720L [Badyle]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Hehee Jerd, żółtaczki też są znane z tego, że mogą niszczyć rośliny. Generalnie podoba mi się tak jak jest z obsadą i raczej nie będę nic spoza Afryki póki co dodawał. Poczekam aż buszowce, świeciki i barwniaki podrosną. Ewentualnie jeśli będę chciał dodać coś spoza tego kontynentu to na pierwszy rzut pójdą zbrojniki.
MrHotSousage, sum pasuje i to jak! Siedzi sobie w tych korzeniach i jest miłym udziwnieniem w akwarium. Dorzucę mu za jakiś czas kilka zwykłych opaczków, są trochę mniejsze a pewnie bardziej ośmielą dużego suma do wypływania.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

może jakaś aktualizacja ? :D
swoją drogą (przepraszam, że się tak czepiam) nie pasują mi tam te mruki... siedzą tylko za tym korzeniem i w sumie nic ciekawego nie robią poza tym, że fikuśnie wyglądają. Lepiej dodałbyś kilka gęstszych roślin, jakiś rozgałęziony korzeń z microsorium lub mchem i może dał jeszcze jakieś pielęgniczki, ale to moja wizja oczywiście TY zrobisz jak uważasz (nie znam Twojej koncepcji) ;))
Ostatnio zmieniony 2010-01-23, 12:03 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Dobrze, że się czepiasz, o to chodzi. Mruki zostają, bo jak najbardziej pasują. Na filmie może rzeczywiście tak siedzą i średnio to wygląda, ale normalnie jest inaczej. Pływają po baniaku, ganiają się, wyskakują z roślin i znikają zaraz w nich znowu, jak takie duchy.
Aktualizacji na razie nie będzie bo ostatnio conieco przez pisanie mgr zaniedbałem baniak. Ale może w łikend się wezmę i w nim poustawiam rośliny bo niektóre z przodu zbytnio wyrosły, a z tyłu się zbytnio przerzedziły. Jak zrobię to będą zdjęcia.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Kubiszon pisze:Pływają po baniaku, ganiają się, wyskakują z roślin i znikają zaraz w nich znowu, jak takie duchy.
Potwierdzam :D widziałem :D
Obrazek

king
Kontakt:

Post autor: king »

ciekawe czy proporczykowce i zagrzebki by dały radę w tym akwarium??

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

albo gurami mozaikowe :P
zagrzebki fajne ryby ;-)

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Dorosłe porporczykowce błękitne dały by radę na 100% wbrew pozorom mają one te swoje 15cm i są dosyć agresywne ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

hehe jeszcze przypomniało mi się o takiej rybie, którą kiedyś zwano mokropłodem teraz wielkopłetw wspaniały ;))

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No to tak, aktualnie pływają tam 2 szczupieńczyki liniowe (Aplocheilus Lineatus). Były 4, ale mimo że czekałem żeby podrosły w kwarantannie, to i tak 2 okazały się na tyle małe, że motylowce je pożarły :/ Na szczęście została para. W ogóle to kupiłem je przekonany, że są z Afryki, a one są z Indii, no ale trudno.
Generalnie chętnie dorzucę tam jakieś proporczykowce czy szczupieńczyki, ale z racji że są to ryby powierzchniowe to muszę mieć duże sztuki, co najmniej 10cm. Inaczej motylowce mimo, że same mają koło 10cm to zaatakują... Zagrzebki trzymają się bliżej dna? To może z nimi spróbuję.
Co do pozostałych propozycji to to są ryby azjatyckie, narzeczona ma 200l Azję, tam są mozaiki, inne gurami, prętniki itd. Wielkopłetwy to straszne bandziory więc spróbujemy z badisami.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Powiem Ci, że proporców nie można zaliczyć do ryb powierzchniowych, bardziej bym je nazwał przdennymi. Chociaż jak się lepiej przyjrzeć to są wszędzie ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Hmmm no fakt, szczupieńczyki są powierzchniowe, proporczykowce chyba nie. No to poszukam. Może ktoś ma jakieś ciekawe na zbyciu?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Ostatnio (jakieś 3 tygodnie temu) zrobiłem w akwarium lekkie przemeblowanie wraz z mocną redukcją zbytecznej roślinności. Poprzesuwałem żabienice w jeden róg, lotosy w drugi (lotosy nie lubią przesadzania). Tak to wyglądało w kilka dni po remoncie, zdjęcie niestety średnie bo na szybko robione:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zbliża się pora karmienia i ryby zaczynają pływać w lewej części akwarium:
Obrazek
Tu widać jak wybarwiona jest samica barwniaka szmaragdowego.
Obrazek
Pokazały się nawet mruki, które są niesamowicie ładne i ciekawe (specjalne podkreślenie dla Incognito)!
Obrazek
Generalnie po przeprowadzce rośliny trochę podupadły, tzn głównie lotosy, więc nastąpiła mała inwazja glonów. Sinice i jakieś ciągnące się brązowe świństwo. Ale już są w odwrocie a rośliny ruszyły więc powinienem mieć ładne zdjęcia za niedługo.
Dziś wracam z zebrania w naszej akwarystycznej sekcie a tu niespodzianka. Barwniaki Thomasa złożyły ikrę i pilnują jej zacięcie.
Obrazek
Obrazek
Zdjęcie ma spore szumy i zupełnie tego nie oddaje, ale zwróćcie uwagę na zabarwienie końcówek płetw samca, są niesamowite.
Obrazek
Obrazek
Niestety na cały przyszły tydzień wyjeżdżam a w głównym zbiorniku młode nie mają szans na przeżycie. Ale mam nadzieję, że to nie pierwsze i ostatnie tarło tych ryb więc może następne przełożę do kwarantanny i odhoduję.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

No trochę ciachnąłeś, piękne świeciki kongolańskie i reszta ekipy ;-).

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Akwarium tętni życiem i elegancko. Lubie akwaria pełne ruchu i zmian :)
Swoją drogą postarałbym się bardziej zagracić/zagęścić roślinami ten baniak, żeby ryby miały więcej zwiedzania (oraz więcej miejsc na składanie ikry :P).
Tak przeglądałem zdjęcia od góry i naszło mnie pytanie czy planujesz rozmnażać niektóre gatunki, ale przewinąłem na dół i jak widać tego się nie planuje :mrgreen:

Mruki są Świetne :!: :-P

Ps: świecików jest mniej czy mi się wydaje ;> ?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Zafira pisze:No trochę ciachnąłeś
No trochę taaaaa... ale musiałem, bo lotosy zbytnio przesłoniły powierzchnię, reszta roślin albo się powyciągała do góry, albo porobiły się liche. Dlatego lotosy pozbierałem do kupy po prawej stronie, ale w wyniku przesadzania pogubiły wszystkie nadwodne liście. W ogóle ładnie się w ziemi zagnieździły, niektóre korzenie były grube jak rurki od napowietrzania.
Incognito pisze:Swoją drogą postarałbym się bardziej zagracić/zagęścić roślinami ten baniak, żeby ryby miały więcej zwiedzania (oraz więcej miejsc na składanie ikry :P).
No tak, czekam aż się zagęszczą i np żabienice ładnie zaczęły to robić. Blyxa za to zmarniała, ale myślę, że odbije. Aponogeton, który podupadł i myślałem że już po nim, po przesadzeniu wypuścił dwa nowe liście. Pewnie jak wrócę z urlopu to będzie lekka przycinka.
Incognito pisze:Ps: świecików jest mniej czy mi się wydaje ;> ?
Wydaje Ci się. No dobra, jedną sztukę mniej jest... biedaczkę wciągnąłem przy ściąganiu mułu rurką i zbyt mocno poharatałem żeby móc ją odratować. Więc jest ich 19.

Zablokowany

Wróć do „300 - ∞ litrów”