250 l [Black Water]Tuż przy brzegu Rio Negro - megalomaniacc
- megalomaniacc
- Moderator
tak poza tematem odnośnie sklepu Cykada to wiele się tam zmieniło, chodzę tam od czasu do czasu od 10 lat i ogólnie mogę stwierdzić, że idzie ku dobremu :) to jeden z nielicznych "małych" sklepów z takim podejściem sprzedawcy do akwarystyki. Gatunków ryb jest an prawdę dużo przy czym ryby są zadbane, a niektóre akwaria są bardzo ładnie zaaranżowane :) ceny w sklepie są dość wysokie, ale czasem warto dać więcej i być pewnym, że żądnego choróbska do domu nie przyniesiesz :) także polecam 

- megalomaniacc
- Moderator
Farowelle sobie póki co odpuszczam.
Od kilku dni widzę, że jedna z samiczek pilnuje jednego miejsce, ma dodatkowo ubarwienie "after sex" :D co może oznaczać iż pilnuje gniazda.
Była by to już 3 próba wychowania małych po restarcie w przypadku D. filamentosus, wcześniej samiczki wybierały kiepskie miejsce i ikra ginęła w mgnieniu oka. Tej mam nadzieje się uda, wybrała takie miejsce gdzie nawet ja nie sięgam wzrokiem. :)
New foto ;)

Od kilku dni widzę, że jedna z samiczek pilnuje jednego miejsce, ma dodatkowo ubarwienie "after sex" :D co może oznaczać iż pilnuje gniazda.
Była by to już 3 próba wychowania małych po restarcie w przypadku D. filamentosus, wcześniej samiczki wybierały kiepskie miejsce i ikra ginęła w mgnieniu oka. Tej mam nadzieje się uda, wybrała takie miejsce gdzie nawet ja nie sięgam wzrokiem. :)
New foto ;)

- megalomaniacc
- Moderator
nie tyle czerń co długi czas naświetlania dlatego ryb nie widać.MrHotSousage pisze:przez tą czerń ani jednak ryby z daleka nie widać :P
Generalnie i tak jest ich tam mało jak na 250l ;)
Wiem, że niektórzy hodują ale nie wiem czy w takich parametrach jakie ja mam. Nie wiem czy przy twardościach o wartościach niemal zerowych ciężko by chyba było przeżyć krewetkom aczkolwiek nie próbowałem ;)MrHotSousage pisze:czy w czarnych wodach żyją jakieś krewetki ?? ;>
Ostatnio zmieniony 2009-09-04, 07:25 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
Wiem, że są "on top" mnie jednak nie przekonują.
Jeśli bym miał mieć już krewetki to w małym baniaczku takim bardziej wypaśnym, szkło z OW, CO2 itd itp.
Ale póki co się na to nie za nosi
Edit:
Mały upgrade.
Po wrzuceniu szyszek olchy woda zrobiła się jak herbata :D. Pozbyłem się pistii w nadziej, że to pomoże w zwalczaniu sinic.

Jeśli bym miał mieć już krewetki to w małym baniaczku takim bardziej wypaśnym, szkło z OW, CO2 itd itp.
Ale póki co się na to nie za nosi
Edit:
Mały upgrade.
Po wrzuceniu szyszek olchy woda zrobiła się jak herbata :D. Pozbyłem się pistii w nadziej, że to pomoże w zwalczaniu sinic.

- megalomaniacc
- Moderator
Udało mi się zrobić kilka fotek, niestety przez to, że mam mocną herbatę :D zdjęcia były robione na dużym ISO i wolną migawką co odbiło się na jakości.
Jedna z samiczek dicro złożyła ikrę w łupinie kokosa. Kokoś jest tak umiejscowiony żeby było widać co się dzieje w środku, jednak aparatu nie da się tak utknąć.
Mam nadzieje, że samiczka odchowa młode.
W tym tygodniu pozbywam się 2 samców zatem pozostaną 2 samice i 3 samce co nadal niestety nie jest dobre rozwiązanie :/
Nie mam już sinic, w związku z tym wnioskuje, że hydro mineral był przyczyną.

Jedna z samiczek dicro złożyła ikrę w łupinie kokosa. Kokoś jest tak umiejscowiony żeby było widać co się dzieje w środku, jednak aparatu nie da się tak utknąć.
Mam nadzieje, że samiczka odchowa młode.
W tym tygodniu pozbywam się 2 samców zatem pozostaną 2 samice i 3 samce co nadal niestety nie jest dobre rozwiązanie :/
Nie mam już sinic, w związku z tym wnioskuje, że hydro mineral był przyczyną.

- megalomaniacc
- Moderator
- megalomaniacc
- Moderator
co do krewetek to Atie gabanensis są najintensywniej na świecie odławiane w Gujanie w rio negro też są podobnie w rio orinoco i amazonce. Co do rozmnażania tych rybek to Pan Jaruga przez wiele lat to robił w ilościach strasznych niestety z powodu choroby zlikwidował hodowle. Ale tu szczęśliwa wiadomość zapowiada się na wielki powrót najlepszego hodowcy apisto w kraju znów będą dostępne frykasy w dużych ilościach dla ogółu chętnych. Z utęsknieniem czekam na pierwsze sukcesu i możliwość uzupełnienia zbioru pielęgniczek o nowe okazy