Eheim 2213

stanek

Eheim 2213

Post autor: stanek »

Filterek bardzo dobrze się sprawował chodził cichutko, ale od jakiegoś miesiąca przy włączaniu do karmienia rybek zaczał hałasować i gdy go się kilka razy włączyło i wyłączyło zaskakiwał normalnie i dalej chodził cichutko.Pomyślałem, że się przez pół roku zamulił więc go rozebrałem i zobaczyłem, że jest troszkę wykruszony wirnik na dole.Po złożeniu filtr tylko hałasuje, ale nie pompuje wody.Narazie podłączłem na wlocie jakiś filtr wewnętrzny i filtracja nadal odbywa się przez kubełek tylko tyle, że ten wewnętrzny jest dość spory i zajmuje mi dużo miejsca w 90L kostce.Moje pytanie czy jak wymienię wirnik będzie wszystko OK. i niewiem czy kupić nowy czy narazie jakiś używany i sprawdzić czy będzie wszystko dobrze.Dlatego na Forum w dziale KUPIĘ jest moje ogłoszenie kupię używany wirnik do EHEIM 2213. Za wszelkie porady z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 2012-10-20, 05:24 przez stanek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Pierwsza porada jest taka, abyś zwrócił uwagę na ortografię, gramatykę i interpunkcję :)
stanek pisze:ale od jakiegoś miesiąca przy włączaniu do karmienia rybek zaczał hałasować
Czyli mam rozumieć, że filtr nie chodzi 24/h ?

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Czyli mam rozumieć, że filtr nie chodzi 24/h ?
Kurde to tak jakby po każdej naszej wizycie w klopie wodę spuszczać tylko co drugi raz!

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Sprawdż magnes na tym wirniku czy jest idealnie gładki, jesli nie filtr ma prawo hałasowac, zreszta ja tez mam ten model i lekko hałasuje jak sie go włącza/wyłącza( np do czyszczenia), potem jest oki w miare ale idealnie cichy to on nie jest. :-) A dobrze go zalałes po czyszczeniu, :?: wiesz tam nie ma pompki czy automatycznego zalewania :-) musisz napełnic kosz wodą prawie do pełna aby pompa uciagneła. Jak juz tak zrobisz i bedzie hałasował włączaj go i wyłączaj, w pewnym moemencie zaskoczy. chyba ze padł
Ostatnio zmieniony 2012-10-20, 16:19 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

stanek

Eheim 2213

Filtr chodzi 24\h. po prostu żle napisałem. Filtr jest tylko wyłączony na czas karmienia rybek.Prosiłem o jakieś sugestie i porady dotyczące filtra a nie o porady co do mojej pisowni.

stanek

Eheim 2213

Magnes jest cały tylko wykruszony jest poniżej magnesu na trzpieniu.Myślę że zalewam go dobrze bo nie pierwszy raz go czyściłem i było cichutko po 10 min. Teraz wirnik strasznie churgocze ale nie pmpuje wody wcale.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

stanek pisze:Prosiłem o jakieś sugestie i porady dotyczące filtra a nie o porady co do mojej pisowni.
Masz rację, ale było to dla mnie na tyle rażące, że musiałem zredagować post.
To miała być konstruktywna uwaga na przyszłość.

lukaszLDZ

Re: Eheim 2213

stanek pisze:Magnes jest cały tylko wykruszony jest poniżej magnesu na trzpieniu..
Trzpieniu tzn co? Ośka ceramiczna czy ten plastik na którym osadzony jest niejako ten magnes?? Tak czy siak jak jest ubytek jest to do wymiany.
Łukasz

Prospero
Administrator

Jak reszta filtra jest ok i tylko trzpień i/lub wirnik to śmiało zmieniaj ten komplet a filtr dostanie nowe życie! Używanych części się nie kupuje bo nigdy nie wiesz na co trafisz. To samo z filtrami ale tu już łatwiej trafić na życiowy filtr.
Ostatnio zmieniony 2012-10-20, 21:03 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

stanek

Eheim 2213

Ukruszony jest ten plastik na którym jest osadzony wirnik,Ośka z porcelany jest OK.

lukaszLDZ

Re: Eheim 2213

stanek pisze:Ukruszony jest ten plastik na którym jest osadzony wirnik,Ośka z porcelany jest OK.
Zatem nie dziw sie, ze nie pracuje, konieczność wymiany. :!: Koszt wirnika ok 60zł, też musze wymienic bo głośny jest coraz bardziej.
Łukasz

stanek

Eheim 2213

Dzięki wszystkim za porady i uwagi. Mam nadzieje że jak wymienię wirnik filtr znowu będzie taki cichy jak przed awarią.

Prospero
Administrator

stanek pisze:będzie taki cichy jak przed awarią.
Jak ze sklepu będzie :lol:

RafCar

Post autor: RafCar »

Prospero pisze:
Nie kazdego stac na nowy sprzęt ze sklepu :]
Ostatnio zmieniony 2012-10-27, 21:45 przez RafCar, łącznie zmieniany 1 raz.

Prospero
Administrator

rafelix94 pisze:
Prospero pisze:
Nie kazdego stac na nowy sprzęt ze sklepu :]
Nie o to chodzi czy stać chodzi o tą naprawę, że będzie po niej jak nowy... ze sklepu :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”