Z dobrych wieści to to, że glony nitkowe już w zasadzie ustąpiły. Ale żeby nie było zbyt cudownie to na dnie zaczęły pojawiać się zielone sinice. Na szczęście mało ich i mam nadzieję, że z czasem również ustąpią.
Aha, aktualna obsada wygląda tak:
Motylowiec - Pantodon buchholzi x6 (Afryka)
Trzciniak - Erpetoichthys calabaricus x3 (Afryka)
Wielopłetwiec ornatowy - Polypterus ornatipinnis x1 (Afryka)
Wielopłetwiec - Polypterus delhezi x3 (Afryka)
Wielopłetwiec - Polypterus endlicheri x1 (Afryka)
Sum opaczek - Synodontis euptera x1 (Afryka)
Nożowiec - Gymnotus carapo x1 (Ameryka Płd)
Duch amazoński - Apteronotus albifrons x1 (Ameryka Płd)
Zbrojnik lamparci - Pterygoplichthys gibbiceps x2 (Ameryka Płd)
Węgorek - Mastacembelus armatus x2 (Azja)
Czyli wszystko potwory, mix z trzech kontynentów, 21 ryb a i tak nic w akwarium nie widać żeby pływało

No to czas na zdjęcia, to widok ogólny

Jak widać duży korzeń został pocięty, doszedł rozgałęziony podwieszony korzeń i po prawej takie zakorzenione miejsce. Chciałbym jeszcze z 2 tego typu korzenie podwiesić, przesunąć czerwone rośliny bardziej na środek a zielonych roślin zostawić tylko część do kontrastu.

Blyxa od Zafiry na prawdę świetnej jakości.

Tu widać kilka wielopłetwców poukrywanych w zielsku. A tego zielska na razie jest sporo, tak trochę bez ładu i składu. Czekam aż urośnie wszystko większe i wtedy będę miał więcej możliwości poukładania go.

Tutaj ta bardziej czerwona strona, będę chciał żeby zdominowała roślinną część akwarium.

Część z korzeniami będzie dużo większa, bo tam większość czasu spędzają potwory. Widać suma i gibbicepsa.

Udało mi się przy pomocy wężyka do napowietrzania utrzymać pływające rośliny w połowie długości akwarium. Mam nadzieję, że z czasem zarosną większą jego część.

Nowy korzeń fajnie poobrastał nitkami z glonów, postanowiłem to na razie zostawić.

A to aponogeton madagascariensis, ponoć trudny. Póki co u mnie pięknie i szybko rośnie.

Motylowiec czekający na świerszcza. Strasznie lubię te ryby.

W części nadwodnej daliśmy trochę więcej roślin. To kawałek z jednego z naszych storczyków.

Tu druga część a także inne rośliny. Póki co też jest miszmasz, zobaczy co i jak będzie rosło.

Mamy też trzy różne bluszcze. Sporo jest roboty przy ich podlewaniu, trzeba pryskać je codziennie...

A to storczyk, którego dostałem od mamy specjalnie nad akwarium

i jego śliczne, malutkie kwiatki

W drugim akwarium czekają już kolejne ryby. Muszą jeszcze tylko trochę podrosnąć.
6 sztuk azjatyckiego nożowca chitala

A także coś co będzie w końcu widać za dnia, czyli pielęgnice skośnopręgie. Mam ich 15 więc na pewno połowa będzie do wydania.