240 [Stara wierzba] Ogólne (FILM str 9)
No ja też przez kilka dni miałam albinoski, mszyste i tygryski razem i też mi się nie podobało. Teraz jest dokłądnie 34 szt samych sumatr-tygrysków i wygląda to super.
Ale chciałabym je przełamać jakąś większą rybą.
Już nawet wypróbowałam gurami, ale po 2 dniach obserwacji swierdziłam, że nie będę męczyć tych rybek. Nie były one gryzione przez brzanki, ale jednak wrodzona ciekawość i wścibskość tych małych rozbójników nie dawała gurami spokoju. Więc je oddałam.
Szalenie podobają mi się brzanki denisona, ale są drogie.
Ale chciałabym je przełamać jakąś większą rybą.
Już nawet wypróbowałam gurami, ale po 2 dniach obserwacji swierdziłam, że nie będę męczyć tych rybek. Nie były one gryzione przez brzanki, ale jednak wrodzona ciekawość i wścibskość tych małych rozbójników nie dawała gurami spokoju. Więc je oddałam.
Szalenie podobają mi się brzanki denisona, ale są drogie.
Ostatnio zmieniony 2010-01-20, 08:14 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.
Moskitierę kupiłam w Castoramie. Znalazłam ją na dziale z oknami.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
No nareszcie zdjęcia z obsadą.
Po tylu tygodniach rozmyślań na jej temat podjechałam wczoraj na giełdę i wróciłam z małymi zakupami. Wczoraj gapłam się w akwa niemal cały czas i mogę wreszcie powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z wyboru.
Fauna:
- 34 x Brzanka sumatrzańska (Puntius anchisporus)
a może powinna być Brzanka borneańska
na razie są małe - od 2,5 do 4 cm, jak osiągną większe rozmiary chyba trzeba będzie zmniejszyć ich liczbę może do 20)
- 3 x Bocja siatkowana (Botia lohachata) - też małe 5-6 cm osobniki
- 4 x Grubowarg syjamski (Crossocheilus siamensis) czyli zwykłe 5 cm kosiarki.
Do flory dołączyła Zwartka aponogetonolistna (Cryptocoryne aponogetifolia), która z biegiem czasu zajmie miejsce nurzańca w 3 planie.
24.01.2010 (dzień 15)
W pełnym oświetleniu:

Wyprosiłam rybki
(długie naświetlanie podczas karmienia, dzięki temu rybki się totalnie rozmyły)

------------------------------------------------------------------------------------------------------
No nareszcie zdjęcia z obsadą.
Po tylu tygodniach rozmyślań na jej temat podjechałam wczoraj na giełdę i wróciłam z małymi zakupami. Wczoraj gapłam się w akwa niemal cały czas i mogę wreszcie powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z wyboru.
Fauna:
- 34 x Brzanka sumatrzańska (Puntius anchisporus)

na razie są małe - od 2,5 do 4 cm, jak osiągną większe rozmiary chyba trzeba będzie zmniejszyć ich liczbę może do 20)
- 3 x Bocja siatkowana (Botia lohachata) - też małe 5-6 cm osobniki
- 4 x Grubowarg syjamski (Crossocheilus siamensis) czyli zwykłe 5 cm kosiarki.
Do flory dołączyła Zwartka aponogetonolistna (Cryptocoryne aponogetifolia), która z biegiem czasu zajmie miejsce nurzańca w 3 planie.
24.01.2010 (dzień 15)
W pełnym oświetleniu:
Wyprosiłam rybki

Ostatnio zmieniony 2010-02-26, 19:27 przez nefrete1, łącznie zmieniany 10 razy.
Ładne stadko, chyba zaczynam za swoim zieleniakiem tęsknić, fajnie wygląda całość
Moja była Tanganika -
Kosiarki kontra bocje? Kurcze, nie zauważyłam żadnych awantur.
Jeszcze kilka zdjęć - te wyżej też zmieniłam, bo dziś lepiej się przyłożyłam do fotek.

Jeszcze kilka zdjęć - te wyżej też zmieniłam, bo dziś lepiej się przyłożyłam do fotek.
Ostatnio zmieniony 2010-02-26, 19:26 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.
Hmmm, może miałeś tzw kosiarki fałszywe (garra taeniata) które mogą być względem siebie agresywne i takie tez informacje można wyczytać w necie.
Nigdzie natomiast nie znalazłam wzmianki o agresywności kosiarek tych prawdziwych (crossocheilus siamensis).
Swoją drogą sprzedawcy nie odróżniają, lub raczej nie chcą odróżniać tych dwóch gatunków. Na giełdzie znalazłam prawdziwe kosiarki po 3,5 zł/szt. Inny sprzedawca miał za 2zł/szt i twierdził, że to też kosiarki, ale definitywnie czarny pas był krótszy, kończył się jeszcze przed płetwą ogonową i kształt głowy tez był odrobinę inny. To na pewno były garra taeniata.
Tu jest artykuł, który pozwala odróżnić te podobne do siebie gatunki: http://endemic.org/?sub=3&magazyn=18&artykul=97

Nigdzie natomiast nie znalazłam wzmianki o agresywności kosiarek tych prawdziwych (crossocheilus siamensis).
Swoją drogą sprzedawcy nie odróżniają, lub raczej nie chcą odróżniać tych dwóch gatunków. Na giełdzie znalazłam prawdziwe kosiarki po 3,5 zł/szt. Inny sprzedawca miał za 2zł/szt i twierdził, że to też kosiarki, ale definitywnie czarny pas był krótszy, kończył się jeszcze przed płetwą ogonową i kształt głowy tez był odrobinę inny. To na pewno były garra taeniata.
Tu jest artykuł, który pozwala odróżnić te podobne do siebie gatunki: http://endemic.org/?sub=3&magazyn=18&artykul=97

Ostatnio zmieniony 2010-01-27, 13:08 przez nefrete1, łącznie zmieniany 4 razy.
Fauna:
- 22 x Brzanka sumatrzańska (Puntius anchisporus)
- 15 x Danio choprai
-3 x Bocja siatkowana (Botia lohachata)
- 4 x Grubowarg syjamski (Crossocheilus siamensis)
23.02.2010 (dzień 45)

No i moi podopieczni:
Bocje

Brzanki i Danio

Kosiarki

- 22 x Brzanka sumatrzańska (Puntius anchisporus)
- 15 x Danio choprai
-3 x Bocja siatkowana (Botia lohachata)
- 4 x Grubowarg syjamski (Crossocheilus siamensis)
23.02.2010 (dzień 45)
No i moi podopieczni:
Bocje

Brzanki i Danio

Kosiarki

Ostatnio zmieniony 2012-01-17, 14:43 przez nefrete1, łącznie zmieniany 10 razy.