128L - 80x40x40 - projekt
właśnie imrasil, ogólnie trzeba mocno doświetlić akwarium, aby fajnie fotki wyszły pod dużym macro przy tym obiektywie i w mniejszym iso. A w photoshopie nie poprawisz zdjęcia na tyle dobrze, jeśli jest ono niewykaszanie poprzez aparat. No może profesjonaliści, którzy siedzą cały czas w PS i znają opcje na wylot. Ja niestety dopiero zaczynam więc może z czasem się więcej nauczę :D
Panie i Panowie, mam zamiar wywalić nurzańca, bo rośnie mi jak chwast i mam go już wszędzie. Chciałbym go zamienić na jakąś fajną roślinę. byłby to 3 plan akwarium, tak aby zakrył rurki wężyki itp.
Możecie mi zaproponować coś fajnego w ten kont akwarium? fajni byłoby jak byśmy coś dobrali co się wybarwia pod czerwony kolor bo brak mi trochę tego w moim akwarium. Jeśli się nie da, bo to jest takie miejsce, gdzie zawsze trochę mniej światła wpada to trudno, ale czekam na wasze propozycje.
Dzięki.
Możecie mi zaproponować coś fajnego w ten kont akwarium? fajni byłoby jak byśmy coś dobrali co się wybarwia pod czerwony kolor bo brak mi trochę tego w moim akwarium. Jeśli się nie da, bo to jest takie miejsce, gdzie zawsze trochę mniej światła wpada to trudno, ale czekam na wasze propozycje.
Dzięki.
Dzisiaj mija 97 dzień od startu akwarium, a prezentuje się ono tak:
cały czas nawożenie metodą EI. Co tydzień 50% podmiana wody oraz około 35ppm NO3 i 6ppm PO4 na tydzień. Micro na poziomie 0,75ppm Fe
na 12h przed podmianą wody parametry wody miały się następująco:
PH 6,6
KH 8
GH 8
NO3 30
PO4 0,8
innych parametrów nie mierzę.
Ogólnie już nie ma glonów w 99%. nawet sinice uciekły i już nie wychodzą. Osad na szybach również się nie pokazuje, krasnale też i nitek również nie ma.
A tutaj pokazuję fotkę jak Anatome helena próbowała zjeść mi rybkę. Musiała wcześniej zdechnąć bo innej możliwości nie widzę. Ta rybka była i tak nie taka, bo nie miała żuchwy i pewnie nie mogła się najeść i z głodu padła. A ślimaczek się męczył i próbował ją sobie skonsumować na kolację :)
A tutaj redka pozowała do zdjęcia :D
A co do zdjęć?? hmm jakoś nie mam tylu umiejętności aby dobrze obrobić fotkę w PS :(( Trochę brak czasu na naukę.

cały czas nawożenie metodą EI. Co tydzień 50% podmiana wody oraz około 35ppm NO3 i 6ppm PO4 na tydzień. Micro na poziomie 0,75ppm Fe
na 12h przed podmianą wody parametry wody miały się następująco:
PH 6,6
KH 8
GH 8
NO3 30
PO4 0,8
innych parametrów nie mierzę.
Ogólnie już nie ma glonów w 99%. nawet sinice uciekły i już nie wychodzą. Osad na szybach również się nie pokazuje, krasnale też i nitek również nie ma.
A tutaj pokazuję fotkę jak Anatome helena próbowała zjeść mi rybkę. Musiała wcześniej zdechnąć bo innej możliwości nie widzę. Ta rybka była i tak nie taka, bo nie miała żuchwy i pewnie nie mogła się najeść i z głodu padła. A ślimaczek się męczył i próbował ją sobie skonsumować na kolację :)

A tutaj redka pozowała do zdjęcia :D

A co do zdjęć?? hmm jakoś nie mam tylu umiejętności aby dobrze obrobić fotkę w PS :(( Trochę brak czasu na naukę.
Ostatnio zmieniony 2009-11-22, 21:47 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 2 razy.
właśnie z tym poukładaniem nie mam jakoś pomysłu. Ogólnie w lewym rogu wywaliłem zosterifolię, bo za szybko mi rosła i międzywęźla bardzo długie, a co tydzień musiałem ją przycinać. W tamto miejsce rozsadzam dużego heńka i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie w tym koncie. ogólnie chcę również pozbyć się nurzańca bo również rośnie mi jak chwast i wszędzie mi się przenosi i nawet tam gdzie tego nie chcę, a nie jestem wstanie wszystkiego wyplenić bo dżungla jest spora. chciałbym coś tam posadzić w prawym tylnym rogu, ale nie mam pomysłu. Może ktoś z was coś mi poleci? może coś co by w czerwone wpadało i nie rosło bardzo szybko, lub jakieś takie coś z dużymi liśćmi, co by fajnie się tam komponowało?
Również fajnie byłoby, jak byście coś polecili mi w zamian za tego zmutowanego tenellusa, który w 90% nie jest tenellusem???
Chętnie wysłucham wszystkich waszych opinii.
A co do nawożenie, to zmniejszam dawki 35ml do 30 od tego tygodni i poczekam z miesiąc i zobaczę czy będzie coś się działo złego :)
Również fajnie byłoby, jak byście coś polecili mi w zamian za tego zmutowanego tenellusa, który w 90% nie jest tenellusem???
Chętnie wysłucham wszystkich waszych opinii.
A co do nawożenie, to zmniejszam dawki 35ml do 30 od tego tygodni i poczekam z miesiąc i zobaczę czy będzie coś się działo złego :)
w związku z tym, że aranż jaki teraz jest wygląda tragicznie i w ogóle nie trzyma się kupy, a mam już mniej więcej ułożone w głowie co i jak mam zrobić aby było lepiej, postanawiam zmienić prawie całą obsadę roślinną.
W związku z tym moje pytanie do was brzmi następująco: na to podłoże co mam, mogę spokojnie wysypać Amazonię I tak aby poprawić z lekka podłoże dla roślin i całej poprawy akwarium?
Nie interesują mnie kwestie opłacalności bo to już mój ból głowy, a jedynie to czy można tak zrobić i czy nie spowoduje to jakieś poważnych problemów.
Ja mam aktualnie Floran, który jest tragiczny do sadzenia roślin, wyglądu nie ma w ogóle a do tego dla roślin w ogóle nic nie daje. Z roślin wyrastają mi korzenie wszędzie gdzie się da i brzydko to wygląda.
A arnaż taki jak mi się uda pociągnie jeszcze z kilka miesięcy. Tak więc czekam na wasze za i przeciw co do tego pomysłu.
Dzięki.
W związku z tym moje pytanie do was brzmi następująco: na to podłoże co mam, mogę spokojnie wysypać Amazonię I tak aby poprawić z lekka podłoże dla roślin i całej poprawy akwarium?
Nie interesują mnie kwestie opłacalności bo to już mój ból głowy, a jedynie to czy można tak zrobić i czy nie spowoduje to jakieś poważnych problemów.
Ja mam aktualnie Floran, który jest tragiczny do sadzenia roślin, wyglądu nie ma w ogóle a do tego dla roślin w ogóle nic nie daje. Z roślin wyrastają mi korzenie wszędzie gdzie się da i brzydko to wygląda.
A arnaż taki jak mi się uda pociągnie jeszcze z kilka miesięcy. Tak więc czekam na wasze za i przeciw co do tego pomysłu.
Dzięki.
a tego już nie wiem. floran ma dość małą granulację, chociaż z tego co widziałem to powinna być prawie taka sama granulacyjna. Na pewno nie ma wielkiej różnicy jeśli takowa jest.
A może Amazonie powder niż tą zwykłą?
A może Amazonie powder niż tą zwykłą?
Ostatnio zmieniony 2009-11-25, 11:49 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.