1000 l [potwory] PROJEKT

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Oto najnowsze zdjęcia z akwarium. Trochę się pozmieniało, pociąłem korzeń bo był za duży, dodałem sporo roślin ale nadal nie wygląda to tak jakbym chciał. Ciągle szukam więcej rozgałęzionych korzeni do podwieszenia pod powierzchnią ale nie mogę nigdzie odpowiednich znaleźć. Czekam też aż wszystkie żabienice wyrosną wysokie a lotosy dojdą liśćmi do powierzchni i zacienią dno. Bo teraz jest za jasno, ryby się chowają i są płochliwe.
Z dobrych wieści to to, że glony nitkowe już w zasadzie ustąpiły. Ale żeby nie było zbyt cudownie to na dnie zaczęły pojawiać się zielone sinice. Na szczęście mało ich i mam nadzieję, że z czasem również ustąpią.
Aha, aktualna obsada wygląda tak:
Motylowiec - Pantodon buchholzi x6 (Afryka)
Trzciniak - Erpetoichthys calabaricus x3 (Afryka)
Wielopłetwiec ornatowy - Polypterus ornatipinnis x1 (Afryka)
Wielopłetwiec - Polypterus delhezi x3 (Afryka)
Wielopłetwiec - Polypterus endlicheri x1 (Afryka)
Sum opaczek - Synodontis euptera x1 (Afryka)
Nożowiec - Gymnotus carapo x1 (Ameryka Płd)
Duch amazoński - Apteronotus albifrons x1 (Ameryka Płd)
Zbrojnik lamparci - Pterygoplichthys gibbiceps x2 (Ameryka Płd)
Węgorek - Mastacembelus armatus x2 (Azja)
Czyli wszystko potwory, mix z trzech kontynentów, 21 ryb a i tak nic w akwarium nie widać żeby pływało ;-)
No to czas na zdjęcia, to widok ogólny
Obrazek
Jak widać duży korzeń został pocięty, doszedł rozgałęziony podwieszony korzeń i po prawej takie zakorzenione miejsce. Chciałbym jeszcze z 2 tego typu korzenie podwiesić, przesunąć czerwone rośliny bardziej na środek a zielonych roślin zostawić tylko część do kontrastu.
Obrazek
Blyxa od Zafiry na prawdę świetnej jakości.
Obrazek
Tu widać kilka wielopłetwców poukrywanych w zielsku. A tego zielska na razie jest sporo, tak trochę bez ładu i składu. Czekam aż urośnie wszystko większe i wtedy będę miał więcej możliwości poukładania go.
Obrazek
Tutaj ta bardziej czerwona strona, będę chciał żeby zdominowała roślinną część akwarium.
Obrazek
Część z korzeniami będzie dużo większa, bo tam większość czasu spędzają potwory. Widać suma i gibbicepsa.
Obrazek
Udało mi się przy pomocy wężyka do napowietrzania utrzymać pływające rośliny w połowie długości akwarium. Mam nadzieję, że z czasem zarosną większą jego część.
Obrazek
Nowy korzeń fajnie poobrastał nitkami z glonów, postanowiłem to na razie zostawić.
Obrazek
Obrazek
A to aponogeton madagascariensis, ponoć trudny. Póki co u mnie pięknie i szybko rośnie.
Obrazek
Motylowiec czekający na świerszcza. Strasznie lubię te ryby.
Obrazek
W części nadwodnej daliśmy trochę więcej roślin. To kawałek z jednego z naszych storczyków.
Obrazek
Tu druga część a także inne rośliny. Póki co też jest miszmasz, zobaczy co i jak będzie rosło.
Obrazek
Mamy też trzy różne bluszcze. Sporo jest roboty przy ich podlewaniu, trzeba pryskać je codziennie...
Obrazek
A to storczyk, którego dostałem od mamy specjalnie nad akwarium
Obrazek
i jego śliczne, malutkie kwiatki
Obrazek

W drugim akwarium czekają już kolejne ryby. Muszą jeszcze tylko trochę podrosnąć.
6 sztuk azjatyckiego nożowca chitala
Obrazek Obrazek
A także coś co będzie w końcu widać za dnia, czyli pielęgnice skośnopręgie. Mam ich 15 więc na pewno połowa będzie do wydania.
Obrazek Obrazek

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

moim zdaniem fajnie sie to prezentuje, poza tym korzeniem po prawo u góry.

w tej lawej części jest bardziej zółte światło co nie?? moze daj też takie na prawo.

no i czekamy na jakieś fotki rybek ;]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

ali g pisze:w tej lawej części jest bardziej zółte światło co nie?? moze daj też takie na prawo.
Patrząc na fotki to od lewej dwa światła są białe (6500K) a po prawej, nad częścią z korzeniami jest bardziej żółte (chyba coś koło 5000K). Na zdjęciach to średnio wychodzi... jeszcze nad jakością zdjęć pracuję.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Kubiszon pisze:
Blyxa od Zafiry na prawdę świetnej jakości.
Obrazek[/url]
Dzięki Kubiszon,u mnie jeszcze na prawdę dużo jej zostało hehe :-).
Co do akwarium,to też uważam,że jeszcze jakieś korzonki by się przydały,duże i powyginane :-).

king
Kontakt:

Post autor: king »

pozytywnie się akwa rozwija tak trzymaj

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

1000L Poczekaj bo szczęka mi opadła i zbieram ją z podłogii...Pełen respect za wielkość, w środku jeszcze wypasu nie ma ale za to strasznie mi się podoba że nie pomyślałeś tylko o tym co w wodzie ale i nad wodą. Dodaje to dodatkowego smaczku... Ciekaw jestem jak będzie w to wyglądało w przyszłości i jak będzie rosło w tym piasku.
Ostatnio zmieniony 2009-11-06, 12:26 przez Furst, łącznie zmieniany 1 raz.
Damian

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Oto zdjęcia sprzed kilku dni, prawa strona zagęściła się od korzeni, z lewej wciąż jest za jasno.
Obrazek
Czekam aż lotosy dojdą do powierzchni, ale póki co w ogóle im się nie chce. Myślicie, że kilkudniowe wyłączenie lampy nad nimi spowoduje, że wypuszczą liście nadwodne?
Obrazek
Liczba motylowców się zwiększyła do 10 sztuk, teraz jest niezła sieka jak wrzucę świerszcze. Za to pozbyłem się nożowca. I tak siedział ciągle schowany i pływał tylko w nocy, a był trochę zbyt agresywny.
Obrazek
Jeden z dwóch gibbicepsów. Ładne są, ale baaardzo brudzą.
Obrazek
Ostatnio udało mi się zakupić za kilka zł cały worek chorych ramirez. Ryby były mocno zdeformowane, bardzo okrągłe albo z pogiętym kręgosłupem. Wielopłetwcom jak najbardziej pasowały.
Obrazek
Mała sesja wielopłetwca (polypterus endlicheri )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dzięki ostatniej wystawie storczyków w palmiarni, zwiększyła się też moja (tzn Kasi) kolekcja tych roślin.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-11-13, 20:43 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Coraz przyjemniej wygląda. Podoba mi się to zwałowisko po prawej. Dość naturalnie wygląda.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

ee tam korzenie :-P to zdjęcie motylowców jest super, dają się pogłaskać ?? ;-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Heheh, niestety są dość płochliwe z natury. Każdy cień nad akwarium traktują jak nadlatującego ptaka więc przy każdym ruchu nad akwarium się płoszą. Z jednej strony fajnie jakby się przyzwyczaiły ale z drugiej strony jest to ich całkowicie naturalny odruch.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

No, no... niezłe akwarium i niezłe bestie :mrgreen: Świetnie wyglądaja te korzenie z prawej. Nie wiem czy nie pociągnałbym tego wystroju az do drugiej strony... ale to tylko moje skromne zdanie. Gratuluję akwa i mozliwości jego postawienia :mrgreen:
Pozdrawiam

king
Kontakt:

Post autor: king »

Niezłe jak chcesz chore ryby to za jakąś małą odpłata mogę załatwi ci u szefa drobne niewydarzone ryby takie których nie opłaca się sprzedać np gupiki jakieś chude czy coś ;-)
Tylko musiał byś po to podjeżdżać na żubardzką. Tylko się nie chwal że znasz Pana Prezesa C. Bo nie cieszy się on sympatią szefa jak chcesz więcej info to napisz na PW .
Myśle że po cenie takiej jak on kupuje od żółtych braci mniejszych by ci to odsprzedawał za jakieś śmieszne kwoty bo my czasem wylewamy w kanał lub idą do Zuzi(Pielęgnica pawiooka rozmiar XXXL, NASZ PUPIL) ryby zdrowe tylko tyle że maja garba czy coś ale to by ci chyba nie przeszkadzało hihihih

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Ja mam pytanie takie iż: co zamierzasz zrobić z akwa skoro sprzedajesz niemalże całą obsadę potworów ??? ;> czy może to będzie niespodzianka ? :P
Ostatnio zmieniony 2009-11-21, 11:40 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

właśnie, co się dzieje, że sprzedajesz obsadę?? czyżby za dużo jadły i wydaje się majątek na pokarm dla nich? czy raczej masz na oku coś nowego fajniejszego i w ogóle??

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

A no bo jakoś tak wyszło... piękne są te ryby, ale jednak średnio je widać, ciężko zwiększać obsadę i dobrać ją tak żeby się nie zjadała. Kupiłem młode nożowce i musiałbym czekać z 2 miesiące żeby móc je wpuścić na spokojnie. Rośliny też trochę cierpią przy takich np gibbicepsach czy 40cm węgorku. Dodatkowo sporo brudzą, dużo jedzą - to też minus.
Ponieważ akwarium widzę wieczorami i w łikendy to jednak chciałbym czerpać z niego jak najwięcej a nie martwić się czy cała obsada jest albo czekać 20 minut aż taki nożowiec zechce przepłynąć z jednej kryjówki do drugiej i będzie go widać przez minutę ;-) Trochę przesadzam no ale jednak tak to trochę wygląda. Najlepsze dla takich ryb byłoby akwarium bez roślin, słabiej oświetlone, a ja mam HQI i ziemię pod piaskiem, więc ciężko z roślin zrezygnować.
Ciężko mi się z nimi rozstawać, szczególnie z wielopłetwcami bo trzymam je od bardzo małych sztuk. Te 3 z jednego gatunku to miały po 4cm, i były cieniutkie jak cierniooczki. Są przy tym bardzo ładne, ciekawe i rzadkie. No ale to co planuję też będzie raczej ciekawe, szczególnie jeśli uda mi się kupić wszystko co planuję. Ale teraz zamierzam to jeszcze lepiej zaplanować i przemyśleć i na spokojnie zrobić.
Z aktualnej obsady zostają tylko motylowce, trzciniaki i sum opaczek. Jak sprzedam potwory to zacznę zbierać nową obsadę to będę się chwalił co i jak.
Ostatnio zmieniony 2009-11-21, 13:58 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „300 - ∞ litrów”