126l [Powrót do korzeni] Iza (aktualizacja na 4 stronie)

ODPOWIEDZ
michallodz

Post autor: michallodz »

jezzzu te brzanki to diably wcielone :D chyba maja motorek w pletwach :p

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No nie moge wytrzymać! Więc się pochwalę już teraz i tutaj!
Po Nowym Roku stanie u mnie 240 l :mrgreen:
To będzie raczej już ostatnie powiększenie akwarium, bo na większe ani nie mam miejsca, ani siły nosić tylu wiader do podmian, ani cierpliwości męża też już prawie nie mam :-P
Obsada zostaje brzankowa - te ryby są niesamowite.
10 brzanek sumatrzanskich i 6 mszystych.
Z czasem może wymienię kiryski na bocje - myslałam o siatkowanej.
Aranżacyjnie będzie podobnie jak teraz - dokupię więcej korzeni. Z jednej strony dość gęsta roślinność a z drugiej dużo miejsca do pływania.
No i tak się zastanawiam nad ławicą małych ale szybkich i zwinnych rybek, które były by bezpieczne wśród brzanek. Np bystrzyk amandy. Z tego co można wyczytać w necie to bardzo ruchliwe i bystre rybki, więc teoretycznie nie powinny mieć problemów.
Ale czekam na Wasze opinie.
Ostatnio zmieniony 2009-12-21, 12:05 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

nefrete1 pisze:Po Nowym Roku stanie u mnie 240 l :mrgreen:
To będzie raczej już ostatnie powiększenie akwarium, bo na większe ani nie mam miejsca, ani siły nosić tylu wiader do podmian, ani cierpliwości męża też już prawie nie mam
Czy ostatnie,to czas pokaże.
Mąż sie przyzwyczai i cierpliwość na nowo zdobędzie.
Komu by sie chciało wiadra nosić,zainwestuj w pompę i wąż jeśli dolewasz wodę odstaną.
nefrete1 pisze:Aranżacyjnie będzie podobnie jak teraz
I tu chce Cie namówić do zupełnie nowego wyzwania z góry wiedząc,że dasz rade :)
nefrete1 pisze:No i tak się zastanawiam nad ławicą małych ale szybkich i zwinnych rybek, które były by bezpieczne wśród brzanek. Np bystrzyk amandy. Z tego co można wyczytać w necie to bardzo ruchliwe i bystre rybki, więc teoretycznie nie powinny mieć problemów
To,że rybka jest zwinna i ruchliwa nie oznacza,że chciałaby być ganiana przez podgryzające kąsacze.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Lukiki pisze:nefrete1 napisał/a:
Aranżacyjnie będzie podobnie jak teraz

I tu chce Cie namówić do zupełnie nowego wyzwania z góry wiedząc,że dasz rade :)
ja proponuje tangę :mrgreen:

Lukiki

cina pisze:ja proponuje tangę
Iza za bardzo lubi dbać o rośliny,więc zapomnij o białym piasku,muszlach i kamieniach,bo musi być zielono i korzeniowo :)
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
cina

Lukiki pisze:zielono i korzeniowo :)
dobry glon i będzie zielono ;-) ale to Izy akwarium i niech robi jak chce. Ja nie mówię że nie lubię jak jest ładnie zielono, ale nie mam czasu na zabawy w nawożenie i walkę z glonami, tanga jest mniej wymagająca, coś za coś.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Można zrobić zielono, bez nawożenia i walki z glonami. Poza tym, wydaje mi się, że w tandze czy malawi właśnie walka z glonami jest czymś gorszym, nie ma się roślin do pomocy...

Awatar użytkownika
cina

Nie róbmy tu OT bo się koleżanka jeszcze zdenerwuje.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Hahahah! spoko - dziś chyba nic nie jest w stanie mnie zdenerwować :)
Jadę wydać kuuuupę kasy i zamówić zestaw 240l :mrgreen:

Co do waszych propozycji to Lukiki ma rację - będzie zielono i korzeniowo. Może kiedyś mi się odmieni... ale rybki musiały by być odważne i kontaktowe, czyli tanga raczej odpada. Może jakieś malawi - bo jak wchodzę do rybarium i zbliżam się do akwarium z małymi pyszczakami to wszystkie wesoło merdają ogonkami tuż przy przedniej szybie dokładnie tak samo jak moje brzanki, co mi się niesamowicie podoba.

No aranżacja identyczna to nie będzie. Mam na myśli to, że część akwarium będzie gęsto zarośnięta a część zupełnie wolna - taki układ najbardziej odpowiada brzankom.

No i co do małych rybek - no właśnie nie chcę, żeby się męczyły. Lukiki - piszesz tak z własnego doświadczenia, czy to tylko ten stereotyp o zadziornych brzankach. Bo wiecie, takich akwarystycznych stereotypów jest mnóstwo. Sama już kilka obaliłam, np. wszyscy odradzali mi trzymanie krewetek z ramirezami - kompletna bzdura, przy odpowiedniej aranżacji krewetki miały się wyśmienicie, było mnóstwo młodych. Podobnie z trzymaniem akwarium na parapecie - wbrew panującej opinii mam w parapeciaku mniej glonów niż w ogólnym, ale to zasługa małej ilości zwierząt i sporej ilości roślin.
No ale nie jestem taka uparta - poszukam jeszcze ludzi, którzy hodują brzanki i zapytam o ich zdanie. Jeśli potwierdzi się, że małe rybki to zły pomysł to wybiorę jeden rodzaj: mszyste lub sumatrzańskie i zostawię ich 10 szt i dokupie 10 szt brzanek różowych - przepięknie błyszczą. Myślę, że taka kombinacja nie będzie zła.
Widzę też niejednokrotnie, że z brzankami trzymane są gurami, ale nie jestem do nich przekonana. Wolę stado mniejszych ryb niż kilka dużych.

-----------------dodano -----------------------------

A może stado razborek espei albo klinowych? To nawet też jest Azja, wieć z czasem może będę miała obsadę z jednego kontynentu :-P

Lukiki

nefrete1 pisze:Lukiki - piszesz tak z własnego doświadczenia, czy to tylko ten stereotyp o zadziornych brzankach
Osobiście nigdy nie słyszałem o stereotypie,sam w dawnych czasach posiadałem małe brzanki sumatrzańskie,które ganiały większe od siebie mieczyki,czy też neonki.
Z opowiadań innych posiadaczy tych brzanek,również słyszałem tego typu historie i oddawali rybcie spowrotem,więc stwierdzam,że nie ma tu mowy o stereotypie.
nefrete1 pisze:mszyste lub sumatrzańskie i zostawię ich 10 szt i dokupie 10 szt brzanek różowych
Do sumatrzańskich ładnie pasują purpurowe.
Filmy

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

co do brzanek sumatrzańskich to racja... też miałem je dawno dawno temu kilka razy i mi nawet skalary, które miały długi welony podgryzały, a gupikach (które były wtedy moim oczkiem w głowie) już nie wspomnę :(
tęczanki różowe są bardzo ładnymi rybami i ruchliwymi :) jest też odmiana welonowa, ale nie wiem jak właśnie by się zachowywały przy nich twoje "pasiaki".
Może za eksperymentujesz coś z ciekawych apisto ? :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Wszystko już zamówione :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
Będzie w pierwszym lub w drugim tygodniu stycznia. Nowy filtr (JBL Cristalprofi e900) już chodzi w obecnym akwarium razem ze starym filtrem. Więc w ciągu dwóch tygodni powinien się już trochę zasiedlić bakteriami. W nowym akwa zresztą też mam zamiar jeszcze przez 2 tyg trzymać mój stary filtr wewnętrzny.

Podłoże już powoli płuczę miska po misce. Postanowiłam użyć samego piasku. Tak chodzi mój parapeciak od samego początku i nie zauważyłam żadnego negatywnego wpływu na kondycję roślin czy zwierząt spowodowanego powstawaniem stref beztlenowych. Więc zaryzykuję. Oczywiście w akwarium znajdze się również stare podłoże.

Z obsadą nie będę na razie nic kombinować. Tylko kiryski wymienię na bocje siatkowane.
A sama aranżacja - jeszcze nie wiem jak dokładnie będzie wyglądać. Jak odbiorę 2 nowe korzenie wtedy coś wymyślę.

Awatar użytkownika
PantosPL

Post autor: PantosPL »

Mi się podoba . Kawał dobrej roboty :-)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Te akwarium chodziło przez cały czas na wewnętrznym Chińczyku?

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

?? nie rozumiem ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”