Witam po przerwie,
No więc tak, akwarium przeszło restart.. :) Powód - glony. Wszystko było pięknie do momentu kiedy nie zacząłem nawozić PG Classic, wlewałem tyle ile zalecał producent, prawdopodobnie za dużo przy moim nierównomiernym podawaniu CO2 z bimbrowni. Akwarium nie dało się już uratować mimo prób (dwukrotne zaciemnianie po 3 dni i 50% podmiany wody). Ryby przeżyły, rośliny też choć woda była tak zielona w akwarium że nie było nic widać na więcej niż 15 cm.
Po restarcie akwa nie jest już na ziemi, zainwestowałem w aquasubstrate II brązowy. Dwa opakowania do 112 litrowego akwarium jest na styk, mogłoby być minimalnie więcej. Kupiłem też lepszy filtr Tetra EX700, wcześniej był FZN-2. Reszta jest ta sama, przerobiłem też trochę szafkę (dołożylem drzwiczki, bo filtr nie jest tak cichy jak FZN-2, ale po zamknięciu go w szafce praktycznie go nie słychać)
Poniżej zdjęcie akwarium po 4 dniach od założenia, wpuściłem dzisiaj 5 rybek na start by pomogły w wystartowaniu zbiornika, w takiej ilości nie powinny go zbytnio zdestabilizować.
Poniżej zdjęcie jak wygląda to teraz, na zdjęciu tego za bardzo nie widać ale zbiornik ma fajną głębie jak na wymiary 80x40x35 cm.Aranżacja pewnie będzie się jeszcze trochę zmieniać, być może korzeń po lewej zostanie wymieniony na inny, z poprzedniej aranżacji. Po środku z tylu za Didiplis diandra posadzona jest Ludwigia Repens tylko jej nie widać. Jak się rozrośnie powinna zasłonić deszczownię i zrobić fajny kolorystyczny efekt. Rotala wygląda słabiutko po tym ataku glonów sprzed restartu, ale myślę że odbije :)
stary zbiornik po tym samym czasie od założenia wyglądał tak:
a tak wyglądał po dwóch miesiącach:
Będę zdawał relacje jak akwarium się rozwija. Za 2 tygodnie wpuszczę resztę ryb i wtedy wrzucę kolejne zdjęcia, wtedy rośliny powinny już ruszyć do przodu. CO2 nie zamierzam podawać, będę podawał tylko potas przy podmianach. Zobaczymy jak będzie się to wszystko rozwijać w porównaniu do akwarium na ziemi. Taki mały teścik, co lepsze.. ziemia czy ASII, warunki będą bardzo zbliżone, rośliny te same, to samo światło, tyle że w starym po tygodniu zacząłem podawać CO2. No nic, może tutaj zrobię tak samo przynajmniej na początku, by warunki były identyczne.