Akwarium:
CAYMAN 80 SCENIC
81x36/46x52 cm
Oświetlenie:
2x18
Filtracja:
Filtr wew BlueWave 05
Ogrzewanie:
grzałka 150W
Podłoże:
żwir 3-8 mm
Nawożenie:
w płynie
Flora:
różna - jak na razie to nie bardzo jeszcze orientuję się w tych nazwach
Fauna:
totalny mix:
gurami
zbrojniki
tęczanki
węgorki cierniste
piskorki
skalary
mieczyki
brzanki (rózowa i rekinie)
bocie (wsoaniała i modesta)
Farlowella acus
duch amazoński
Dekoracje:
korzenie
kamienie
Na początek witam.
To jest moje nowe akwa (ok.2 miesiące) po wieloletniej przerwie - ale w tym czasie się zmieniło w akwarystyce ;).
Jak widać na razie jest straszny misz-masz w baniaku ale na razie rozpoznaję bojem co i jak będzię się rozwijało.
To na razie tyle, reszta na zdjęciach:
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:14 przez grzes_r07, łącznie zmieniany 6 razy.
O ile wiem do swiat jeszcze daleko ale widze ze Ty juz wziales sie za robienie zupy rybnej ... :|
czekam na zdjecia i ocenia samo akwarium, ale z tego co piszesz masz przerybienie, napisz jeszcze w jakiej ilosci masz te ryby
no więc ja bym się pozbył z tego akwa: skalarów ! - już są duże, a na pewno jeszcze urosną, brzanki rekinie ! dorastają ogromnych rozmiarów jak na twoje akwa, bocje i węgorki. to tak na pierwszy rzut ...
ducha też bym się raczej pozbyła- dość delikatna ryba, a masz inne które (wiem z praktyki, bo mi weloniaste skalary podgryzały) podgryzają płetwy, a duch nie może z nimi żyć.
jeśli się nie mylę i ono ma 150l to mogłbyś już jakąś miniaturę biotopu zrobić, np malawi, ale jak juz ogólne, to ja bym raczej praktycznie zupełnie zmieniła obsadę:P ale każdy ma to co lubi :)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)
tło to sprawa banalna, a takie przelotowe nie wyglada za miło... można po najmniejszej linii oporu-do kartonu przykleić czarny worek na smieci. ja zrobiłam tło strukturalne zewnetrzne z pianki montażowej pomalowanej na czarno, zielono, brązowo;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
Jednego tu nie rozumie,sam stwierdzasz,że masz tu mix rybny więc po co wogóle pokazywać taki zbiornik.Roślin różnych naćkane jak u cyganki w tobołku,które nie pasują do siebie,podłoże gorzej niż fatalne.
Zdjęcia robi sie bez lampy.
Nie chciałem być całkiem na ''NIE'' ,ale inaczej sie nie da.
Tak to jest jak sie chce być wielkim akwarystą bez posiadania minimalnej wiedzy
dziękuję za słowa krytyki, ale ja wcale nie zamierzam być wielkim akwarystą i widzę że trafiłem na nie to forum. Dziękuję za zachęcenie do dalszego udzielania się tutaj. Przestałem się dziwić że tak mało ludzi tu pisze jeśli zwykłych amatorów traktuje się z buta. Co do zdjęć to robiłem je na szybko komórka a tylko jedno było z lampa. A szkoda że tak wyszło bo jestem elektronikiem i widziałem parę śmiesznych postów pisanych przez wielkich akwarystów np na temat podłączania świetlówek. Pozdrawiam.
ja strasznie polecam piasek kwarcowy lub zwykły budowlany(tylko z nim dużo zabawy, tzn dużo płukania), moim zdaniem wygląda dużo lepiej, ryby denne chętnie go przebierają. jednak wszystko zależy od specyfiki roślin, które chcesz trzymać. wydaje mi się, że ryby kupione, te które się podobają, bez myślenia nad tym, ile, jakie ze sobą itp.
u mnie prócz docelowej obsady ogólnego zbiornika( w zamyśle kiedyś ma być to gęsty holender plus ryby nie jednobiotopowe tzn neony, skalary, rózne odmiany gupika, molinezje) pływa też sporo ryb tymczasowo. np kiedyś żałobniczki(Panie świeć nad ich martwymi duszami w gardłach oscarów:P), jakieś tetry, od czwartku dawka danio(na poczatku 40 sztuk, codziennie odławiane, i zostalo maks 10 szt:P) i też mozna powiedzieć, że jest to przejsciowe akwa, z zupą rybną. ale jednak jeden gatunek nie zagraża drugiemu. jest to akwa przelotowe, gdyż główna obsada cały czas jest, tylko do niej dolatują tymczasowo ryby. i nie sądzę, żeby to było złe. ale stała zupa rybna, bez zamysłu to jednak nie jest dobra rzecz...
chcę, żeby autor mnie dobrze zrozumiał, niektóre z tych ryb chętnie ludzie wezmą, bądz tanio odkupią, a trzymanie ich w zupie nie jest miłe ani dla oka ani dla nich... przepraszam, jeśli zbyt miło nie napisałam. np my chętnie zaadoptujemy duszka, będzie sobie pływał u nas docelowo. i problem sie łatwo rozwiąże podobnie z innymi rybami, a tu są bardzo mądrzy ludzie, którzy chętnie Ci doradzą docelową obsadę ogólną, lub mini biotopik ;)
pozdrawiam i życzę sukcesów:)
Edit:
nikt nie zamierza Cię zniechęcać, a jedynie pomóc, by akwarium było ładne dla oka i miało odpowiednią obsadę. to tak samo jakbyś napisał, że chcesz w mieszkaniu 20m2 trzymac 5 owczarków nizinnych i na słowa krytyki zareagował oburzeniem. sądzę, że ludzie chcą jedynie Ci pomóc, doradzić. a jeśli znasz się na elektryce, elektronice, to większość z chęcią wysłucha Twoich rad jeśli chodzi o oświetlenie itp. podziel się z nami swoją wiedzą, tak jak inni chcą podzielić się swoją. każdy popełnia błędy na poczatku, i jest to zrozumiałe.
np spróbuj pomysłu z własnorecznym zrobieniem tła. daje to dużo radości, kiedy sam możesz zrobić coś, by upiększyć zbiornik. mi moje tła, choć dalekie od ideału, sprawiło wiele przyjemności podczas robienia, przymierzania i malowania. dużo większe niż otworzenie portfela, żeby tą min stówę zapłacić za gotowe stło strukturalne.
naprawdę polecam z calego serca przygodę z akwariami, bo mi jako zupełnej amatorce sprawia ona niemałą frajdę. nowe aranże, nowe pomysły, realizacja. nie zniechęcaj się proszę :)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-11-01, 18:27 przez lady_moto, łącznie zmieniany 1 raz.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
ja tez nie jestem wielkim akwarystą ... na początku też postępowałem jak ty, ludzie mi wyprostowali to i owo, teraz staram się aby było ok, ciągle się uczę na błędach. trzeba wszystko robić z rozwagą i taki mix w twoim wykonaniu nie jest zbyt rozsądnym posunięciem. nikt nie chce Cię na pewno zniechęcać ... chcemy Ci pomóc :) 150 l to na prawdę sporo i można z tego zrobić coś fajnego :) jc my służymy pomocą, ale TY musisz chcieć
Ostatnio zmieniony 2008-11-01, 18:36 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.
Popatrz na inne zbiorniki,które Tobie sie podobaja i próbuj sie wzorować ,to bardzo dobry trop do tworzenia aranżacji w ten sposób zobaczysz jakie rośliny z jakimi najlepiej pasują.
Te moje słowa we wcześniejszym poście miały Cie zmobilizować,a nie do robienia focha.
Licze na poprawne fotki i aranżacje z poprawną obsadą
aranż nie jest koszmarny przecież;) pomyślcie, że mogłyby tam byc ceramiczne cuda i rózowy żwirek:P :P :P
musimy poczekać na zdanie kolegi, czy wogóle chce cokolwiek zmieniać :)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)