Statecznik elektryczny

podziel się pomysłami
#krecik#

Statecznik elektryczny

Post autor: #krecik# »

Mam prosbe moze ktos po polsku mi opisac jak podlaczyc taki statecznik, mam niby ten caly schemat ale ni w zab go nie rozumiem.
Prosze o dokladna i ze tak napisze wyprobowana metode podlaczenia, gdyz nie stac mnie na kupno nastepnego zestawu.
Ostatnio zmieniony 2009-03-17, 17:39 przez #krecik#, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Ja Ci nie pomogę, bo się nie znam na statecznikach itp, ale kilka osób pewnie dałoby radę, ale pewnie przydałoby się zdjęcie tego statecznika i schematu ;-)
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

#krecik#

No szkoda.

Oto zdjęcia przepraszam za złą jakość ale komórka robione.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kod: Zaznacz cały

link zdjęć | ort. /c
Ostatnio zmieniony 2009-03-17, 18:04 przez #krecik#, łącznie zmieniany 6 razy.

siwyy81

Post autor: siwyy81 »

Na tych zdjęciach, przynajmniej ja, nic nie widzę, poza tym, że to jest jakiś statecznik 2x coś tam. Ale niżej są dwa linki, na których bardzo czytelnie jest wytłumaczone, co i z czym podłączać. Jeden schemat z klasycznym statecznikiem ze starterem, drugi z elektronicznym
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... ny-2x.html

http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... ny-2x.html
[126L] - ogólne
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1384
[30L] - Helenko-krewetkarium

#krecik#

Juz podlaczylem i swieci.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

To teraz pytanie: w jaki sposób chowacie statecznik. Zamierzam podjąć wyzwanie i zrobic wlasną pokrywę wraz z oświetleniem 24W + 8W do akwarium 60x30x35 i nie wiem jak rozwiązac sprawe z ukryciem statecznika.
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Ja mam w szafce pod akwarium, długości przewodów są akurat.

Wszystko zależy od konstrukcji pokrywy, czy cała będzie zdejmowana, czy będzie rama a na niej na zawiasach otwierana klapa. Tak czy inaczej musisz przewidzieć hermetyczną część, oddzieloną od akwarium. Najlepiej jak to będzie blachą oddzielone. Pleksa może nie wytrzymać temperatury jaką będą powodowały zamknięte szczelnie stateczniki.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

1. Jeśli akwa nie jest duże proponuję przewody od świetlówek poprowadzić do szafki i tam zamontować statecznik.

2. przykręcić na tyle pokrywy

3. dobudować coś na kształt półeczki wewn pokrywy ( takie pudełeczko przyklejone wewn. ) w którym można umieścić statecznik ( pewnie nie sprawdzi się w małych pokrywach gdyż zabierze miejsce które można by wykorzystać na świetlówki ).
cina pisze:Pleksa może nie wytrzymać temperatury jaką będą powodowały zamknięte szczelnie stateczniki.
Przy statecznikach elektronicznych problem nie występuje - prawie się nie grzeją.
Ostatnio zmieniony 2009-03-24, 20:28 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Planuje zbudowac pokrywe opierjącą sie na ramie i w środku dać coś na wzór szyny, czyli zbudować sześcian w kótrym znajdował by się statecznik a dop samego sześciany przymocowac oprawki ze świetlówkami. To wszystko znajdowało by się w środku pokrywy przykrytej pokrywami. Zalezy mi na takiej konstrukcji ponieważ przy zwykłych pokrywach ABA nawet zmodernizowanych, podczas czyszczenia zbiornika trzeba całkowicie zdejmowac pokrywe. Przy konstrukcji którą planuje wykonac bedzie pozliwość przesuniecia całej "szyny".

Akwarium bedzie stało na regale zatem nie ma możliwości zam,ontowania statecznika gdzie indziej.
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

a takie rozwiązanie - link

pokrywa ma możliwość otwierania do góry

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

No niby ma możlwiość ale jak będe czyścił akwarium to mi oczy wypali :D poza tym sprawi, że podczas czyszczenia nie będe nic widział co sie dzieję w środku.zatem w gre w chodzi przesuniecie oświetlenia. Takie mam teraz rozwiązanie w 250 przy czym pokrywa w tym akwarium jest robiona standardowo, a do takiego małego akwarium nie robią takich pokryw.
Obrazek

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja bym radził chowanie stateczników do szafki z trzech powodów, można w ten sposób zredukowac obciążenie pokrywy, beda one zabezpieczone przed wilgocią oraz temparatura jaką wydzielają nie bdzie nagrzewałą wody. Problem z ograniczoną długoscią kabla można rowziążać stosująć jakieś złocze, ja myslałęm o eurozłaczu ale nie mam pojecia czy by sie sprawdziło, w przypadku jakiegoś złacza można spokojnie odłączyć pokrywe od systemu zasilania świetlówek.

Ja obecje mam 3x18w na statecznikach z kompaktów energooszczędnych pozaniewielkimi kłopotami podczas podłąćzania spisują sie nieźle a zamontowane są do tylnej części pokrywy.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Mam pewien problem z oświetleniem u siebie. Pokrywa standardowa do akwarium 60l profil. Jest tam fabrycznie zamontowane 1x14W to trochę mało i wziąłem się za ulepszenie tego. Chciałem zamontować dodatkowo 2x8W, tak zeby było łącznie 30W. Ale pojawił sie problem... a mianowicie: żarówki ktore chcę zamontowac to zwykłe żarówki liniowe T5 Osram 8W, wszystko podłaczyłem należycie, właczyłem i sprawdzam jak śmiga. Zostałem zawołany na obiad więc poszedłem zostawiając to włączone. Wracam po jakiś 20-30 minutach i coś śmierdzi w pokoju topionym plastikiem.

Nie ma różnicy jaki dam transformator i tak żarówka sie grzeje niemiłosiernie. ta standardowa T8 (chyab) tez sie grzeje ale na spokojnie ją można wziąć w rękę, a tej to ni chu chu tylko sobie palce poparzyłem :evil:

Z czym to grzanie może być związane??
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

T5 grzeją się niemiłosiernie - mam 3 x 39 T5 w belce i po 30 minutach świecenia mogę na niej jajka smażyć. Trzeba by pod nie dać jakąś izolację termiczną ( taka folia aluminiowa jak do montażu za kaloryferem ) - może pomoże.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Może pomoże, ale bedzie wodę gotować :lol: Widzę prościej bedzie jak zakupię T8 i podłaczę. chyba ze macie jeszcze jakieś pomysły? :roll:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”