[200l] Moje akwarium - początkującego.

maciekjjj

[200l] Moje akwarium - początkującego.

Post autor: maciekjjj »

Witam, postanowiłem wziąć się poważnie za swoje akwarium. Dopiero się uczę dlatego chciałem podzielić się z Wami tym co robię, co mam ;)

Chciałbym mieć dobrze prosperujące akwarium roślinne ;)

Głównie chodzi mi o porady od Was, krytyka itp. wszystko mile widziane, na pewno bedzie dużo negatywnych opinii :D bo nawet mi sie nie podoba mój zbiornik ale pracuje nad nim ;)

OK, to zaczynam opisywać co mam:

Akwarium: 200l 100x40x50
Oświetlenie: Aquastar 10000k 39w, Grolux 8500k 39w i 2xCOŚ 6500k 30w.
Czyli: 0,69W/litr
Filtracja: JBL e900 (wkłady: ceramika, zeolit oraz jakiś brązowy biowkład, który usuwa PO4).
Grzałka: 100W (temperatura około 26 stopni)
Nawożenie: CO2 z butli, a jako nawóz "Symfonia Złota" niestety nic o niej nie wiem.
Podłoże: drobniutki żwir kwarcowy (wiem, to mój błąd, w przyszłości będe chciał ją zmienić)

Roślinki:
ECHINODORUS MAGDALENENSIS
HYGROPHILA CORYMBOSA STRICTA - Nadwódka szerokolistna
Spiky moss - Taxiphyllum
Cladophora aegagropila - Gałęzatka kulista
ELEOCHARIS PARVULA
VALLISNERIA ASIATICA - Nurzaniec azjatycki
BACOPA MYRIOPHYLLOIDES - Bakopa okółkowa
MICRATHEMUM UMBROSUM
ALTERNANTHERA REINECKII
reszty nie znam.

Rybki:
9 mieczyków
5 danio
2 welonki
2 kosiarki
4 platki
5 małych kiryśników czarnoplamych
i "wataha" małych głupików (ale one jak podrosną zostaną sprzedane)

Jutro zamówie podstawowe testy to podam parametry wody.
Zaraz pokaże zdjęcia, ale jak już pisałem zbiornik nie powala.
I następujące pytania:
Oświetlenie? Czy jest odpowiednie?
Filtracja, czy te wkłady zostawić? Czy coś wymienić?
Jakie parametry muszę ściśle kontrolować? Chce kupić następujące testy: KH, GH, pH, NO2, NO3, PO4, FE. Starczy mi? czy kupić coś jeszcze ?

FOTY
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-01-31, 19:15 przez maciekjjj, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Wg mnie, to tak:

- swiatła masz OK, na razie nie dodawaj. MAsz więcej niż policzyłeś, bo przecież nie samą wodę masz w akwa
- jak chcesz mieć akwarium roślinne, do filtra nie wkładaj czgoś co usuwa Ci PO4, bo będziesz to dodawał
- te 26 st C to masz od tej grzałki?

maciekjjj

Tak, 100W ale daje rade, może dlatego, że w pokoju mam ponad 20 stopni zawsze, 21-22. Termometr jest po drugiej stronie akwarium niż grzałka, więc pewnie jest OKEJ :)

Awatar użytkownika
wojtekr

nie zrozumiełeś mnie.... chodziło mi o to, że po co Ci 26 st. w akwarium roślinnym?

maciekjjj

wojtekr pisze:nie zrozumiełeś mnie.... chodziło mi o to, że po co Ci 26 st. w akwarium roślinnym?

A ile mieć powinienem ?

Awatar użytkownika
wojtekr

ja bym ustawił na 23, no chyba, że jakies ryby wymagają 26, ale raczej nie widzę.
Podłoże masz jałowe, szkoda, że nie dałeś substratu pod ten piasek kwarcowy. Może jakieś kulki gliniano-torfowe?

maciekjjj

Kupiłem kulki, mam nadzieje, że coś pomoże. A co do substratu, wiem, błąd. Jak sie pozbęde głupików wtedy będe myślał nad zmianą. Jak narazie wspomoge się kulkami oraz poćwicze troche z nawożeniem słupa wody. Testy kupiłem, czekać tylko aż przyjdą. Musze dokupić jeszcze wszystkie niezbędne MAKRO i MIKRO nawozy i samemu próbować komponować nawóz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zanim zaczniesz cwiczyc ten slup wody,zapoznaj sie z prawidlowym obsadzeniem roslin,ich nazewnictwem i wymogami.
Nie sadzi sie pojedynczych sztuk lodygowcow,tylko kilkadziesiat w zwartych
"kupach".
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

maciekjjj

Właśnie ta łodygowa zielona roślinka co widać na trzecim zdjęciu. Jak sie ona nazywa?

I czy jest tak, że wymagania roślin co do nawożenia się bardzo różnią dla poszczególnych warunków?
Ostatnio zmieniony 2013-01-31, 21:10 przez maciekjjj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Miałem kiedyś tego rodzaju piasek u siebie i rośliny, które się pod niego dostawały po prostu gniły gdyż po zalaniu robi się z niego zgrabna skorupa glinianej konsystencji, a pod nią tworzą się strefy beztlenowe.
Zainwestuj w świderki na pewno pomogą, bo widzę, że już od dna tworzy Ci się brunatna gleba.
Ponadto chyba zaczynają atakować Cię sinice...

Co do obsady to o gustach się niby nie rozmawia jednakże nienawidzę welonów - za całokształt.
Danio pręgowany zgadza się? W większej ilości przy takim litrażu na pewno czułyby się lepiej.
Ten korzonek, który jest z tyłu ma ciekawy kształt - dałbym go do przodu i obsadził mchem, który masz

maciekjjj

Dziś właśnie włożyłem kulki torfowe w piasek. Jak radziliście wpuściłem również ślimaki, świderki.

Zacząłem także nawozić już makro solami, a mikro nawóz z intermagu +chelat żelaza.

W najbliższym czasie porobie testy i podam wyniki.

Narazie akwarium wygląda źle, glony na dnie (chyba sinice) i jakieś nitki na reszcie roślin. Z tego co wyczytałem to brak azotu, więc może pomogą nawozy.

Zobaczymy co czas przyniesie ;)

Awatar użytkownika
leniwiec19

Post autor: leniwiec19 »

Za czym zaczniesz lać jakikolwiek nawóz musisz sprawdzić jakie masz parametry wody.
Nie nawozi się na oko. Musisz kupić testy i zbadać wodę, a dopiero później zacznij lać jakieś nawozy.
Każdy z nas miał ciężkie początki, także weź się w garść i zacznij działać od początku do końca a nie odwrotnie.
Pozdrawiam
Monika
98l
63L
30L

maciekjjj

Testowałem wode, sprawdzałem PO4, FE, NO2 i NO3

PO4 i FE w granicach zera :) woda sie wcale nie zabarwila.
NO2 też minimalna ilość.
Jeżeli chodzi o NO3 około 10ppm.
PH=7
gh=14-15
kh=12-13

Więc wydaje mi się, że mogę śmiało nawozić: nawozy dobrałem w następujący sposób:
Potas (K) - 18ppm
Magnez (Mg) - 2,8ppm (mała ilość ze względu na dość twarda wodę)
NO3 - 17,5 ppm
PO4 - 1,7 ppm stosunek NO3:PO4 praktycznie 10:1 więc wzorowo ;)
Żelazo (Fe) - 0,4 ppm
reszta Mikro elementów zgodnie z wymaganiami.
Ostatnio zmieniony 2013-02-06, 22:40 przez maciekjjj, łącznie zmieniany 1 raz.

maciekjjj

Dzisiaj pierwszy dzień gdy podałem nawozy. Myśle, że w za dwa dni zrobie kolejne testy. Sprawdzić jak sie układają wartości podstawowych makro

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Wg mnie z mikro bym sobie odpuscił na początek. Fosforu bym podawał 0,25 bo więcej to rośliny Ci tego nie przerobią tak od razu a na efekty musisz poczekac 2 tyg. a myślę że glony nie bedą tyle czekać przy dużych niewykorzystanych ilościach nawozów.
Niech się wypoiwedzą starsi zieloni od tych spraw(nieobrażając nikogo bo sam o taką pomoc prosiłem i to nie tylko raz)

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”