wojtekr pisze:
Większość innych rośllin zmarnieje lub będzie wykazywała poważne niedobory w takich warunkach, gdzie jest tylko mocne światło i prawie wcale nie ma nawożenia
Moze i jakas racja w tym jest, baaa, nawet do tej pory byłem o tym przekonany, że tak jest ale w tym baniaku o którym mowa gdzie tego nawozenia nie ma prawie ( śladowe ilości, NO3 - na poziomie 1-2??, fosfor ok 0,25 lub nizej ---trudno stwierdzic z testów tak naprawdę, w kazdym razie śladowe ilości), a jest jedynie silne światło i jałowy shrimp sand. Hydrocotyla rosnie ładnie,co tydzień musze jakies 3-4 gałązki długosci ok 2-3 cm wyciąć, heniek mały się ładnie przyjął i o dziwo

niedoborów nie widac po nim ( obawiałem sie , ze w ogóle nie da rady bez co2 i nawozów do tego na jałowcu) i powolutku rozrasta na boki. Powoli rosnie tez duzy heniek, aczkolwiek on jakby miał niedobory widoczne. Światło to ok 0,84 w/l, ale nie jest to pokrywa tylko lampka z IKEI z żarówką tornado (32 w, 6500k, 2150 lm) zawieszona ok 15 cm nad taflą wody. Wiadomo, światło takie inaczej sie rozkłada zwłaszcza w małym zbiorniku. Kurdupel tenże do zobaczenia w galerii. Co prawda fotki takiej sobie jakości robione bez statywu...
Apropos małego heńka Łukasz, miałes rację, jak juz sie zakorzeni, to i w gorszych warunkach da radę. Myslę jednak, ze u kolegi Marcina, dołozenie nawet 24w da naprawde niezły efekt, znacznie poprawi wartości ośweitlenia w akwarium co powinno w niedalekim czasie po tym, zaowocowac lepsza kondycja mchów ( 0,27 a 0,5 - jest różnica) Kwestia jeszcze jakiej barwy... ja bym dał zwykłe 6500k day light. Niestety jesli jest to pokrywa wromaka itp, to cięzko tam umieścic lampy aby równomiernie doświetlały akwarium. Co innego jak ma sie pokrywe jak Romek, wtedy mozna dowolnie kombinowac z lampami w środku.
Aporpos...Podoba mi sie ten korzeń super wkomponowany, moze obsadziłbys go mchem, będzie naprawde ładnie.