Przerabianie standardowego oswietlenia 60x30(1x15W) na 2x15W

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FLOW

Przerabianie standardowego oswietlenia 60x30(1x15W) na 2x15W

Post autor: FLOW »

Witam

Juz od dluzszego czasu namyslalem sie na przerobieniem oswietlenia... kupilem potrzebny sprzet ale nie mialem pomyslu jak wcisnac tam ta druga swietlowke... zalozylem sobie krewetkarium ale mchy przy 1x15w grolux slabo rosly w dniu dzisiejszym po pracy odkopalem stare graty :D i po ok. 15-20min. namyslania stwirdzilem ze tylko w 1 miejscu ona jako tako wyglada... zrobilem piersze zaznaczenia i stwierdzilem ze moze sie to udac... ale bylo prawdopodobienstwo ze lipnie bedzie to wygladac bo wkoncu trzeba wiercic w widocznej czesci pokrywy... ale sobie mysle bez prob nie ma rezultatow...

a o to gotowa w 50% obudowa... jeszcze pozostaje podlaczyc elektryke ale to juz najmniejszy problem bo wystarczy to zrobic w identyczny sposob jak mamy podlaczona 1 swietlowke :)

okablowanie i statecznik chowamy tam gdzie jest wyznaczone na to miejsce ( spokojnie starczy miejsca na drugi taki zestaw )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jutro zamierzam dokonczyc podlaczanie i wstawie fotke w 100% gotowej obudowy :)

Wszelkie pytanie, problemy oraz sugestie mile widziane :)
Ostatnio zmieniony 2010-03-05, 21:41 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

anie lepiej było dokupić 4 mocowania do świetlówek i założyć na jeda a drugie do nich dokręcić i wcisnąć drugą najmniej inwazyjna metoda jaka moze bć bez wiercenia.
Szybko łatwo i skutecznie.

zami84

Post autor: zami84 »

Według mnie i tak wyglada dobrze.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

ali g pisze:anie lepiej było dokupić 4 mocowania do świetlówek i założyć na jeda a drugie do nich dokręcić i wcisnąć drugą najmniej inwazyjna metoda jaka moze bć bez wiercenia.
Szybko łatwo i skutecznie.
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=2876

Awatar użytkownika
FLOW

ali g, oj :P moze i tak ale na to nie wpadlem :P

maksior

Post autor: maksior »

Trening czyni mistrza . Ja zrobilem w pokrywie tej co wklejaleś małe ładne dziurki żeby cieplo uciekalo dodatkowo od statecznikow i zamienilem je na dwa male elektroniki, kupilem u gościa na starcie . Zyskujesz komfort że nic ci nie buczy i można rozwiązać że każda lampa zapalasie oddzielnie.
Arek

maksior

Post autor: maksior »

Jeszcze jedno któredy poprowadzisz przewody do tej Swietlówki którą zakładasz (od góry ) bo niekumam mają być na wierzchu , bo jak tak to lepiej kup oprawki z przewodami bryzgoszczelne i te klipsy co łapią lampe ,nic wtedy nie zrobi zwarcia .
Arek

Awatar użytkownika
FLOW

te oprawki sa takiego modelu ze kable musialby wychodzic na zawnatrz obudowy ale ja je poprowadze pod nia... w miejscu oprawek tam gdzie kalbe wychodza posmaruje silikonem zeby byla szczelnosc, a w miejscu gdzie znajduje sie statecznik zrobie mala dziukre na kable i roniez ja zalepie po wprowadzeniu silikonem :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ja mam też pokrywę do panoramicznego 60 L akwarium, ale zupełnie inne rozwiązanie - dzięki czemu pokrywa nie waży tonę i jest sporo miejsca - może by się nawet zmieściła trzecie 15 ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”