1000 l [potwory] PROJEKT

Zablokowany
Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

wiaderko super :P ale jak miałbyśpodmieniać nm wode to współczuje :P

No trochę wielki ten baniak :)

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej

Kurde robi wrazenie zarowno wielkosc jak i caly osprzet potrzebny zeby to bezawaryjnie dzialalo. Trzymam kciuki zeby wyszlo tak jak sobie wymarzyles.
Jak dla mnie calosc sprzetu jest przytlaczajaca ... co innego zrobic kostke 30 a co innego 800litrowy basen. Naprawde widac ze profesjonalnie do tego podszedles.

Swoja droga i tak ze wybranka pozwolila na takie wielkie akwa w mieszkaniu :)
trzymam kciuki!

pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
Jerd

Post autor: Jerd »

Super,z niecierpliwością czekam na oficjalne otwarcie aquaparq ;)

co do kleju do grzebieni,popytaj na forum nano-reef może ktoś odsprzeda lub doradzi by skleić to taniej.
Obrazek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Możesz coś więcej op tych filtrach wstępnych napisać ? Jaka firma, gdzie kupowałeś ?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

hmm a czemu najpierw wlałeś samą wode? i czemu do razu tak dużo? przecież teraz będziesz musiał z połowę wypompować, żeby spokojnie móc dodać podłoże korzenie itd...

generalnie widać pełen profesjonalizm w Twoich działaniach :) podziwiam takich akwarystów jak Ty, z ciekawością będę śledził wątek 8-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Filtry to jakieś chińskie dzieło, kupione na allegro u użytkownika: www-kamnet-pl. Są to filtry takie jak wstępne do RO.
MrHotSousage, wodę już spuściłem całą, zaraz po tym jak zalałem akwarium. Chciałem sprawdzić czy akwarium nie cieknie, czy rury dobrze posklejałem i popodłączałem, czy sump jest wystarczającej wielkości i czy wszystko gra. Te "profesjonalne" działania to raczej konieczność, trudno przy takim litrażu robić coś pochopnie czy na szybko. Nie mógł bym wtedy spać spokojnie. A i tak pewnie przez pierwszy tydzień będę latał w nocy do pokoju sprawdzić czy wszystko stoi.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

no i żeby poziom sprawdzić :)

z niecierpliwoscią czekamy na dalszy rozwój sytuacji :) ale nie poganiamy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Jakie macie pomysły jeżeli chodzi o uzupełnienie obsady? Szukam ryb które ożywią akwarium - pływających w toni wodnej, które dałyby radę w takim żarłocznym towarzystwie. Na tyle duże żeby nie dały się zjeść. Wszelkie kopiące i super zadziorne pielęgnice typu pawiookie odpadają - chcę mieć przecież rośliny. Myślałem najpierw o gurami olbrzymim... ale rosną bardzo duże i trochę brzydkie (!) więc nie wiem czy się na nie zdecydować. Arowana raczej odpada, rośnie za duża i zbyt silna, poza tym skacze bardzo za bardzo. Myślałem o pielęgnicach skośnopręgich, ale nie wiem czy nie są zbyt płochliwe i czy dadzą radę np przy 50cm nożowcu chitala chitala. Co możecie doradzić?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

sum rekini, brzanka rekinia ?? :)
o kurde wiecie czego się dowiedziałem przed chwilą ? :D że sum rekini, który jest hodowany w akwariach to nic innego jak panga czyli płaty mrożonej ryby, które na pewno jedliście :D
to źródło tej informacji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sum_rekini

haha jestem zdumiony...
Ostatnio zmieniony 2009-07-29, 09:28 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Nie podobają mi się te ryby. To jak już wiesz, że sum rekini to panga to poczytaj w jakich warunkach są trzymane i dlaczego nie powinno się ich jeść.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

wiem wiem przeczytałem wszystko. a może jakieś duże skalary hmmm ? może dałyby rade przeżyć. bardzo podobają mi się płaskoboki i chyba tez by się nadały do takiego akwa ;))
http://www.youtube.com/watch?v=kw5i9q6aYxM na tym filmiki pływają takie duże brzanki, nie wiem konkretnie co to za gatunek, ale chyba tez by się nadały :)
Ostatnio zmieniony 2009-07-29, 13:06 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jerd

Post autor: Jerd »

Hej,
do takich agresorów nie będzie łatwo dobrać towarzystwa,choćby ze względu na nożowce które mogą osiągnąć w tym baniaku ponad 50cm proponował bym ziemiojady lub jakieś pielęgnice ale większość jest kopiąca .
Obrazek

użytkownik zablokowany.

Post autor: użytkownik zablokowany. »

piranie pacu w Akwarium w Gdyni mają jakieś 40 sztuk rozmiar xxl do wydania do tego sum kaczodzioby i misz masz gotowy :mrgreen:
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Heheh pacu są za duże i zbyt żarłoczne... zasyfiły by mi akwarium zdecydowanie za szybko. Sum kaczodzioby też rośnie zbyt duży. Myślę nad skalarami jakąś formą dziką, pielęgnicami skośnopręgimi, gurami olbrzymim i już sam nie wiem czym jeszcze ;-) A może nożowce chitala będą tak miłe, że będą pływać w toni i będzie je widać.
Wczoraj z kolegą Bogdanem zrobiliśmy (tzn ja bardziej patrzyłem) płytę z gniazdami elektrycznymi, bardzo fajnie wyszło. Muszę do niej teraz przymocować tylko bebechy od HQI. Porobię zdjęcia wieczorem to wrzucę. Jutro bierzemy się za nadbudówkę nad akwarium
Byłem też na giełdzie, kupiłem biokule do komina (ale muszę dokupić ciut więcej), gąbkę do sumpa (też nie było jej tyle co potrzebuję, za to była droga), dostałem od Marka z Botii zabezpieczenie odpływu do komina oraz regulator przepływu do pompy (dostałem od niego również wiele innych rzeczy i bardzo mu za to dziękuję, na pewno umieszczę go w napisach końcowych na pierwszym miejscu!). Miałem też odebrać wzmocnienie podłużne na tylną szybę ale niestety pan zapomniał przywieść go ze sobą. Odbiorę za tydzień i wkleję przed wyjazdem na urlop. Zdecydowałem się na nie bo ta tylna szyba jednak sporo się wygina po zalaniu i trochę się boję. Przyszła też grzałka skalara w końcu.
Ostatnio zmieniony 2009-07-30, 17:23 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

grafipl

Post autor: grafipl »

Kubiszon a woda z komina zmieści Ci się w sumpie jak zabraknie prądu bo możesz mieć powódź:D

Zablokowany

Wróć do „300 - ∞ litrów”