Bimbrowania CO2 - soda oczyszczona + ocet

podziel się pomysłami
kasia2005

Post autor: kasia2005 »

odkręcasz butelkę, nalewasz octu i już
co ile :?: hmmm, to zależy od ilości co2 jaką chcesz uzyskać
w małym akwa (25 l ) dolewam pół litra octu co jakieś 10-14 dni latem rzadziej; w dużym (98 l ) idzie więcej , nie sprawdzałam nigdy :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

aha rozumiem :] a z sodą jak jest ? :P

kasia2005

Post autor: kasia2005 »

MrHotSousage pisze:aha rozumiem :] a z sodą jak jest ? :P
tak samo, jeśli jest za dużo roztworu to go odkręcasz butelkę i wylewasz część(albo całość-jak wolisz), ja zawsze wtedy dosypuję sody, ale uwaga, trzeba to robić ostrożnie, czasami okazuje się, że w dolnej butelce jest sam kwas i wtedy zachodzi reakcja ;-) dość hmmm, burzliwa ;-)
możesz też wylać wszystko i nasypać nową sodę z wodą lub bez
Ostatnio zmieniony 2008-06-20, 21:12 przez kasia2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

#krecik#

Post autor: #krecik# »

Ja na forum w/w znalazlem "zloty srodek" do byteki z octem prowadzimy jeszcze jeden wezyk z butelki z soda ;-) UWAGA jeszcze tego nie wyprobowalem ale kilka osob potwierdza tensposob :-)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Znam tą metodę, ma ona na celu wyrównanie ciśnienia. Jeśli ocet skapuje do butelki poniżej ciśnienie w jednej i drugiej różni się i przez to są problemu z tym że ocet nie spływa butelka się "zgniata" itp. Ten wężyk ma właśnie na celu pozbycia sie tych problemów.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-07-22, 21:42 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

#krecik#

Post autor: #krecik# »

dokladnie :mrgreen:

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Nie przeczytałem całego tematu ale mam sporo do powiedzenia na ten temat po pierwsze załacze mój schemat budowy takiego cuda:

Obrazek

teraz co i jak:
1 wodny jest tylko kwasek, dlaczego? gdyż w takim układzie należy do minimm ograniczyć ilośc wody.
2 soda jest w proszku a kwasek weżykiem jest podawany na samo dno pod sode.
3 zaworki sa dwa gdyż jeden umieszczony w butelce odpowiada za dawkowanie a drugi jest cały czas dostępny i umożliwia odciecie dopływy kwasku.

Dlaczego kwasek cytrynowy a nie ocet ?
Otóż dlatego, że ocet śmierdzi i jego roztwór to maks kilkanaście procent a kwasek w wodzie jest bewonny a roztwór może być o wiele mocniejszy.

Teraz krótko i plusach i minusach:
+++++
główny atut to cena podłaczenia takiego zestawu dwie butelki troche wężyka i dwa zaworki ( najlepsze od zestawów kroplówkowych)

w przeciwieństwie do bimbrowni tutaj mamy 90% kontrole nad dozowanie i możemy odciać dopływ na noc.

no i cena eksploatacji jest nieporównywanie nizsza od ceny utrzymania bimbrowni.

---
rozpuszczanie sie CO2 w wodzie w butelce co po potrzasnięciu powoduje bardzo mocne wydzielanie sie CO2

wiecej minusów nie dostrzegłem do tej pory. Mam nadzieje że niektórym z was to pomogło z chęcia nadal pociągnę wątek mojego projektu i odpowiem na wasze pytania. W końcu forum jest po to żeby sobie pomagać :)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Pomysł niezły i kilka pytań:

1. Otwór wężyka w sodce nie zatyka sie ?
2. Sodka się nie zbryla uniemożliwiając zachodzenie reakcji ? Może jednak lepszy byłby silnie nasycony rozwót w niewielkiej ilości ?
3. Co ma na celu założenie zaworka wewn. butli ? Przecież zawór przed nią umożliwia zarówno dawkowanie jak i całkowite odcięcie.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

1. Otwór się nie zatyka, choć mnie się zapowietrzał. Ale na to jest sposób opisany już powyżej - wyrównanie ciśnienia.

2. U mnie soda się nie zbrylała.

3. Precyzyjne ustawienie prędkości kapania kwasu na sodę nie jest takie proste i szybkie (wiem, bo sama się bawiłam w taki rodzaj bimbrowni i ustawienie tego zajęło mi z pół godz). Zaworek wewnątrz butelki to właśnie ustawiony raz na zawsze przepływ cieczy.
Ten górny to tylko zamykanie lub otwieranie przepływu.
Ostatnio zmieniony 2009-05-27, 12:25 przez nefrete1, łącznie zmieniany 3 razy.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

No własnie po to są dwa zaworki :) ze zbrylaniem nie ma problemu ani z zatykaniem wężyka.

W takim systemi trzeba do mimimum ograniczyć ilość wody wiec jesli nie potrzeba to sie jej tam nie leje ona jest tylko środowiskiem zachodzenia trakcji wiec jej i tak nie ubywa.

Jeżeli bedą jakies pytania możnapisac na PW z przyjenmoscia podziele sie moją wiedzą i dośwadczeniem :)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Zrobiłem bimbrownie mam problem.

Na początku wszystko ładnie reagowało i bąbelków było że hoho :)
Po kilkunastu minutach kiedy zebrało się trochę octu w dolnej butli przestało reagować i zaczynało ( bardzo intensywnie ) dopiero po potrząśnięciu dolna butlą.
Jakieś pomysły ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

użytkownik zablokowany.

Post autor: użytkownik zablokowany. »

w reakcji octu z sobą niestety strasznych rewelacji nie będzie ale spróbujcie z elektrolizerem łatwiejszy w okiełznaniu i mniej awaryjny mój post pozdrowienia kombinowałem z co2 kilka lat temu ale i tak najlepsze jest dobre podłoże poprostu
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”