Mam w 2 akwa takie zastosowanie i świetlówki palą się bardzo dobrze, a rośliny rosną jak szalone...jabol pisze:Vendredi napisał/a:
Jak nie masz gdzie kupić polecam zastosowanie elektroniki z żarówek kompaktowych.
zly pomysl.. z tymi statecznikami swietlowki nie beda "paliły" z pelna moca
Modernizacja pokrywy do 2x8W na stateczniki indukcyjnym
- megalomaniacc
- Moderator
Udało mi się zmontować oświetlenie :D, niestety pokrywa do 25-tki nie jest przystosowana żeby mieścić w sobie cały sprzęt zatem statecznik i reszta będą poza akwarium.
Użyłem 4x oprawy bryzgoszczelne
1x statecznik indukcyjny do 2x8w lib 1x16w
2x starter i oprawy na starter
1x kabel z włącznikiem
Niestety nie powiem wam ile mnie to kosztowało bo nie zwracałem na to za bardzo uwagi
Pozostaje mi zamontowanie tego w pokrywie i zastanawiam się jak to zrobić, czy kupić mocowania do świetlówek i przykręcić je do pokrywy, czy zawiesić świetlówki na paskach z tworzywa sztucznego (zaciskowych). Obie opcje będą się wiązały z podziurawieniem pokrywy. Może macie jakieś inne pomysły?
Użyłem 4x oprawy bryzgoszczelne
1x statecznik indukcyjny do 2x8w lib 1x16w
2x starter i oprawy na starter
1x kabel z włącznikiem
Niestety nie powiem wam ile mnie to kosztowało bo nie zwracałem na to za bardzo uwagi
Pozostaje mi zamontowanie tego w pokrywie i zastanawiam się jak to zrobić, czy kupić mocowania do świetlówek i przykręcić je do pokrywy, czy zawiesić świetlówki na paskach z tworzywa sztucznego (zaciskowych). Obie opcje będą się wiązały z podziurawieniem pokrywy. Może macie jakieś inne pomysły?
Ostatnio zmieniony 2010-04-24, 10:28 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy przerabianiu swojej pokrywy musiałem podziurawić żeby uchwyty do świetlówek przymocować. Najpierw na śrubki uchwyty przykręciłem, ale po roku były tak zardzewiałe że dało rady ich odkręcić. Metalowe uchwyty również nie nadawały się do niczego już. Następnym razem użyłem plastikowych uchwytów kupionych w rybarium. Przymocowałem je na zapinki stosowane w motoryzacji, kupione w sklepie motoryzacyjnym, taki co to do trzymania różnych plastików się stosuje. Średnica ich była idealna do dziury w uchwycie. Były czarne więc na pokrywie za bardzo się nie odznaczały.
Moja była Tanganika -
- megalomaniacc
- Moderator
- megalomaniacc
- Moderator