120 l [nature] Bałagan.. - Tamcia

ODPOWIEDZ
Tamcia

120 l [nature] Bałagan.. - Tamcia

Post autor: Tamcia »

Witam...
Zbiornik ma 120litrów(72cm dł.37cm szer.46cm wys)
Oświetlenie: Tri power light 20W i dwie świetlówki 18W/765
Filtracja:filtr kaskadowy AQua Clear 200 i wewnętrzny AquaEl FAN2
Temperatura:26stopni
Podłoże:piasek pomieszany z drobnoziarnistym żwirkiem,potem warstwa grubszego
Nawożenie dopiero zaczęłam-micro i macro bez CO2
Parametrów nigdy nie mierzyłam,więc nie znam
Zwierzątka:6xrazbora klinowa,13xneon Innesa,kosiarka,parka zbrojników,piskorek,2xAmpularia,2x krewetka Amano i nie wiem dokładnie ile redek i Babaulti
Roślinność:Vallisneria spiralis,Vallisneria,Anubias barteri var nana,Cryptocoryna balansae i wendtii,Heteranthera zosterifolia,Hydrocotyle leucocephala,Hygrophila,Microsorium pteropus i windelov,rogatek sztywny,wywłócznik,Cabomba,,heniek,Shinnersia rivularis i chyba dwie inne których nazw nie znam...Możliwe że czegoś zapomniałam wymienić
Ozdoby:korzeń po lewej stronie
A oto kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:03 przez Tamcia, łącznie zmieniany 4 razy.

lukasses

Post autor: lukasses »

Heh no pieknie. Roslinnosc gora. Sporo tego tam masz :D

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

No faktycznie ładnie zarośnięte. Taka typowa natura, niekontrolowana. Podoba mi się coś takiego ;-) A może warto przyciąć kilka krzaczków i zobaczyć co z tego wyjdzie.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Tamcia

cmepro pisze:Taka typowa natura, niekontrolowana
Do tej pory liczyłam,że ją kontroluję :shock:
cmepro pisze:A może warto przyciąć kilka krzaczków i zobaczyć co z tego wyjdzie.
Jakieś porady?Dopiero od niedawna uczę się odpowiedniego rozmieszczenia roślin i ich przycinki...Docelowo chciałabym stworzyć coś a'la holender,ale oświetlenie raczej nie to...

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Masz sporo gatunków roślin i czasem ciężko nad tym zapanować, dlatego wiele osób ogranicza się do 3-4 gat. rosnących w dużych kępach, ale w Twoim przypadku wiązałoby się to niemal z restartem obsady roślinnej. Może po prostu wywal część roślin a te co masz obsadź w kępy i czekać aż się ładnie rozrosną.
Można by dorzucić jakieś dodatkowe 20W wtedy już byłoby całkiem nieźle ;-)
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

no ogólnie akwa daje rade-podoba mi się wszystko poza podłożem, ja lubię jednolite :] tu mi by pasował jakiś jasny kwarcowy żwirek, aby wprowadzić trochę takiej przejrzystości :) i masz ode mnie Duuużego Plusa za ... Piskorka xD Kocham te rybki :D jeszce jedno ... skoro masz zbrojniki (przy okazji napisz jakie to są) to przydałoby się jakieś kryjówki typu kokos duże kamienie itp :)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Mnie się też taki bałagan podoba, moje wyglądało jakiś miesiąc temu podobnie ;). Duży plusik :)

Tamcia

Dzięki...MrHotSousage, mnie podłoże się też nie podoba za bardzo,ale miałam kiedyś suma kiryśnika i musiałam cokolwiek wrzucić bo kopał strasznie-wtedy jeszcze za bardzo nie wiedziałam co i jak i tak zostało niestety.Nie ruszam podłoża do restartu,ale to tak szybko raczej nie nastąpi...Patrzę bardziej na roślinność :roll:
PS.Jasny żwirek mam w drugim ogólniaku(100litrów) :mrgreen:
MrHotSousage pisze:i masz ode mnie Duuużego Plusa za ... Piskorka xD Kocham te rybki :D
Ja też i chcę mu dokupić towarzystwo bo wiem,że to rybka stadna!!
Co do zbrojników to jest to parka zbrojników niebieskich...Nie daję im konkretnych kryjówek które mogłyby posłużyć jako miejsce do złożenia jajeczek,bo raz już miały młode i wiem jak ciężko się je wydaje :-/ One chowają się pod korzeniem,raczej rzadko je widuję(tylko przy karmieniu-he he to straszne żarłoczki) .Nad kamieniami pomyślę... :-D

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

ja też mam zamiar dokupić ze 2 piskorki, ale nie mogę ich nigdzie znaleźć :( a co do glonków to jak będziesz chciała się ich "pozbyć" tzn ich przyszłych młodych to wystarczy oddać do sklepu jakiegoś i tyle :PP czekam na zdjęcie 100 litrówki :D

Tamcia

Ja mam zamiar dokupić jeszcze 4piskorki,tylko muszę pojechać do Trójmiasta,bo u mnie mają ale chore.Z tego względu nie oddaję też glonków tutaj,ani jakichkolwiek innych ryb czy krewetek(zresztą o krewetkach to tu nawet nie słyszeli)
MrHotSousage pisze:czekam na zdjęcie 100 litrówki :D
Wiedziałam,że ktoś zwróci uwagę na tą setkę.He he,w sumie to mam jeszcze krewetkarium niecałe 40litrów...
Narazie jednak nawet 120litrów nigdzie nie prezentowałam(jest to pierwsze forum!)
Setka też nigdzie nie jest przedstawiona.
Do niedawna miałam krewetkarium 22litrowe-jeśli można zamieszczać fotki nieistniejących zbiorników to mogę wrzucić(tylko czy zakładać wtedy nowy post??niech lepiej Administrator się wypowie)...
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No to jeśli chcecie trzymać piskorki, czyli cierniooczki to są to bocje. I tak jak wszystkie bocje są to ryby stadne i żyjące w dolnej strefie zbiornika. A skoro są denne to muszą mieć odpowiednie podłoże. Takie, w którym będą wstanie bezpiecznie sobie kopać wyszukując pożywienia. Dlatego najlepszym dla nich podłożem jest zwykły piasek, drobno granulowany. Żaden żwir kwarcowy, on ma ostrą i chropowatą powierzchnię, o którą ryby mogą się łatwo ranić.

Tamcia

Moim zdaniem mam odpowiednie podłoże dla tej rybci....Nie mam kamieni z ostrymi krawędziami,widzę,że piskorek bez problemów sobie kopie...
Co więcej kiedyś zakopał się na 3tygodnie(czytałam,że cierniooczki Kuhla tak robią i jest to normalne)spisałam go na straty,a tu pewnego dnia "wypłynął"sobie jakby nigdy nic...

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

w sumie to wiem, że mam nieodpowiedni żwirek dla Piskorka, ale i tak daje rade ;] pływa sobie kopie i zjada resztki nie widzę na nim żadnych ran, ani nic :) mój też czasem sobie znika, ale to tak na 2-3 dni może :] myślałem nad piaskiem ... zobaczymy jak to będzie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”