Moja 240stka.New!!!

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

z Rzymem może być probem bo tam nie ma zbyt bujnej roślinności. Co do ryb na przyszłość idź do sklepu obejrzyj robki, jak Ci się jakaś spodoba wróć do domu poczytaj o nich, jak bedzie ok i bedziesz w stanie zapewnić im odpowiednie warunki to wtedy rozważ kupno.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Cino pisze:ale nawiązując do naturalnego tematu akwarium mogę w jakiś sposób zrobić z tego zatopiony Rzym

Sęk w tym że Rzym nie utonął - przynajmniej narazie :)

Jeśli nie chcesz siostrze zrobić przykrości to mam pewien pomysł - obsadź ruiny szczelnie mchem i przesuń gdzieś na tył akwarium. Wszystko zarośnie i nie będzie się rzucało w oczy.
Cino pisze:Jeśli chodzi o ryby to kupowałem takie które mi się bardzo podobaly i uważam że mam problem tylko z roślinnością
Ale może warto posłuchać innych skoro przychodzisz po radę? Uważam że masz problem z ilością ryb, natomiast z roślinami żadnego a wręcz przeciwnie. Ja mam 300l zbiornik (między innymi) i nie wiem czy na połowę Twojej obsady bym się zdecydował.

Cino

Post autor: Cino »

Test wody robię co tydzień więc robię podmiane kiedy trzeba jeśli ph spada to podmieniam wode wtedy zwieksza się a jeśli ciągle ph jest stałe to nawet nic nie ruszam a jeśli chodzi o to czy ryby i rośliny są w dobrej formie to chyba mogę tu przytaknąć ponieważ rosliny rosną jak na nie powiem czym a ryby są ciągle w ruchu a po za tym lubię gdy jest dużo ryb więc nie pozbęde się ani jednej :D bo się za bardzo przyzwyczaiłem już.

Moja woda w kranie ma ph 8 a w akwarium aktualnie 6,5.
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Cino, ale musisz nam w tej kwestii zaufać. Tyle ryb ile Ty masz w tej wielkości akwarium to coś niedobrego. Nie dość, że 13 skalarów na pewno skarłowacieje co jest chorobą, to jeszcze jak dobierze się para to będziesz zbierał martwiaki po kontach. I nie chodzi tu o to co Ty uważasz, bo to są żywe stworzenia, czują, mają pewne wymagania i Twoim obowiązkiem jest je zapewnić. Nie trzyma się 25 dużych, agresywnych psów w 10 metrach kwadratowych prawda? Sum rekini dorasta do kilku kilogramów, możesz go kupić jako pangę i zjeść. Te glonojady to które konkretnie zbrojniki są? Pewnie gibbicepsy jak znam życie, a wtedy dorastają do ponad pół metra. Fajnie, że zrobiłeś sobie mix, każdy ma do tego prawo, ale przesadziłeś z ilością i wielkością.
Ale nie martw się, zapewne wielu z nas podobnie startowało, tyle że kiedyś nie było internetu i nie było gdzie opierdzielu dostać ;-)
Zmniejszając ilość ryb zapewnisz też lepszy wygląd całego akwarium. Proponuję Ci przejrzeć naszą galerię i popatrzeć jak wyglądają różne akwaria. Nie mówię, że musisz kopiować czyjś pomysł, rób oczywiście po swojemu i tak jak Tobie się podoba, ale stosując pewne zasady uprościsz sobie życie a i satysfakcję będziesz miał większą.
PH masz niższe niż w kranie zapewne z powodu nagromadzenia się amoniaku - to też wcale nie jest dobre, poczytaj o cyklu azotowym, czegoś się dowiesz. Poza tym pH nie jest wyznacznikiem warunków panujących w akwarium, jest jedynie jednym z wielu parametrów.
Co do błędów ortograficznych to w dzisiejszych czasach żadne zaświadczenia nie pomagają. Firefox (pewnie w innych przeglądarkach jest to też możliwe) podkreśla błędy ortograficzne, więc pisząc widzisz że coś jest nie tak i kombinujesz aż zadziała.
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 10:15 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

13 skalarów-zostaw jedną dobrana parę
5 Gurami zwykłych- zostaw jeden harem z jednego gatunku gurami
2 Guramo Mozajkowe
5 Żóltaczków-pozbądź się
1 Bojownik i 2 Samice-albo gurami albo bojowniki
5 kirysów albinosów-ok
2 kiryski spiżowe-dokup 2/pozbądź sie
1 Duch-pozbądź sie
2 kirysy pandy-dokup 2/pozbądź sie
2 Glonojady-jakie?
1 Sum rekini -pozbądź się
2 kiryśniki - to zalezy na ile gatunkow kiryskow sie zdecydujesz
3 Bocje wspaniałe -pozbądź sie
(kilka ryb których nazw nie pamiętam lub po prostu są pochowane i o nich zapomniałem :D) -postaraj sie dowiedziec jakie to gatunki
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 12:45 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Cino

*Kubiszon zgadzam się z tobą ale z *Irkiem już nie, bo jak by nie patrzeć to zostawił bym same kirysy i 2 gurami a te ryby o których nie pamiętałem to Agamixy
Jeśli chodzi o moją ortografie to mam z tym problem i gdybym nie analizował tego co pisze po 2-3 razy to było by o wiele gorzej oczywiście wziełem sobie do serca wasze wszystkie rady i będe pokazywał wam moje postępy ale czekam narazie aż mi się korzeń namoknie i odrazu takie pytanko,mianowicie mam korzeń z lasu wyczyściłem go solą i moczyłem w gorącej wodzie teraz leży w zimniej wodzie już 2 dni po jakich metodach i po jakim czasię mogę go już montować w akwarium bo puki co czekam aż zatonie ale boje się infekcij.
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
Irek

OK, Męcz je dalej...

Cino

Zgadzam się że część ryb należalo by usunąć ale bez przesady nie mądre było by zostawianie 7 kirysów i 2 gurami na 240 l wody...
Jeśli chodzi o moje rośliny znalazłem wstępne informacje i mam tak że ich nazwy :

1:Bacopa Crenata
2:Echinodorus OPACUS
tej 3 nie znam ale będe szukał info.
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
Irek

a skalary to co, nic?
do tego możesz dodać jakąś ławice.
Od kiedy harem to 2 sztuki?...
Ostatnio zmieniony 2010-04-22, 14:45 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Cino pisze:wziełem sobie do serca wasze wszystkie rady i będe pokazywał wam moje postępy
No chyba Ci,to w serce nie weszło,skoro przywiązanie do prezentu bierze górę do naszych bez błędnych rad i nie myśl,że ktoś jakoś specjalnie będzie Ci się w temacie udzielał i chciał patrzeć na Twoje aktualizacje z ''ruinami'' w roli głównej.

Co do obsady,no i tak ogólnie,to nie potrzebnie napisałeś,że rad potrzebujesz,bo widzę,że jesteś mądrzejszy w temacie akwarystyki od nas,więc na pewno weźmiemy z Ciebie przykład i pędzimy kupić trochę porcelany do swoich baniaczków i dorybimy je jeszcze troszkę.

Aż strach pomyśleć jaki następny prezent do akwarium dostaniesz od siostry.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

zami84

Post autor: zami84 »

Ad ortografia : uzywaj FireFoxa (automatycznie koryguje błędy)
Ad obsada: sa ludzie co w duzo większych zbiornikach trzymaja duzo mniej ryb...
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

maksior

Post autor: maksior »

Zalecam dodanie koncentratu pomidorowego , soli , paru przypraw i zupcia gotowa.
Arek

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

zami84 pisze:Ad obsada: sa ludzie co w duzo większych zbiornikach trzymaja duzo mniej ryb...
Ja w 720L mam 30 rybek :) z czego 10 sztuk nie przekroczy nigdy 5-7cm :) i nie uważam żeby było mało ryb.

Patrząc na ilość ryb jaką trzymasz to twoje akwarium musi wyglądać jak akwarium/box handlowy w zoologiku.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Vendredi pisze:Ja w 720L mam 30 rybek :) z czego 10 sztuk nie przekroczy nigdy 5-7cm :) i nie uważam żeby było mało ryb.
I tak już teraz jest na czym oko zawiesić i sporo się tam dzieje ;)

Co do akwarium Cino to musisz się zdecydować co chcesz mieć w tym akwarium, bo tak jak już przedmówcy mówili nie jest ciekawie szczególnie jeśli chodzi o obsadę, nie przytakuj i nie mów, że bierzesz sobie coś do serca skoro wychodzi na to, że po prostu tak piszesz, żeby odbić krytykę, musisz sam dojść do tego jak powinno wyglądać Twoje akwarium, forumowicze tylko pomagają. Jak będziesz chciał zostać przy tej obsadzie to nikt Cię nie zabije przecież, po prostu trzeba myśleć racjonalnie :)

Cino

Lukiki Jak byś czytał dokładniej to byś wiedział że zabrałem się do roboty a po za tym nie chciałem od was rad na temat "ile ryb mam mieć"tylko co zrobić z roślinnością i z wystrojem a po za tym co to za przyjemność kiedy w 720l baniaku raz na godzinke przepłynie jedna ryba? po redukcij moje akwarium wygląda inaczej i zrobiło się odrazu więcej miejsca i nie jest już ,,ciasno" druga sprawa nikt nie każe ci brać ze mnie przykładu i nie zrobiłem tematu po to żeby ludzie mnie tu uwielbiali tylko żeby mi pomogli puki co niektórzy nie dają mi rad tylko prawią jakieś kazania typu ,,wywal wszystko zostaw 5 kirysów 2 skalary i kup 10000 neonków".Za takie rady dziękuje robie to co jest słuszne w tym wypadku wywaliłem połowe roślin ,ruiny i wygląda to już lepiej.A o to dowody woda jest puki co mętna ale za jakąś godzinke powinna być już krystalicznie czysta ;]

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Po posadzeniu roślin oczywiście rozmieszczenie roślin jest chwilowe ponieważ korzeń jeszcze się namacza.
Obrazek

Pozdrawiam \_/^^\_/

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”