[112l]H1ddenPlace (ziemia vs AquaSubstrateII)

H1ddenPlace

[112l]H1ddenPlace (ziemia vs AquaSubstrateII)

Post autor: H1ddenPlace »

Witam :)

Przedstawiam moje pierwsze akwarium po 10 latach przerwy, kiedy to miałem dwa akwa 100-litrowe i bardzo nikłe pojęcie o akwarystyce. Teraz znów zaczęło mnie ciągnąć do tego i postanowiłem stworzyć coś niedużego gdzie opłaty za utrzymanie akwa mnie nie zjedzą :)

Start akwarium - 27 kwiecień 2010

Wymiary 80x35x40h – 112 l
Oświetlenie - 3x18W T8 + odbłyśniki (od przodu Philips Aquarelle, Philips 965 Graphica, Philips 865) około 0,5W/litr
Podłoże - wykopana ziemia przelana wrzątkiem + glina, na wierzch biały piasek (po restarcie Aqua Substrate II+)
Ogrzewanie – 100 W
Filtracja - Aquael FZN-2 (gąbka + ceramika + gaza) (po restarcie Tetra EX700)
Nawożenie - brak
CO2 - bimbrownia
Dekoracje - korzenie z allegro

Flora
- Didiplis diandra
- Cryptocoryna Tropica
- Microsorum pteropus
- Pistia stratiotes
- Micranthemum umbrosum
- Anubias barteri var. nana
- Vallisneria americana
- Ludwigia repens
- Glossostigma elatinoides
- Blyxa japonica
- Eleocharis vivipara
- Hydrocotyle leucocephala
- Rotala green
- Rotala sp. Nanjenshan
- Rotala indica

Fauna
- Kirysek panda x4
- Razbora Hengela x11
- Zwinnik Blehera x10
- Otosek x4
- Ślimak Anentome Helena x2

Zestaw to w dużej mierze DIY. Pusty prezentuje się tak. Szafka pod akwarium zrobiona ze starego segmentu i oklejona okleiną. Zdjęcia robione kompaktem.
Obrazek

Pokrywa ze spienionego PVC, koszt materiału wraz z pocięciem bodajże 70 zł, klejone "kropelka" (trzyma bardzo dobrze) i skręcane wkrętami do drewna, podklejone uszczelkami do okna by skraplająca się para nie ściekała po szybach. Z tyłu wycięty otwór na kaskadę a w pokrywie otwór na karmienie, robi jednocześnie za uchwyt po wyjęciu zaślepki.
Obrazek

A tak wygląda pokrywa od spodu:
Obrazek

No to układamy ziemię, na środku akwa nie wkładałem bo ma być tam mała plaża dla kirysków i rośliny raczej nie będą tam sadzone a ludzie straszą strefami beztlenowymi w miejscu gdzie nie ma ukorzenionych roślin, więc nie chciałem ryzykować że plaża mi ściemnieje. Ziemia przykryta siatką z budowlanego, nie kładłem moskitiery bo wydawało mi się że jest za drobna i rośliny będą miały problem z przebiciem się przez nią korzeniami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ustawianie korzeni:
Obrazek

Sadzenie roślin, przyznam że sadzenie w piasku po zalaniu 5 cm wody jest uciążliwe, ma on wtedy bardzo rzadką konsystencję i średnio w nim rośliny się trzymają, szczególnie gdy są z przycinki i bez korzeni :) Więc nie polecam zalewać akwa przed sadzeniem roślin w piasku :)
Obrazek

Akwarium kilka minut po zalaniu, jak widać woda od ziemi wcale się nie zmętniła, z przodu jest nad ziemią 3cm piasku, z tyłu 5-6 cm. Natomiast ziemi jest z przodu 2cm, z tyłu około 3cm.
Obrazek

Po kilku godzinach..
Obrazek

Akwarium 3 dni po założeniu, woda była kryształ, podłączyłem bimbrownię, i po pół godziny rośliny zaczęły bardzo ładnie bąbelkować :)
Obrazek

Później nastąpiło zmętnienie, które utrzymywało się prawie przez 2 tygodnie.. ale nie było jakieś znaczne, zwykłe jak przy dojrzewaniu akwarium. Zaczęły się też mnożyć powoli zatoczki, przyniesione z roślinami z innego akwarium. Pojawiły się też małe (3-5mm długości) białe nitkowate robaki, ale raczej nie wypławki, może nicienie mikro przyniesione z roślinkami? albo coś z ziemi której użyłem pod żwirem (mimo że była solidnie przelana wrzątkiem), nie wiem..

Stan obecny akwarium na dzisiaj, wczoraj (po prawie 3 tygodniach od założenia) wpuściłem rybki, szybko zajęły się nicieniami i już nic nie widać. Helenki też zajęły się plagą ślimaków :) Roślinki już się ukorzeniły i trochę odbiły, wiem że widać sprzęt w akwarium ale za jakiś czas roślinki go zarosną. Wszystko ładnie rośnie, tylko Micranthemum umbrosum trochę zmarniało, za to Glosia o dziwo daję radę i od tygodnia ostro ruszyła do przodu co widać po lewej stronie z przodu przed korzeniem. Myślałem że bez nawozów nie będzie rosła :)
Obrazek
Obrazek

Na koniec kilka zdjęć mieszkańców akwarium:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-10-18, 20:26 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Już jest piękny, a co będzie jak zarosną rośliny... :-P

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Aranżacja akwarium i podejście ogólne do tematu bardzo dobre, efekt jaki osiągnąłeś cieszy oko :)

Co do obsady to naniósłbym trochę poprawek, a mianowicie: dodałbym spokojnie z dwa razy tyle otosków oraz kirysków (może być z 6), 2 helenki raczej nie poradzą sobie z plagą ślimaków, na ten litraż dałbym z 10, a nóż Ci się rozmnożą, reszta może być choć korciłoby mnie dodać jeszcze kilka razborek :)

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

Mnie się bardzo podoba, a jak się rozrośnie jeszcze bardziej, to będzie cudnie :) no i kiryski, jedne z moich ulubionych rybek :-P

dużo tych zatoczków jest ? też mi się wydaje że za mało ich chyba...
Ostatnio zmieniony 2010-05-16, 19:21 przez paluszekrybny, łącznie zmieniany 1 raz.

H1ddenPlace

zatoczków już prawie nie widać :) Nie było specjalnie dużo, może z 30-40 na oko :) Plagą nazwałem to raczej trochę na wyrost :) na razie jest ok i nie rzucają się w oczy
Ostatnio zmieniony 2010-05-16, 19:28 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 1 raz.

H1ddenPlace

Mała aktualizacja po miesiącu od założenia zbiornika, doszło też 5 krewetek Redy Cherry. Miałem małe przygody z zakwitem glonów, chwilowo sytuacja jest opanowana (po zaciemnieniu zbiornika na 3 dni i 40% podmianie wody), zobaczymy jak będzie za kilka dni.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:54 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 5 razy.

H1ddenPlace

Mała aktualizacja. Dwa filmy z akwarium. Kręcone kompaktem więc nie wyglądają powalająco i nie do końca oddają kolorystykę akwarium, w rzeczywistości jest też jaśniej.

Obrazek   Obrazek

Był problem z zakwitem glonów, ale już wszystko się unormowało. Ryby trzymają się dobrze i od założenia zbiornika żadna nie padła.
Ostatnio zmieniony 2010-06-05, 18:19 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
FLOW

Post autor: FLOW »

bardzo przyjemne dla oka :) Oaza spokoju :)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Jestem pod wrażeniem, widzę,że roślinki ode mnie mają się świetnie i rady nie poszły na marne. Gratuluję takiego zbiornika ;-).

H1ddenPlace

Kolejna aktualizacja po 2 miesiącach od założenia zbiornika. Akwarium teraz wygląda tak, jest już po dwóch mniejszych przycinkach:

Obrazek

Aranżacja trochę się zmieniła po prawej stronie, bo było chyba za dużo korzeni, ryby mają teraz też trochę więcej miejsca do pływania a razbory nie chowają się za korzeniami i lepiej je widać. Pistia prawie nie rośnie, domyślam się że za mało jest azotanów w toni wody (nie mierzę parametrów). Gdy zaniechałem jednej podmiany od razu korzenie jej się zazieleniły. Standardowo wodę podmieniam raz w tygodniu 25% i wtedy dodaję też potas.

Nawożę teraz potasem (2 ml K2SO4 co tydzień). Nie widzę znaczących różnic z potasem czy bez, chociaż chyba odkąd podaje potas blyxa japonica trochę się zazieleniła a Didiplis Diandra jak był cały zielony teraz zrobiły mu się też czerwone wierzchołki. Nie nawożę CO2 już raczej, może sporadycznie pochodzi bimbrownia przez tydzień na miesiąc. Glosia rośnie praktycznie tylko wtedy gdy jest podawane CO2, w przeciwnym wypadku stoi w miejscu.

Jeszcze dwa zdjęcia krewetek które ostatnio doszły do obsady:

Obrazek
Obrazek

i kilka zdjęć ryb i roślinności:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-07-27, 19:11 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 5 razy.

H1ddenPlace

Kolejna aktualizacja po 3 miesiącach od założenia zbiornika. Akwarium teraz wygląda tak, jest po kilku przycinkach:

Obrazek

Kilka słów odnośnie tego jak radzą sobie rośliny w akwarium na ziemi z moich luźnych obserwacji. Podstawa to dwutlenek węgla jednak, gdy nie jest podawany rośliny rosną dość powoli, ale rosną :) Natomiast gdy jest podawane CO2 rosną dosłownie w oczach. Mogę to przyrównać do tego że gdy jest podawane CO2 rośliny potrafią rosnąć po 2 cm na dobę. Bez CO2 na taki wzrost potrzebują prawie tydzień.

Odnośnie konkretnych roślin to:

--------------------------------------------------
Didiplis diandra - z racji tego że ta roślina dorasta tylko do danej wysokości trudno powiedzieć coś w wzroście, bo jej nie przycinam. Jest CO2 i potas, nabiera czerwonawej barwy na wierzchołkach, nie ma CO2 i potasu, jest cała zielona

Cryptocoryna Tropica - ta roślina nie rośnie za szybko ani z CO2 ani bez, tyle że sobie żyje :)

Microsorum pteropus - rośnie umiarkowanie wolno, ale widać że radzi sobie, nie wiem czy jest to w ogóle szybko rosnąca roślina

Pistia stratiotes na początku po założeniu akwarium rosła jak głupia, teraz zmarniała, zostało jej już bardzo mało i nie rośnie, podejrzewam że reszta roślin w takiej ilości wyciągnęła wszystkie związki odżywcze z toni wody i nie ma się czym już żywić.

Micranthemum umbrosum - widać że jest to roślina wymagająca, nie ma CO2 nie ma wzrostu, a nawet marnieje, z CO2 rośnie umiarkowanie

Anubias barteri var. nana - anubiasy same z siebie chyba nie rosną za szybko, u mnie radzą sobie, jest CO2 wypuszczają szybciej nowe listki, ale nie ma znaczącej różnicy z CO2 czy bez

Vallisneria americana - ta roślina ostatnio bardzo mi odżyła i ładnie rośnie, podając CO2 mam wrażenie że niektóre jej liście potrafią urosnąć 5 cm dziennie

Ludwigia repens - ta roślina na ziemi radzi sobie bardzo dobrze, rośnie szybko z CO2 czy bez, ale z CO2 trzeba ją przycinać co 4-5 dni, widać ją właśnie po przycince na zdjęciu powyżej

Glossostigma elatinoides - tu sprawa jest prosta, jest CO2 - rośnie, nie ma CO2 - stoi w miejscu

Blyxa japonica - Blyxa wreszcie mi odżyła, ale to jeszcze nie to co powinno być. Podstawa przy tej roślinie to potas, bez jego podawania brązowieje

Eleocharis vivipara - tą roślinę wywaliłem, nie podobały mi się nitki w połowie akwarium, rosła ładnie

Hydrocotyle leucocephala - to jak wiadomo nie jest wymagająca roślina i ładnie rośnie z CO2 czy bez

Rotala green - ewidentnie widać że potrzebuje CO2 do wzrostu, bez niego praktycznie stoi w miejscu, ma cieńsze nowe liście i nie wygląda tak efektownie

Rotala indica - bez CO2 praktycznie ciężko odróżnić ją od Rotali Green, bo nie wybarwia się wtedy na czerwonawo na wierzchołkach

Rotala sp. Nanjenshan - rośnie sobie powoli, nie ma z nią problemów
--------------------------------------------------

Nadal nie podaję nawozów oprócz 2 ml K2SO4 co tydzień (rozpuszczane w półlitrowej butelce z wodą). Korci mnie by spróbować nawożenia by zobaczyć jak wybarwią się wtedy rośliny mając wszystkich związków pod dostatkiem ale jeszcze z tym poczekam.

Ryby mają się dobrze. Jedna wyskoczyła przez otwartą na noc pokrywę jak były upały. Reszta nie choruje. Jakoś znoszą temperaturę która niestety podczas upałów dochodziła w akwarium nawet do 32 stopni ..

Porównanie jak rozwija się zbiornik w kolejnych tygodniach od momentu założenia:

kilka godzin po zalaniu:
Obrazek
akwarium po 3 dniach od założenia:
Obrazek
akwarium po 21 dniach:
Obrazek
akwarium po 33 dniach od założenia:
Obrazek
akwarium po 66 dniach od założenia
Obrazek
akwarium po 90 dniach od założenia
Obrazek

Awatar użytkownika
Zafira

Bardzo ładne zdjęcia i akwarium i zadałeś sobie trochę trudu,by opisać swoje obserwacje ;-).Pistia Ci nie rośnie,bo ma zapewne za mało azotu,reszta roślin ma się w miarę dobrze,bo one czerpią związki odżywcze z ziemi,chociaż już widać braki np. u micranthemum umbrozum.Potasu podajesz tyle co nic,zacznij podawać więcej potasu i CO2 to podstawa,ale to już sam wiesz.Blyxa wygląda,jakby nie miała siły się dokopać do ziemi :-). Hengelki ładnie wyglądają na tle tej zieleni.
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 07:40 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.

H1ddenPlace

Micranthemum umbrozum ostatnio przyciąłem z ciekawości na wysokość 4 cm, a że później nie podawałem przez 2 tygodnie CO2 to wygląda jak wygląda.. :) Mam nadzieję że odbije w ciągu kilkunastu dni. Jak wyglądało wcześniej widać na zdjęciu akwarium z 66 dnia. Choć przyznaję że nigdy nie wyglądało tak jak do końca powinno wyglądać. Blyxa dosyć często była przesadzana w akwarium, w aktualnym miejscu jest od miesiąca. Zmieniłbym parę rzeczy w akwarium ale gdy jest już więcej roślin ciężko to wszystko "poprzesuwać" i człowiekowi nawet się nie chce robić bałaganu w akwa.
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 08:36 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zafira

H1ddenPlace pisze:Nawożę teraz potasem (2 ml K2SO4 co tydzień). Nie widzę znaczących różnic z potasem czy bez
No właśnie,bo to jest niewiadoma z tego,co napisałeś.
Jeśli 2 ml K2SO4 rozcieńczasz w 500 ml wody,z tego,co piszesz na pw,to dalej twierdzę,że potasu masz z tego tyle,co nic ;-).
Wyszło mi z tego 0,035 mg/l,jeśli wlejesz cały ten roztwór na raz do akwa, przy cotygodniowej podmianie wody.Gdybyś do takiej samej ilości wody wsypał 20 ml siarczanu potasu,to po podaniu 30 ml,miałbyś stężenie nieco ponad 10 K w swoim akwarium.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

H1ddenPlace

Nie wiem jak Ci wyszło że po dodaniu 3,5 g K2SO4 do akwarium 112l stężenie będzie wynosić 0,035 mg/l, z tego co napisałaś to żeby wyszło mi optymalne stężenie 14mg/l musiałbym dodać 400 razy więcej K2SO4 niż dodaję .. czyli 1,4 kg.. ;) więc widzisz że to chyba nie do końca ma sens :)

zobacz ten kalkulator:
Obrazek

wpisałem w nim wartości jakie dodaję, stężenie w wodzie po dodaniu 1ml roztworu wynosić będzie 0,028 mg/l czyli po dodaniu 500 ml roztworu jak ja dodaję stężenie będzie 500 razy większe czyli 14 mg/l .

Jak wpisze się ilość roztworu 1ml zamiast 500ml to wyjdzie prawidłowe stężenie potasu w akwarium na jeden litr po dodaniu całego roztworu.

Obrazek

a ile Ty podajesz gram K2SO4 do swojego 300-litrowego akwarium i co jaki okres czasu ze twierdzisz że mam stężenie tyle co nic? Wynikałoby z tego że dodajesz K2SO4 na kilogramy do akwa, więc trochę się dziwię skąd wyciągnęłaś takie wnioski :)
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 09:53 przez H1ddenPlace, łącznie zmieniany 5 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”