[200l] Mix Roślin i Bw

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

trochę dużo ich, skąd brałeś delhezi?? szukam ich, nie do siebie, ale znajomy ma ładny pusty baniaczek
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

3runer pisze:trochę dużo ich, skąd brałeś delhezi?? szukam ich, nie do siebie, ale znajomy ma ładny pusty baniaczek

Kurde ! źle napisałem, to nie obecna obsada tylko plany obsady do 720l, sorki :oops:
Ostatnio zmieniony 2012-03-04, 10:54 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

czyli to przyszła obsada?? a nie na to 200l

Awatar użytkownika
Radzimierz

tak tak, źle Cie wcześniej zrozumiałem, gdyby tyle ich było w 200l to by siedziały na sobie ^^

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

No to obsada będzie bardzo ciekawa, tylko chyba zabraknie czegoś ożywiającego baniak, a z drugiej strony przy takich rybach ciężko coś znaleźć.
Z reszta to Tobie ma się podobać ;-)
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Przytłumione światło, i większość tych ryb sie pokaże :)

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

może jakaś aktualka?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Przyszła pora na małą aktualizację. Może zacznę najpierw od ryb, bo są priorytetem w moim akwarium. Wszystkie ryby oprócz 2 Senegalusów mają się świetnie, dotyczy to tych 2 które kupiłem bez płetw.. Sytuacja wygląda tak że strasznie zrobiły się ''dziwne'' blade ubarwienie, mała aktywność za dnia i nocy, zatrzymanie wzrostu, niechęć do jedzenia, i wygięcia kregosłupa w kształcie litery ''U'' z niewiadomych mi przyczyn (strzelam że to przez przebywanie nad wodą na gałęziach, ogon i głowa w wodzie a reszta ciała nad) nie jest to spowodowane raczej za małym akwarium, ponieważ nie miały nawet 10 cm kiedy zaobserwowałem taki stan. Wydaję mi się że to sprawa genetyczna, że trafły mi się niemrawe sztuki. Aha! zapomniałbym o jednym ciekawym fakcie, przeniosłem je do mniejszego akwarium, aby lepiej obserwować ich stan(btw. nie wiem czy to normalne, ale dały się z wody wyjąć goła dłonią), z narybkiem gupika, z pozoru groźne, zarłoczne polypterusy, przez około 2 tyg, nie tkneły ani jednej ryby, całkowita obojętność. Po tym czasie jeden zszedł do innego świata, natomiast drugiego oddałem znajomemu. Reszta ryb jak już wspominałem ma się nieźle, gurami juz enty raz podchodzą do tarła. Niestety przebojowość innych ryb niszczy im gniazda, wyskoki trzciniaków po powietrze albo 16-17cm Senegalusa który mi został i jest w perfekcyjnej kondycji jak i jego apetyt. Przez około 2 miesiące, może trochę więcej nie miałem jednej świetłówki, co nieco przytłumiło światło w baniaku, ciekawe jest to że po ponownym jej dodaniu, ryby takie jak trzciniaki czy poly, stały sie bardziej aktywne. A to przecież ryby nocne:) Co do roślin, to przez okres kiedy zmniejszyłem ilość światła, lotos zgubił wiekszość podwodnych liści, natomiast zrobił ''namiot'' z nadwodnych, pokrył prawie wiekszość powierzchni wody, wypędzając pistie. Doszła 1,2 żabienice które też radzą sobie nienajgorzej. Na wiosne planuje zmienić aranżacje, która będzie bazować na gałęziach, aby polypterusowi zrobić wiecej miejsca na dnie do pływania, by nieodczuł ciasnoty, do czasu zaplanowanej przeprowadzki. Termin został nieco przesuniety z powodu braku funduszy i małej ilośći czasu, ale na pewno nie anulowany ! :) Zdjęcia wstawie najszybciej jak bd mógł, pzodrawiam. :)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

trochę mnie zasmuca ignorancja z jaką potraktowałeś wielopłetwce, blade ubarwienie to syndrom złego samopoczucia ryb, oraz złego stanu zdrowia, czytałeś coś o objawach?? ryby wychodziły ponad taflę wody?? sprawdzałeś parametry?? powiem szczerze, że się zawiodłem... takie dziwne podejście typu "to tylko ryba"... zachowujesz się jakby nic się nie stało... co z drugim senegalusem??

Awatar użytkownika
Radzimierz

Dlaczego ignoracja? Tak czytałem, w sieci o nich jest jak na lekarstwo.. Wychodziły, ale od czasu do czasu, a najcześciej po karmieniu.Co do ich samopoczucia to z początku myślałem że czuły się tak przez większego od nich samca, który od czasu do czasu je podskubywał(tak jak pisał Drago,tzn o agresywnosci samcow w małym zbiorniku) ale odizolowałem go od nich całkowicie na jakiś czas, i nic to nie dało. Nie mogę dojść czemu ignoracja, napisałeś że zachowuję się jakby się nic nie stało.. hmm.. może to dlatego że to było jakiś czas temu, i troche poprostu przeszło, więc mogłem napisać post w stylu coby na to wskazywał. Natomiast jeśli chodzi o drugiego, to pływa u znajomego. Pamiętacie jak się cieszyłem po regeneracji jego płetw? Hyh, niedawno zauważyłem.. Ponowny ich zanik. A dokładnie tej której z początku niebyło.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-04-22, 06:58 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Radzimierz

A więc przyszły ciepłe dni, czuć wiosnę, proszę bardzo :
Obrazek
Obrazek
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Widzę lewitującą pistię :shock: