Budowa pokrywy 150x60

podziel się pomysłami
Awatar użytkownika
dodek

Budowa pokrywy 150x60

Post autor: dodek »

Geneza powstania pokrywy jest chyba oczywista, wymiar akwarium jest nie co nie standardowy 150cm na 60cm.

Pełen doświadczeń w budowie pokryw na moje wcześniejsze akwaria, a było już ich kilka w mojej karierze decyzja była prosta.
Pokrywę wykonam samodzielnie.

Materiał jakiego użyłem mam już sprawdzony spienione PCV.
Dlaczego PCV ano dlatego że przede wszystkim łatwe w obróbce i co za tym idzie łatwe w montażu.

Projektując pokrywę wiedziałem że długość jej to wyzwanie bo PCV lubi na długości się uginać po prostu nie jest tak bardzo sztywne .
Tak więc podoiłem decyzje że będzie to PCV o grubości 10 mm

Policzyłem, pomierzyłem poszedłem do firmy zamówiłem pocięte kawałki i już mogłem zabierać się za montaż.
PCV kleje za pomocą kleju

Obrazek

Na początku zabrałem za sklejenie ramki która ma za zadanie opasać całość akwarium.
Czyli tak naprawdę wyszła z tego prostokątna ramka którą można było założyć na obwód akwarium.

Następnym krokiem było wymierzenie odległości w którym miejscu zostaną wklejone wręgi które służyć będą jako element na którym pokrywa oprze się na rancie akwarium.
Wysokość pokrywy to 10 cm. wklejona wręga ma grubość płyty czyli 1 cm. Wręgę wklejono na 5 cm od górnego rantu pokrywy (dzięki temu można do środka włożyć belkę oświetleniową)a dolna krawędź zachodzi na 4cm na akwarium.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wykonaniu ramki czas na wywiercenie otworów na przyszłe przewody elektryczne od oświetlenia, grzałki i rury do filtrów.

Obrazek

Obrazek

Następnie przyszedł czas na dokonanie przymiarek wierzchniego przykrycia pokrywy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać moje przeczucia się sprawdziły pokrywy się uginają trzeba będzie zastosować usztywniające wręgi.

Wręgi wkleiłem na samym rancie pokrywy tak żeby tworzyły kąt prosty. Wręga jest krótsza o 2 cm od długości ramki trzeba to zrobić idealnie żeby potem nie wystawały nam krzywizny bądź nie mieli byśmy możliwości zamknięcia.

Obrazek

Obrazek

Następnym elementem jest wklejenie narożników. Zadaniem ich jest stabilne utrzymanie pokrywy w ramce. Dzięki temu nie będzie nam się przykrycie przesuwało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać przykrycie wpasowało nam się idealnie w ramkę.

Efekt całkiem niezły osiągnąłem cel pokrywa nie załamuje się na środku akwarium mam dwie sztywne pokrywki które mogę albo zdejmować jak potrzeba lub uchylać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnym krokiem jest oklejenie całości okleiną meblową pod kolor szafki meblowej.
Okleinę można kupić w marketach budowlanych są różnych kolorów i różnych szerokości.
Przy oklejaniu trzeba zwrócić uwagę żeby nie pozostawały bąble z powietrzem bo wtedy całość wygląda fatalnie.

Do oklejania używam ścierki za pomocą której po kawałku dociskam okleinę po zaciągnięciu całej powierzchni po docinaniu rogów i brzegów trzeba całość przez grubą ścierkę lub ręcznik zaprasować żelazkiem wtedy okleina lepiej się trzyma.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak dobrnąłem do kończ projektu "POKRYWA"

Miałem zamiar jeszcze zrobić otwory pod wentylatory ale tak teraz się zastanawiam że można zawsze uchylić którąś część żeby się chłodziło.

No nic zobaczy się jakie efekty będą latem najwyżej wytnie się otworki i zamontuje chłodzenie.

Obrazek
Kto prawdę mówi ten niepokój wszczyna.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Witam,

Fotorelacja super - na pewno pomoże mi w budowie własnej pokrywy ( może już niedługo ).

Pytanie organizacyjne - gdzie w łodzi kupiłeś spienione PCV ?
Ostatnio zmieniony 2009-02-25, 23:28 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

witam

AKCES DUO
90-047 Łódź
Maratońska 106a
Tel. / fax 042 686-28-25
www.akces-duo.pl

docinają PCV na wymiar
pozdrawiam, Tomek

Awatar użytkownika
dodek

AKCES Łódź - CENTRALA

91-314 Łódź, ul. Piekarska 27
Wyświetl mapkę dojazdową

Tel. 0048 42 253 26 00 Fax 0048 42 253 26 19

e-mail: akces@akces-plexi.com.pl

Tam kupowałem wszystkie elementy.

http://www.akces-plexi.com.pl/

imrasil
Moderator

AKCES Plexi wydaje się być tańszy na dodatek na Piekarską mam przysłowiowy "rzut kamieniem" :) - dziwne bo wygląda jak by to była ta sama firma ...

Rozumiem że nie trzeba wziąć całej płyty i przytną tak jak potrzeba ? Liczą coś dodatkowo za cięcie ?
Ostatnio zmieniony 2009-02-26, 18:40 przez imrasil, łącznie zmieniany 2 razy.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
dodek

Płacisz za to co kupujesz wytną ci nawet malutkie kawałki za cięcie nie płacisz nic dodatkowego nie kiedy jak mają kupę roboty musisz odebrać tylko w innym terminie ale to się zdarza rzadko.

imrasil
Moderator

Baaaardzo dobre wieści. Thx.

P.S. Może jeszcze w marcu ruszę z produkcją :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
arturromarr

Post autor: arturromarr »

Super projekcik
Bardzo podoba mi się funkcjonalnie i estetycznie.
Czekam na jakieś foto z osprzętem, oświetleniem itp. , no i może żywym inwentarzem. :)

Awatar użytkownika
dodek

Proszę bardzo

Obrazek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Dwa pytania:
1) Możesz wrzucić fotkę jak masz oświetlenie zainstalowane ? Chodzi mi dokładnie o sposób przymocowania oprawek.

2) Możesz podać koszty zakupu samego PCV

pirania

Post autor: pirania »

fajnie wyszło ,takie projekty zawsze są fajniejsze od kupnych, poza tym dałes namiar na sklepik który daje duże możliwości akwarystom , za już złożyłem zamówienie na profile spienione pcv/rury z przeźroczystego PCV, płyty /zawiasy z pleksi pręty dosłownie wszystko co potrzeba do filtracji i oświetlenia :)

praktycznie oprócz szafki i samego zbiornika wszystko można samemu w tym sklepie zdziałać :)

rufus1976

Post autor: rufus1976 »

Super Ci to wyszlo kolego ale muszę Ci troszkę pomarudzić po pierwsze dołączę się do pytania Michała 1) Możesz wrzucić fotkę jak masz oświetlenie zainstalowane ? Chodzi mi dokładnie o sposób przymocowania oprawek. I czy jarzeniówki nie przypalają tego pcv
2) długo schnie ten klej którym kleiłeś tą pokrywę
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-07-17, 20:00 przez rufus1976, łącznie zmieniany 1 raz.
slodki

Awatar użytkownika
dodek

Przepraszam że musieliście czekać aż tyle czasu ale niestety cierpię na chroniczny brak czasu na cokolwiek.

Najpierw odpowiedź na pytania które pojawiły się w tym wątku czyli jak jest zamontowane oświetlenie otóż belki oświetleniowe które również robiłem sam są opisane w innym temacie w dziale DIY leżą na wzmocnieniach na których pokrywa opiera się o ranty szyby.
I to tyle z bardzo skomplikowanego montażu :lol:

Teraz na poparcie praktyki parę fotek.

Belka oświetleniowa 2x80W T5
Obrazek

Jeden z końców belki oparty o wzmocnienie w pokrywie
Obrazek

A tak wygląda to mniej więcej z góry
Obrazek

Obrazek

Zaznaczam że belki w żaden sposób nie są przymocowane do obudowy dzięki temu można zdjąć pokrywy poprzesuwać belki lub je całkiem wyjąć i mamy dostęp do całej powierzchni akwarium.

A teraz jeszcze mały Upgrade samej pokrywy. Z racji minionych wakacji stanąłem przed problemem dokarmiania ryb podczas długiego urlopu. Jeśli chodzi o dokarmianie ryb przez znajomych to niestety mam przykre doświadczenia. Tak więc zakupiłem karmnik automatyczny i stanąłem przed dylematem jak go zamontować.

Wakacyjny montaż na szybko przed wyjazdem odbył się za pomocą uchwytu który był firmowo dołączony do karmnika niestety przy takim montażu nie dało się zamknąć pokrywy tak więc musiałem ją troszkę przerobić.

A tu parę fotek z pracy przy przebudowie.

Na początku przymiarka

Obrazek

Odrysowana przestrzeń do wycięcia
Obrazek

Obrazek

Teraz wycinamy
Obrazek

Wycięty otwór
Obrazek

Obklejanie krawędzi okleiną meblową
Niestety kiepsko to wyszło wizualnie bo miałem tylko ścinki okleiny które odzyskałem z wyciętego elementu tak więc trzeba będzie to poprawić dokupić nowej okleiny i zrobić jak należy.
Obrazek

No i efekt końcowy pracy. Pokrywa spokojnie może być zamknięta a jedzonko dolatuje do rybek.
Obrazek

Obrazek

To chyba na tyle.

Pozdrawiam

Peter

Post autor: Peter »

Dla zainteresowanych wrzucam link do stronki gdzie panowie pokazują kilka sposobów na zrobienie pokrywy właśnie tą techniką.

http://www.retez.pl/

Awatar użytkownika
lesioand
Kontakt:

Post autor: lesioand »

no ekstra pokrywa , nie jestem taki zdolny, może ktoś chętny do zrobienia pokrywy z oświetleniem do akwarium trójkątnego, wiadomość na gg1107570
lesioand

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”