340L [by Andrzej Vader]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrzej_vader

340L [by Andrzej Vader]

Post autor: andrzej_vader »

Obrazek

Wymiary i litraż - 340L

Filtracja, rodzaje filtra - kubeł Tetratec któryś tam

Oświetlenie, ilość i rodzaj oświetlenia 6x 58W Tungsram (Wegry) z czego pracuje 5 szt.

Podłoże - zwykły żwir rzeczny

Dekoracje - 2 korzenie mopani (prawy narożnik - praktycznie już niewidoczne)

Fauna - 2 paletki, 1 zbrojnik (40cm), około 25 neonów inesa, 2 hokejówki i około 20 gupików

Flora - Cryptocoryne crispatula var. balansae
Cryptocoryne pontederiifolia
Echinodorus amazonicus
Echinodorus barthi
Echinodorus bleheri
Echinodorus maior
Anubias barteri var. nana
Ludwigia repens
Hygrophila polysperma
Rotala rotundifolia
Sagittaria subulata
Fontinalis hypnoides
Ceratophyllum demersum
Eleocharis acicularis
Hemianthus micranthemoides
Pistia stratiotes
Microsorum pteropus
Microsorium windelov
Heteranthera zosteraefolia

Nawozy, CO2, preparaty - nie stosuję
Ostatnio zmieniony 2010-11-15, 11:37 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
pyrkosz61

Post autor: pyrkosz61 »

Akwarium bajeczne , ale i koszta też. Dla mnie bomba . ;-)
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Zgodnie z sugestią wieksze zdjęcie.
Obrazek

A co do kosztów to... hmm... nie przesadzałbym, że są az tak wielkie.
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 18:37 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

trochę gąąąąszcz ! :D świetnie ;)) ale w sumie jakaś przycinka by się przydała, bo z tego co widzę to paleteki i ten zbrojnik 40cm nie mają zbytnio gdzie pływać :-/
poza tym po prawo na szybie widzę helenke, a nie mam jej w opisie :-P

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Przycinka to juz była:D:D. Nie mogę za bardzo ingerować w tej chwili w roslinność bo staram się ustabilizować to akwarium. Miałem trochę glonów. Teraz sa w zaniku ale gąszcz musi na razie zostać. Faktycznie, paletki nie mają gdzie pływać:( i boleje nad tym, ale muszą sie jeszcze troche przmęczyć. Zbrojnikowi to specjalnie nie przeszkadza bo i tak spi tylko pod korzeniami i nie widziałem go od pół miesiąca :mrgreen: . Zmiany będą ale powoli.
Helenka... hmm... zupełnie zapomniałem. A wpuściłem do każdego akwa po jednej Helence od KDK (dzieki) a to maluchy były straszne i zaniknęły wśród roslin :mrgreen:

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

a tak z ciekawości to co to za glonojad ? gib czy pleco ? :) masz może jakieś zdjęcia potwora ? :))

Awatar użytkownika
andrzej_vader

To gibiceps. Aktualnych fotek nie mam, bo jak napisałem, drań się ukrywa:D Jak uda mi sie go uwiecznić to wstawie fotkę.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Piękne akwarium Andrzeju. Jak wstawiasz zdjęcia to usuwaj część która jest z tymi [URL].

discus erazmus

Post autor: discus erazmus »

Akwarium ok.Rośliny widać w dobrej kondycji.Ale sądze ze paletek znacznie za mało (min.5 szt) to rybcie stadne a u Ciebie jest im napewno smutno...:(
Rybka lubi pływać;)

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Kiedyś dostałem od kolegi akwarysty (przepraszam ale zapomniałem nick'a) z Łodzi, ponad 20 szt. małych paletek - kundelków. NIe nadawały się do profesjonalnej hodowli a żal było je unicestwiać. Wziałem więc je wszystkie. Z tego stada do dzisiaj zostały 2 największe i najtwardsze sztuki. Był to dobór naturalny. Mocniejsze likwidowały słabsze. Te dwie to para. Składały już kilkakrotnie ikrę. Obawiam się, że dopuszczenie nowych palet może nie być rewelacyjnym pomysłem. Juz chocby z tego powodu, że moje były praktycznie od maleńkości trzymane w mojej, twardej wodzie. Myslę, ze dorosła sztuka wzieta ze specjalnie preparowanej wody jesli nie padnie, to bedzie tak osłabiona, że moje palety mogą tą sprawę dokończyć. Nie chciałbym aby świerzo zakupione ryby padały a oprócz tego to niemały wydatek. Tak czy siak. Więcej palet nie będzie:D

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Eeeeh to ja się powtórzę: piękne, jedno z lepszych jakie widziałem!

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Kiedyś obiecałem zdjęcie mojego zbrojnika. Ponieważ robiłem porządki w akwa, udało mi się go ustrzelić. Zdjęcie średnio-dobre, ale go widać. Postanowił zmierzyć szerokość akwa. Jeszcze mu do 50cm trochę brakuje. ale już niewiele :mrgreen:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/q ... directlink

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Odnawiam trochę temat, bo wziąłem się wreszcie do roboty przy moim flagowym baniaku. Przez ponad rok walczyłem z glonami tajemniczego pochodzenia. Kombinowałem w różny sposób gdyż dusza eksperymentatora we mnie siedzi. W końcu doszedłem do wniosku, że te glony to kosmiczna interwencja i nie ma sensu z nimi walczyć. Na sam koniec, już pogodzony z losem że nigdy nie zrobię żadnego designu bo glony i tak wszystko popsują, zrobiłem coś wbrew wszystkiemu temu co robiłem wcześniej. I glony padły na łopatki. Nie pisze "na obie" bo nie wiem ile łopatek mają glony. W tej sytuacji, postanowiłem dać zdjęcie, jak wygląda mój baniaczek dzisiaj. Tuz po likwidacji glonisk a przed budową nowej (oczywiście fenomenalnej i niedoścignionej aranżacji :oops: ) :mrgreen:
Obrazek
Z ważniejszych zmian: Zamieniłem świetlówki na dwa halogeny. Tak. Zwykłe. Chińskie żarniki kupuję po 3zł. Po zdjęciu pokrywy akwarium uzyskało status otwartego a ryby możliwość wyboru miejsca pobytu. Akwa lub dywan. Na razie prowadzi akwa. W akwarium pływa kilka mieczyków, kilka gupików, 5 kirysów, 2 otoski, około 10 żałobniczek i Stefan - zbrojnik akrobata. Zestawu roślin nie podaję, bo będzie on zmieniany w miarę upływu czasu. Woda kranowa. Raz w tygodniu nawożę Bioflorinem Woda podmieniana raz w tygodniu.
Tak, wiem... nic ładnego nie ma w tym zbiorniku :D Ale chciałem pokazac początek, żeby koniec był bardziej atrakcyjny :D
Pozdrowionka dla akwamaniaków (-czek)

PS.
A to Stefan w akrobacji pod nazwą "DeBeściak w stylu grzbietowym" (foto jeszcze z zaglonionego akwa)
Obrazek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ładny gibiceps :)

baniak po zdjęciu trudno ocenić, rośliny wyglądają na zdrowe, prócz tego mogę powiedzieć, że plany są ułożone w pionie niż w poziomie :-P

rośliny mają ładne kolorki i wyglądają na zdrowe, więc czepiać się nie ma czego
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”