Oto moje wyczekiwane od początku kariery akwarystyczne akwarium(no może nie całkiem bo chciałbym coś większego i to o wiele ale jak na możliwości jakie mam teraz jest całkiem przyzwoitych rozmiarow) Będzie ono przeznaczone do hodowli roślin ale bardziej do hodoli altumow – specjalnie dla tych ryb zrezygnowałem z innych baniaczkow[zostawiłęm sobie 2 krewetkaria a z czasem może dojdzie 3 dla WP i 4 dla CR ale to za jakiś czas ]. Nie wiem czym one mnie przyciągają może ten ich naturalny wygląd , wielkość albo charakter? Sam już naprawdę nie wiem …
Dobra koniec tych smętow zaczynami fotorelacje – będzie trwała kilka tygodni bo dopiero zaczynam działać w sprawie tego akwarium
Troszke danych o baniaczku
Wymiary - 150x50x70h – daje to 525l wody
Oświetlenie - 3x70W HQI
Nawożenie - CO2 + jakieś inne nawozy
Podłoże - Amazonia II
Ogrzewanie – 300W,120W i 150W – grzałki będą rozmieszczone w rożnych miejscach w akwarium a najmocniejsza koło wylotu od filtra.
Filtracja - JBL Cristal Profi e1500 i dodam jakiś wewnętrzny co by za mechanikę robił
Woda – RO + kranowka , ale proporcji jeszcze nie ustaliłem
Dekoracje - korzenie + jakiś kamyk jeśli się znajdzie coś ciekawego . Korzenie mam już zamowione i czekają na mnie
Flora
-Blyxa Aubertii
-blyxa japonica
-Cryptocoryne Beckettii
-Rotala sp. Green
-Rotala rotundifolia
-Vallisneria Nana
-Echinodorus tenellus
-Glossostigma elatinoides–tu się jeszcze zobaczy
-Ludwigia repens
-Heteranthera zosteriofolia
-Microsorium narrow
-Nymphaea lotus
-Anubias barteri var. nana
+ prawdopodobnie jakieś mchy
Fauna
Narazie będzie taka:
-Pterophyllum altum x 6
-Mikrogeophagus ramirezi 2+2 albo 3+3
-Crossocheilus siamensis x 5/6
-Otocinclus vestitus x 6
-Ancistrus sp, para
-Corydoras panda x 4
-Poecilia wingei
-Red Cherry
>>
Końcowa obsada
-Pterophyllum altum x 6
-Mikrogeophagus ramirezi 2+2 albo 3+3
-Crossocheilus siamensis x 5/6
-Otocinclus vestitus x 20
-Corydoras panda x 15
-Megalamphodus sweglesi x 40
-Red Cherry
-Caridina japonica x 30/40
Teraz jeszcze kilka słow , akwarium jest już zamowione będzie w ten piątek – doczekać się już nie moge
Woczoraj robiłem stelażyk pok akwarium , a to fotki z prac nad nim
Materiały , profil

Płyta OSB

Poprzycinany profil

Zestaw do czyszczenia i malowania

Zestaw małego spawacza :D

Spawamy

Połowa zrobionak

już wszystko – przed malowaniem , dziś pomalowałem 2 raz więc fotki dam jutro jak prawdopodobnie przyniesiemy to tałatajstwo do pokoju ;)

A to Amazonia II , była używana przez rok w 240l żal było wywalać bo troszke mnie ona kosztowała no i też zaoszczędziłem bo nie musze kupować nowej ;)