100 l [nature] Plaża żyworódek... - Tamcia

Tamcia

100 l [nature] Plaża żyworódek... - Tamcia

Post autor: Tamcia »

Witam,oto mój kolejny zbiornik...
Akwarium 100litrów (75cm dł. 30cm szer. 45cm wys.)
Oświetlenie:2x 18W/840
Filtracja:nie znam niestety nazwy tego filtra ale sprawuje się bardzo dobrze,jeden kubełek
Ogrzewanie:25stopni
Podłoże:Piasek z mojego ogrodu :mrgreen:
Nawożenie:Narazie nie nawożę i nie podaję CO2,parametrów nie mierzyłam nigdy
Ozdoby:Kokos i korzeń(którego konkretnie nie ustawiałam tylko wrzuciłam-w wolnej chwili znajdę mu miejsce)
Ryby:6x mieczyki,6x molinezje,gupiki(nie wiem ile),2x zbrojnik niebieski i Ampularia
Roślinność:Cryptocoryne balansae,Vallisneria,Rogatek sztywny,Hydrocotyle leucocephala,Vallisneria spiralis,Microsorium pteropus,Anubias barteri var nana,Hygrophila,Wywłócznik,jaszczurzec,Rotala(chyba),pistia,salvinia,mech jawajski i inne których nazwy nie znam...
I foteczki(sorki za jakość wszystkich moich zdjęć,ale są robione telefonem)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:11 przez Tamcia, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Generalnie ok, ale nie masz problemu z korzeniami roślin w takim piasku. Nie gniją ? Chyba rośliny nie ukorzenią się zbyt dobrze.

Tamcia

Tu się właśnie zdziwiłam...Rośliny lepiej się ukorzeniają niż w drugim ogólniaku...Nic nie gnije,korzenie są tak mocne,że nie mam problemów z wyplywaniem...I dodatkowa zaleta-dużo łatwiej się je sadzi niż w kamykach...

lukasses

Post autor: lukasses »

Tamcia pisze:Tu się właśnie zdziwiłam...Rośliny lepiej się ukorzeniają niż w drugim ogólniaku...Nic nie gnije,korzenie są tak mocne,że nie mam problemów z wyplywaniem...I dodatkowa zaleta-dużo łatwiej się je sadzi niż w kamykach...
Dokładnie tez mam piasek. Korzenie sa długie mocne i zdrowe. A sadzenie to teraz przyjemnosc. Piekny baniaczek nie ma co =]

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

no zgadza się akwarium bardzo bardzo daje rade xD fajna nazwa :P długo masz to akwa ? ;>

Tamcia

Z tym aranżem jakieś 3tygodnie...Dopiero czekam,aż nurzaniec zarośnie całkiem tylną ścianę...
MrHotSousage pisze:fajna nazwa
Dzięki,tak mi się jakoś skojarzyło..

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no właśnie chciałem powiedzieć, że coś by sie przydało an tył bo taka brzydka przestrzeń jest, ale chyba szybko tam zarośnie :]

Tamcia

He he czytam w Twoich myślach....Myślę,że szybko zarośnie...Wlałam dziś odrobinkę nawozu i troszkę CO2 z bimbrowni dałam(pierwszy raz w życiu!!)A swoją drogą,to czy można podawać CO2z bimbrowni co trzeci dzień?I czy CO2 może lecieć 12godzin(dziś bimbrownia szaleje,więc wkładam po troszku do każdego akwa)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

nie mi odpowiadać na ten post, ale z tego co wiem to lepiej małymi dawkami przez 24h ;] niż raz,a dużo bo to może mieć złe skutki ...

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Co za dużo to nie zdrowo, wiele osób ładuje CO2 24h/d i jest ok, ale są i inne sposoby dawkowania CO2, w zależności o hp sonda badająca poziom jego załącza "aparaturę" i CO2 trafia do zbiornika. To takie duże uproszczenie.
To można porównać do jedzenia co 2 dni... da radę się przeżyć ale ile trzeba głodnym chodzić do tego czasu :mrgreen:
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Tamcia

:-/ nie bardzo rozumiem...Wnioskuję wtedy,że lepiej podawać stale?Tylko nie mam żadnej redukcji...Sprawę z CO2 dopiero zaczynam...Tak samo zastanawia mnie co ktoś ma na myśli pisząc 1bąbel na sekundę...Chodzi o te bąble co lecą w butli z wodą?

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Ilość bąbli na sekundę odmierzasz, np za pomocą butelki z woda, albo takiego malego licznika babelkow zakladanego na wezyk (ja zrobilem go z zaworka zwrotnego i strzykawki 5 ml) a jako zaworka uzywam zacisku od starego kompletu do koplowki ;) Patrzysz na to ustrojstwo i na stoper i wiesz ilebabli na sekunde leci ;)
Jeśli chodzi o dawkowanie co2 to lepiej powoli i mniej ale przez całą dobę, niż na raz a dużo. Jeżeli masz problem ze zrobieniem dobrego dyfuzora i równomiernym odmierzaniem to może zamontuj u siebie dzwon do rozpuszczania co2. Można kupić gotowy Filtusa, ale samemu też łatwo zrobić :)

Tamcia

No to patrząc po butli z wodą to lecą jakieś dwa bąble na sekundę,czy to dobrze?I czy można jakoś zmniejszyć ilość bąbli jeśli to za dużo...
Nad tym dzwonem chyba muszę się faktycznie zastanowić i spojrzeć jak to wogóle działa he he

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Na wężyk załóż jakiś zaworek, może to być na przykąłd zaworek precyzyjny do co2, ale możesz założyć "zaworek" od kroplówki. Zamykając go lub otwierając regulujesz ilość co2. Co do tego czy dobrze że lecą 2 b/s to zależy od dyfuzora który masz w akwarium. Jeśli to zwykły kamień napowietrzjący i lecą duże bąble w akwarium to zwiększ trochę ilość co2, natomiast jeśli używasz np. kostki lipowej i bąbelki są bardzo malutkie, to myślę że jest to wystarczjąca ilość. No i pamiętaj, że im głebiej wężyk w akwarium tym dłużej bąbelki co2 są w wodzie i lepiej się rozpuszczają ;)

Tamcia

O losie i znowu moja niewiedza wychodzi...A czy jak skręcę zaworek,to mi nie rozsadzi butli?Druga sprawa to nie bardzo wiem,czy to kamień czy kostka(dostałam to-muszę później zapytać).Jest to koloru zielonego i bąbelki są bardzo malutkie,ale jest ich sporo...

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”