnie tyle.
Swietlowka ma okolo 85 cm + oprawki bedzie 90 cm dlugosci

pozdrawiam
Andrzej Turczynowicz

zabapinkfloyd
Kontakt:

Jakie będą koszty takiej świetlówki ?

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam

swietlowki nie naleza do najtanszych pewnie okolo 30-40 zł
szczerze mowiac z mojej strony polecalbym albo daylight 6500k albo aquastara phillipsa 10000k kolor obydwu mi sie podoba
ale idealne dla mnie dobranie kolorow to grolux+daylight + aquastar to polaczenie jest moim zdaniem idealne i teraz jak zmienilem na hqi wlasnie tej kolorystyki najbardziej zaluje :)

swoja droga pewnie bede mial do opchniecia lampe atmana dr-90 przerobiona na 3x39W t5 razem wlasnie z tymi swietlowkami w cenie okolo 200 zł

pozdrawiam
Andrzej Turczynowicz

zabapinkfloyd
Kontakt:

Zrobienie oświetlenia za dużą kasę to nie sztuka :)
Ja chcę wydać minimum ile się da :)

Jestem zwolennikiem minimalizacji kosztów:)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

baq pisze:.....
swoja droga pewnie bede mial do opchniecia lampe atmana dr-90 przerobiona na 3x39W t5 razem wlasnie z tymi swietlowkami w cenie okolo 200 zł

pozdrawiam
Andrzej Turczynowicz
Jeśli @zabapinkfloyd nie jest zainteresowany to ja chętnie o niej porozmawiam :) Info na PW.

@zabapinkfloyd - Uważam że albo będzie dobre oświetlenie i roślinki będą miały jak rosnąć albo zbijasz koszty i liczysz się ze nikłym przyrostem. W takim wypadku chyba jednak energo. będą najlepszym rozwiązaniem.
Ostatnio zmieniony 2009-03-20, 19:44 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

zabapinkfloyd
Kontakt:

Ile by kosztowała cała elektronika na 1 X 39W T5 (cena wszystkiego ze świetlówką powiedzmy za 40 zł, będzie łatwiej policzyć) ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”