[112l] 2 godziny roboty

Awatar użytkownika
martinezsanchez

[112l] 2 godziny roboty

Post autor: martinezsanchez »

Witam po dłuuuugiej przerwie..

Postanowiłem wrzucić fotkę nowo zalanego a w zasadzie posprzątanego akwa

112l (80x35x40)
oświetlenie 1x14W+2x8W
podłoże Aqua Substrate II+
filtracja tetratec ex700 + 2 razy filtry gąbkowe

fauna: krewetki (red cherry, sakury red i amano) :mrgreen:
flora: microsorium, mchy (mini phoenix, phoenix, creeping, taiwan) subwassertang

korzeń znaleziony nad morzem i kamienie forrest stones z ady

chyba tyle...czekam na Wasze opinie

Obrazek
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Lukiki

Post autor: Lukiki »

martinezsanchez pisze:Postanowiłem wrzucić fotkę nowo zalanego a w zasadzie posprzątanego akwa
No polemizowałbym bardzo na temat posprzątania ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Luki nie widziałeś zbiornika wcześniej...tak wiem, że jest glon na ścianach, ale jest on jednym z głównych pokarmów małych krewetek w zbiorniku...mech też pozostawia wiele do życzenia bo rósł sobie w zaniedbanym akwa bez nawozów, dobrego światła i co2
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Raj dla krewetek, ale jesli chodzi o mech to tutaj raczej tez nie poszaleje przy takim świetle na taki litraż.
Łukasz

Nairams

Post autor: Nairams »

martinezsanchez pisze:Luki nie widziałeś zbiornika wcześniej...tak wiem, że jest glon na ścianach, ale jest on jednym z głównych pokarmów małych krewetek w zbiorniku
Pewny jesteś, że siedzą na ścianach i go jedzą ? Bo z roślin czy skąd indziej to okej ale ściany ?

martinezsanchez pisze:...mech też pozostawia wiele do życzenia bo rósł sobie w zaniedbanym akwa bez nawozów, dobrego światła i co2
Teraz też nie masz światła a o nawozach i Co2 nic nie napisałeś (zresztą nie ma to znaczenia przy tym oświetleniu).
Obrazek

Awatar użytkownika
martinezsanchez

nie ma sensu zwiększać oświetlenia przy braku nawożenia, zwłaszcza, że mchy nie należą do wymagających roślin akwariowych...

mało tego..pamiętam, jak ostatnio pisaliście o mojej aranżacji, że jest do bani itd...zajęła pół roku poźniej wysokie miejsca w konkursach na aranżacje akwariów dla krewetek... cierpliwości zatem :)

docelowo oświetlenie zostanie zwiększone o 30W, pojdą nawozy oraz CO2

PS. szyby też wyczyszczę, ale zdjęcie zrobiłem od tak bez przygotowania itd...
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,

lukaszLDZ

Aranzacja ogólnie ciekawa:) kwestia dopracowania szczegółów, w których tkwi diabeł :mrgreen: , mysle, że przy 0,5 wata na literek, nie musisz jakos specjalnie nawozic oraz stosowac co2,,a przy takiej wartości światła mchy beda miały znacznie lepsze warunki niz teraz przy 0,2 czy tez 0,3 ;-)
Łukasz

Lukiki

martinezsanchez pisze:zwłaszcza, że mchy nie należą do wymagających roślin akwariowych...
Marcin,ale tak na prawdę,to mit,który został już obalony ;-)
Różnica mchu między tym chowanym na dużym świetle,a tym na małym jest kolosalna i nie chodzi mi o tempo wzrostu,tylko o jego wygląd.
Każdy mech trzymany na dużym świetle i nawożeniu jest po prostu treściwy,a nie z ''Kambodży'' ;-)
Dawaj tam światło lej pierwiastki i będzie przyjemny zbiorniczek.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Lukiki pisze:Każdy mech trzymany na dużym świetle i nawożeniu jest po prostu treściwy,a nie z ''Kambodży'' ;-)
Lepiej bym tego nie ujął. Na full opcji zywieniowej mech rosnie u mnie super i treściwie jak to nazwałes Łukasz i kolory ma super, natomiast przełozony do akwarium gedzie jest tylko silne oświetlenie i w sumie śladowe ilości nawozów, prawie zerowe, rośnie wolniej, ale kolory i świetny wygląd zachował w żadnym wypadku nie zmarniał
Łukasz

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

lukaszLDZ pisze:Na full opcji zywieniowej mech rosnie u mnie super i treściwie jak to nazwałes Łukasz i kolory ma super
To ja dodam że u mnie na full opcji żywieniowej tylko że przy mniejszym świetle niż ma LukaszLDZ mojemu mchu daleko do jego, który ma soczystą zieleń.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ale prawda jest taka, że mchy radzą sobie też przy małym świetle i bez dodatkowego nawożenia. Miałem w LT co najmniej 3 gatunki mchów i całkiem zdrowo wyglądały.
lukaszLDZ pisze:natomiast przełozony do akwarium gedzie jest tylko silne oświetlenie i w sumie śladowe ilości nawozów, prawie zerowe, rośnie wolniej, ale kolory i świetny wygląd zachował w żadnym wypadku nie zmarniał
Większość innych rośllin zmarnieje lub będzie wykazywała poważne niedobory w takich warunkach, gdzie jest tylko mocne światło i prawie wcale nie ma nawożenia

Lukiki

wojtekr pisze:Ale prawda jest taka, że mchy radzą sobie też przy małym świetle i bez dodatkowego nawożenia.
Radzą,to w tym przypadku pojęcie względne.
Dam przykład flame moss.
W zbiorniku ''full opcyjnym'' gęsty i gruby,a w zbiorniku ''lołtechowym'' cienki,wyciągnięty,rzadki.
Filmy

lukaszLDZ

wojtekr pisze: Większość innych rośllin zmarnieje lub będzie wykazywała poważne niedobory w takich warunkach, gdzie jest tylko mocne światło i prawie wcale nie ma nawożenia
Moze i jakas racja w tym jest, baaa, nawet do tej pory byłem o tym przekonany, że tak jest ale w tym baniaku o którym mowa gdzie tego nawozenia nie ma prawie ( śladowe ilości, NO3 - na poziomie 1-2??, fosfor ok 0,25 lub nizej ---trudno stwierdzic z testów tak naprawdę, w kazdym razie śladowe ilości), a jest jedynie silne światło i jałowy shrimp sand. Hydrocotyla rosnie ładnie,co tydzień musze jakies 3-4 gałązki długosci ok 2-3 cm wyciąć, heniek mały się ładnie przyjął i o dziwo :shock: niedoborów nie widac po nim ( obawiałem sie , ze w ogóle nie da rady bez co2 i nawozów do tego na jałowcu) i powolutku rozrasta na boki. Powoli rosnie tez duzy heniek, aczkolwiek on jakby miał niedobory widoczne. Światło to ok 0,84 w/l, ale nie jest to pokrywa tylko lampka z IKEI z żarówką tornado (32 w, 6500k, 2150 lm) zawieszona ok 15 cm nad taflą wody. Wiadomo, światło takie inaczej sie rozkłada zwłaszcza w małym zbiorniku. Kurdupel tenże do zobaczenia w galerii. Co prawda fotki takiej sobie jakości robione bez statywu...
Apropos małego heńka Łukasz, miałes rację, jak juz sie zakorzeni, to i w gorszych warunkach da radę. Myslę jednak, ze u kolegi Marcina, dołozenie nawet 24w da naprawde niezły efekt, znacznie poprawi wartości ośweitlenia w akwarium co powinno w niedalekim czasie po tym, zaowocowac lepsza kondycja mchów ( 0,27 a 0,5 - jest różnica) Kwestia jeszcze jakiej barwy... ja bym dał zwykłe 6500k day light. Niestety jesli jest to pokrywa wromaka itp, to cięzko tam umieścic lampy aby równomiernie doświetlały akwarium. Co innego jak ma sie pokrywe jak Romek, wtedy mozna dowolnie kombinowac z lampami w środku.

Aporpos...Podoba mi sie ten korzeń super wkomponowany, moze obsadziłbys go mchem, będzie naprawde ładnie.
Ostatnio zmieniony 2012-02-16, 00:24 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 3 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
martinezsanchez

słuchajcie...oświetlenie dodatkowe tam jest, tlyko wyłączone...zbiornik musi dojrzeć, muszę załadować butlę, nawozy czekają...

korzeń był używany przy aranżacji na zoobotanice:
Obrazek

Łukasz to co piszesz o mchach to cała prawda, ale nie mogę sobie pozwolić na dysproporcje świtało/co2/pierwiastki dlatego wszystko poucinałem tak, by jakoś to funkcjonowało do momentu mozliwości podawania wszystkich 3 rzeczy 8-)

Obrazek
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,

lukaszLDZ

Aranżacja pierwsza klasa...super, zatem sprawa jasna ;-) życze powodzenia w prowadzeniu baniaka, czekam na dalsza relację za czas jakiś ;-) Przy nawozeniu co2 i takich tam niestety bardziej wymagające krewetki mogąmiec ciężko. Sam osobiście trzymałem Cr ki różnych gradacji z nawozami i co2. Efektem tego była żółta barwa bieli u CR ek wyższych gradacji. PRzeniosłem do krewetkarium po tygodniu kolory powróciły takie jakie byc powinny i widac są w dobrej kondycji.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”