Eheim 2213
Eheim 2213
Filterek bardzo dobrze się sprawował chodził cichutko, ale od jakiegoś miesiąca przy włączaniu do karmienia rybek zaczał hałasować i gdy go się kilka razy włączyło i wyłączyło zaskakiwał normalnie i dalej chodził cichutko.Pomyślałem, że się przez pół roku zamulił więc go rozebrałem i zobaczyłem, że jest troszkę wykruszony wirnik na dole.Po złożeniu filtr tylko hałasuje, ale nie pompuje wody.Narazie podłączłem na wlocie jakiś filtr wewnętrzny i filtracja nadal odbywa się przez kubełek tylko tyle, że ten wewnętrzny jest dość spory i zajmuje mi dużo miejsca w 90L kostce.Moje pytanie czy jak wymienię wirnik będzie wszystko OK. i niewiem czy kupić nowy czy narazie jakiś używany i sprawdzić czy będzie wszystko dobrze.Dlatego na Forum w dziale KUPIĘ jest moje ogłoszenie kupię używany wirnik do EHEIM 2213. Za wszelkie porady z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 2012-10-20, 05:24 przez stanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdż magnes na tym wirniku czy jest idealnie gładki, jesli nie filtr ma prawo hałasowac, zreszta ja tez mam ten model i lekko hałasuje jak sie go włącza/wyłącza( np do czyszczenia), potem jest oki w miare ale idealnie cichy to on nie jest.
A dobrze go zalałes po czyszczeniu,
wiesz tam nie ma pompki czy automatycznego zalewania
musisz napełnic kosz wodą prawie do pełna aby pompa uciagneła. Jak juz tak zrobisz i bedzie hałasował włączaj go i wyłączaj, w pewnym moemencie zaskoczy. chyba ze padł

Ostatnio zmieniony 2012-10-20, 16:19 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Eheim 2213
Filtr chodzi 24\h. po prostu żle napisałem. Filtr jest tylko wyłączony na czas karmienia rybek.Prosiłem o jakieś sugestie i porady dotyczące filtra a nie o porady co do mojej pisowni.
Eheim 2213
Magnes jest cały tylko wykruszony jest poniżej magnesu na trzpieniu.Myślę że zalewam go dobrze bo nie pierwszy raz go czyściłem i było cichutko po 10 min. Teraz wirnik strasznie churgocze ale nie pmpuje wody wcale.
Re: Eheim 2213
Trzpieniu tzn co? Ośka ceramiczna czy ten plastik na którym osadzony jest niejako ten magnes?? Tak czy siak jak jest ubytek jest to do wymiany.stanek pisze:Magnes jest cały tylko wykruszony jest poniżej magnesu na trzpieniu..
Łukasz
Jak reszta filtra jest ok i tylko trzpień i/lub wirnik to śmiało zmieniaj ten komplet a filtr dostanie nowe życie! Używanych części się nie kupuje bo nigdy nie wiesz na co trafisz. To samo z filtrami ale tu już łatwiej trafić na życiowy filtr.
Ostatnio zmieniony 2012-10-20, 21:03 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.
Eheim 2213
Ukruszony jest ten plastik na którym jest osadzony wirnik,Ośka z porcelany jest OK.
Re: Eheim 2213
Zatem nie dziw sie, ze nie pracuje, konieczność wymiany.stanek pisze:Ukruszony jest ten plastik na którym jest osadzony wirnik,Ośka z porcelany jest OK.

Łukasz
Eheim 2213
Dzięki wszystkim za porady i uwagi. Mam nadzieje że jak wymienię wirnik filtr znowu będzie taki cichy jak przed awarią.