[112] docelowo Ameryka Płd *aktualizacja 21.03.2010*

ODPOWIEDZ
P1wel

[112] docelowo Ameryka Płd *aktualizacja 21.03.2010*

Post autor: P1wel »

*aktualizacja niżej*
O założeniu akwarium myślałem już wcześniej. Sprawy nieco przyśpieszyły i stałem się dość przypadkowo właścicielem samca Mieczyka. Otrzymał tymczasowe lokum o którym się nie będę rozpisywał- było bardzo tymczasowe. O wszystkim trochę poczytałem i zabrałem się za zakupy i planowanie.
Na strychu znalazła się mocna szafa o wymiarach blatu 80x35.
- Zakupiłem więc akwa 80x35x40 czyli 112 litrów.
- Zaszalałem i na filtr wybrałem zewnętrzny JBL e700, obecnie wkład ceramiczny od nowości ale jest plan stopniowo zmieniać na jakiś bio
- Grzałka Aquael 150W
- Obecnie mam standardową pokrywę polskiej firmy ze standardowymi świetlówkami 60cm

Podłoże to 8 paczek żwirku rzecznego- nie pamiętam teraz ile kg to 1 paczka, w każdym razie z tyłu jest 6cm żwirku a z przodu szczere 1,5. Teraz myśląc o Ameryce Płd wziąłbym ciemny kolor :(
Na środku korzeń z giełdy na Starcie- mieszkam bardzo blisko ;) pochodzi z drzewka o nazwie Brzost.
Flora:
- 2x microsorium najprawdopodobniej narrow, ew. philipine- na korzeniu
- jasno zielony mech, nazwy niestety nie znam- na korzeniu
- gałęzatka*
- pistia*
- po lewej w rogu żabienica dwie odmiany*
- za korzeniem cabomba + jedna mała przy grzałce ;)
- za korzeniem ludwiga*
- w prawym rogu jest też niezbyt ładna roślinka ze starego lokum mieczyka i ta na pierwszym planie- nazwy nie znam
- kokos z przymocowanym mechem- chyba jest to christmas moss

Wszystko to wraz z podłaczonym sprzętem funkcjonowało tydzień. Dodawałem bakterie na start, żeby jak najszybciej wpuscić mieczyka to w starym lokum miał tragedię. Było małe i w zasadzie non stop miał syf.
Gdy go wpuściłem okazało się jaki jest malutki. Trochę też zaczął wariować więc przyśpieszyłem zakup samicy mieczyka. Ganiał za dużo na moje oko za swoim odbiciem w szybie. Teraz mu się tylko zdarza, podobnie samicy ale w końcu wygląda to na zabawę a nie na...niepoczytalność. W sklepie zdecydowałem się od razu zakupić 5x kirysek spiżowy więc obecnie mam z fauny:
- 3x mieczyk*
- 5x kirysek spiżowy
- 5x otosek*
Obrazek
No a docelowo chciałbym zrobić im Amerykę :P Południową.
W planie mam dokupić stadko bystrzyków czarnych i chciałem też parkę pielęgniczek ramireza i tu pytanie co one na mieczyki? Jak by to nie było za dużo to dodałbym jeszcze kilka otosków. Poza tym podobają mi się skorupy kokosa no i prędzej czy później dodam jakieś tło.
Jako początkujący jesetm otwarty i krytykę i porady. Wiem, że na razie jest dość łyso. Wody już dolałem o te 2 cm :)) Ameryka Płd sama się trafiła gdy okazało się, że rybki które mi się podobaja stamtąd pochodzą- ramirezy, bystrzyki, kiryski. Zdaje się nawet, cześć roślin też jest stamtąd.

*akutalizacja 21.03.2010*
zaszło parę zmian i postanowiłem was powiadomić ;)

po pierwsze zakupiłem do ekipy jeszcze 5 otosków, i jednego mieczyka. Niestety wczesniej źle rozpoznałem jedną z rybek i obecnie mam 3 samice mieczyka. Co z tym zrobić? dokupić samca? Mam wątpliwości- jedna jest z odmiany ciemno pomarańczowej a dwie z "jasnej". Z jakiej ewentulanie dokupić samca? Proszę o porady.
Zmienił też się wystrój
- doszła po lewej nowa odmiana żabienicy- liście z czerwonymi nitkami. Próbowałem ustalić jaka to odmiana- byc może Red diamond. Obie rosną obok siebie i mi stworzyły taki żabienicowy lasek :P
- po lewej doszła też gałęzatka, na próbę. Czytałem że przy rybkach dennych może mieć ciężkie zycie zobaczymy. Przywiązałem ją do małego kamyczka więc jest na stałe w tamtym miejscu.
- oszła Ludwiga. Zobaczymy jak z nią pójdzie- posadziłem ją na tylnej szybie bo tam było puste miejsce. Drugi plan u mnie raczej nie istnieje, korzeń jest spory, więc wysokie roślinki walę na tył niższe gdzie się da.
- kupiłem też dwie pistie.
Z dekoracji doszedł kokos ;P bardzo mi się podobało jak wyglądają w akwariach Przymocowałem do niego mech.
Pierwszy plan pewnie wyda wam się pusty. Pozostawiam to sobie i wam do przemyślenia :) Niechce przesadzić z ilością ani roślin (ani też rybek). Mam jeszcze wolny małe korzęń może go gdzieś jeszcze wcisnę.
Obrazek
a to zdjęcie rośliny z prawej strony- proszę o pomoc w identyfikacji. Szukałem ale po zdjeciach mam spore trudności z ustaleniem nazwy. Poniżej zbliżenie delikwentki.
Obrazek

Do obsady dojdzie jeszcze szablonowe stadko :P myślę, że około 15 neonów simulans będzie ok. Gdybym zaczynał teraz od nowa to zdecydował bym się od razu na jakieś amazońskie podłoże.
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 13:36 przez P1wel, łącznie zmieniany 1 raz.

maksior

Post autor: maksior »

Powodzonka w nowej zabawie zwanej akwarystyką . Przydałbysie filtr wewnetrzny, bo jbl nie da rady z biegiem czasu .
Arek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Zrób zdjęcia z bliska swoich roślin to może Ci je zidentyfikujemy.
Na pewno za micorosrium masz rogatka (którego to nie ma w opisie) pomieszanego cabombą.
Co do obsady to mieczyki z ramirezami raczej dałyby radę, ale to też zależy od zaciekłości mieczyka, bo wiem, że trafiają się takie okazy, że atakują inne nawet większe ryby, agresji z drugiej strony raczej bym się nie obawiał chyba, że w okresie tarła :)
Hyphessobrycon herbertaxelrodi czyli Neon Czarny to fajna i raczej spokojna ryba, do tej obsady pasuje. Ewentualnie dokupiłbym jeszcze trochę tych kirysków, bo w sumie mają sporo miejsca do ganiania się, albo tak jak już napisałeś wpuściłbym z 5-6 otosków.

Aranżacja rzeczywiście na razie licha. Posadziłbym coś na tył, żeby zakryć szybę. Tło możesz dać pod ten żwir błękitne nawet bądź moje ulubione - czarne ;-) Uważam też, że jak jest w akwarium korzeń to musi być jak najbardziej zakryty np mchami :)
Osprzęt też bym się postarał zakryć.
Z tego co wyczytałem masz standardowe oświetlenie... roślinki mogą przy nim kiepską rosnąć :-/ Stuningowałbym trochę tą pokrywę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

P1wel

Trochę jestem zdziwiony opinią o filtrze. Taki mi doradzono w sklepie- ale sam też czytałem i wydawał się to dobry zakup.

Awatar użytkownika
Trachemys

Post autor: Trachemys »

Jeżeli chcesz kupić ramirezki to nigdy nie w Zoo Natura kupiłem tam 2 pary łącznie za 24 zł ( 1 szt 6zł ) i przyniosły mi ospę było to jakiś miesiąc może mniej temu. Na starcie ramirezki miał ostatnio tylko jeden gość :-/ i do tego drożej niz w Zoo Natura a to dziwne :-? ( 13 zł para )

Zastanów się nad tymi rybami jeszcze. Kupiłem je tylko za względu wyglądu ( miałem warunki :-P )

Według mnie Otoski to bardzo dobry pomysł
Ostatnio zmieniony 2010-03-17, 17:49 przez Trachemys, łącznie zmieniany 2 razy.

maksior

Post autor: maksior »

P1wel pisze:Trochę jestem zdziwiony opinią o filtrze. Taki mi doradzono w sklepie- ale sam też czytałem i wydawał się to dobry zakup.
Tu nie chodzi o to że filtr jest do ......, tylk o to że z kubła najlepiej zrobić filtr biologiczny sam mam taki ale żeby woda była oki potrza cuś do środka jakiś mechaniczny np. turbina + gąbka żeby łapał śmieci.
Arek

P1wel

Rozumiem, myślałem, że się uda uniknąć filtra wewnątrz. W każdym razie wezmę to pod uwagę.
A teraz pamiętaj, że jestem początkujący- turbina i gąbka? nie do końca rozumiem. Chodzi o taki jak kiedys były? rura i gąbka? Czy o taki jak teraz są normalne wenętrzne- obudowa i w niej gąbka ?

zami84

Post autor: zami84 »

Turbina i gabka innymi slowy głowica od filtra z rura a gabka to tak, taka od "plujki"
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

nemrod

Re: [112] docelowo Ameryka Płd- początkujący

Post autor: nemrod »

P1wel pisze: ... korzeń ... pochodzi z drzewka o nazwie Brzost.
Brzost to gatunek górskiego wiązu. Opinie o wkładaniu wiązu do akwarium nie są jednakowe u akwarystów - od bardzo dobrych do "psują wodę". Nie miałem w wodzie, na wszelki wypadek, własnego zdania na ten temat nie mam.

P1wel

zami84 pisze:Turbina i gabka innymi slowy głowica od filtra z rura a gabka to tak, taka od "plujki"
Plujka w moim słowniku to obecnie wiatrówka :P

Będę wam bardzo wdzięczny za foto filtru o którym wspominacie- nadal nie rozumiem o jaki wam chodzi.

Powyższe zapytanie nieaktualne. Przyznam, że był problem z ustaleniem o co wam chodzi. Sprawa dość tania więc i do zrobienia, widziałem np głowicę Atman + jakąś zwykłą gąbkę. Atman ma jakies bio gabki w ofercie ale będę szukał zwykłej niech ten kubeł się na coś przyda...!

Poczytałem i faktycznie możecie mieć rację z tym dodatkowym mechanicznym :)) wczesniej nie było to takie oczywiste. Trochę to straszne ze wydając ponad 200 pln na kubełek trzeba jeszcze coś do filtrowania.
Ostatnio zmieniony 2010-03-18, 00:16 przez P1wel, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”