240 l [Dekoracyjne] - Lukiki

ODPOWIEDZ
Lukiki

Post autor: Lukiki »

Rośliny jeszcze nie przystrzyżone,ale ogólny zarys jak to pewnie będzie wyglądało widać.

Obrazek
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Coraz fajniej wyglada, pozdrawiam.

Lukiki

Preparowanie ''maleństwa'' do nowego projektu.
Obrazek

I tu mam do was pytanie,czy ktoś miał do czynienia z drzewem w zbiorniku,jakieś problemy przy tym były,czy kora nie będzie odłazić ?
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Lukiki pisze:I tu mam do was pytanie,czy ktoś miał do czynienia z drzewem w zbiorniku,jakieś problemy przy tym były,czy kora nie będzie odłazić ?
No mój ten wielki korzeń, który pociąłem był właściwie zwykłym drzewem, tyle że pewnie kilka lat poleżał na plaży/w wodzie zatoki. Kora odchodzi, pomagają jej w tym trochę zbrojniki. Mój to w ogóle sosna chyba jest, ale na szczęście na tyle stara, że już bez żywicy i wszystko jest ok.

Lukiki

No dobra zobaczymy co z tego będzie,drzewko już w szkle,wsypany piasek,a pod nim AS z bazaltem ,więc teraz czas na dojrzewanie.
Licze,że nie będzie problemów z tym drzewkiem, w Manufakturze, w zbiorniku z dyskami też są całe pnie i wygląda to nie źle.
Filmy

Awatar użytkownika
komar

Post autor: komar »

kiedyś sam przytargałem korzeń z lasu i po włożeniu do akwarium wszystkie ryby mi padły :-(
Cube 80 L, rośliny, krewety i galaxy :-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

komar pisze:kiedyś sam przytargałem korzeń z lasu i po włożeniu do akwarium wszystkie ryby mi padły :-(
Hmmm a jaki to był korzeń? Jak duże akwarium? Może jakieś świeże, iglaste drzewo to było? Ja ostatnio powkładałem sporo kawałków drewna z lasu. Były to stare, leżące w ściółce gałęzie i póki co wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
komar

Post autor: komar »

to był korzeń z torfowisk ryby padły mi następnego dnia , wyglądało to tak jakby zabrał cały tlen z wody :shock:
Cube 80 L, rośliny, krewety i galaxy :-)

Lukiki

Więc temat z drzewem w zbiorniku do łatwych i wygodnych nie należy,brudzi wode.
Nie barwi wody lecz woda jest zapylona jakimiś małymi śmieciami i tak myśle,że to z korą coś sie takiego dzieje,że farfucle takie pływają.

Klimat dość fajny i oryginalny,bo zazwyczaj mamy w zbiorniku korzenie a nie pnie.

Obecnie to szukam obsady do tego aranżu,ale na giełdach nie ma i nikt pojecia nie ma,gdzie tego szukać,więc rozglądam sie po innych miastach.

Tak to wygląda,mrocznie, klimatycznie, mnie sie podoba :)

Obrazek
Filmy

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

a co tam chcesz mieć ? popytaj na forum - może ktoś pomoże ;))
generalnie to puki co tak goło... będzie coś jeszcze jakaś roślinka ? może liście np. dębu na dno ? ;>

Lukiki

Zazwyczaj moje zbiorniki były typowo roślinne i nie miałem większego problemu z doborem roślinności,teraz taki problem sie pojawia,bo kompletnie nie wiem jaką roślinność dobrać do tego aranżu.

Skalary już sie licytują,więc opuszczają niebawem ten basenik,a miejsce po nich przejmie Cleithracara maronii. Nie wiem za bardzo jaką obsade roślinną do nich zastosować.
Nie może być ''cukierkowo'' i nie dużo gatunków.
Ma być zielono i klimatycznie,więc może ktoś coś podpowie i doradzi.
Filmy

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Daj żabienice, jest w czym wybierać, pasują do ciemniejszego klimatu no i są z tych regionów co ryba.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

A ja bym tego klimatu nie psuł roślinami. Może troszkę mchu na te korzenie i rośliny pływające. Duże paprocie, żeby trochę "grubości" przy powierzchni było. I jakieś ryby mieszające w tym piasku. Stado kirysów, najmniejsze ziemiojady. Jeśli zostały by te moronii, to trzeba by jakiś sprytną filtrację, żeby syfek im nie przeszkadzał.
Pzd
P.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Zdecyduj się albo na korzenie, albo na drzewo, bo i to i to licho wygląda.
Teraz widać jakieś ślady po siekierce jeszcze :) ale niebawem powinny zaniknąć.
Mech może być dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza że powinien dobrze się przyjąć na tym drzewie.
Coś pływającego na powierzchni też poprawi klimat na ciut mroczniejszy.
Myślę że nie musisz go zbyt upiększać, bo taką ma urodę.
No i rybek trochę jest mało, kilka skalarów powinno nadać wyraz całości.
Projekt dość odważny.

Lukiki

zabapinkfloyd pisze:No i rybek trochę jest mało, kilka skalarów powinno nadać wyraz całości.
Skalary sprzedane,zakupione 12 sztuk młodych Akar.
zabapinkfloyd pisze:Projekt dość odważny.
Lecz dochodze do wniosku,że chyba mnie przerósł,bo cały czas te farfocle fruwają i mimo włożenia do baniaka filtru wewnętrznego,to i tak farfocle pływają i jestem raczej pewien,że to od tego drzewa.
Sam już nie wiem co mam robić,bo ja takiej wody to nie chce mieć,a jak stresówy dostane to drzewo robi wylot z baniaka,czym nie bede pocieszony,bo wygląda rewelacyjnie.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”