112 l [Something] - mariusz86

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Sporo tych nawozów lejesz. Pytam nie bez powodu, bo też mam akwa na ASII i nawożę serią PG i non stop mam długie nitki. Może Twoja metoda jest lepsza.

Co do wybarwiania się czerwonych roślin, to moim zdaniem przy tej ilości żelaza co lejesz (najczęściej niedobór jest przyczyną) spowodowane jest to nadmiernym poziomem azotu. U mnie zawsze poprawiał się kolor gdy kończyło się NO3.

Awatar użytkownika
mariusz86

Post autor: mariusz86 »

W tym rzecz że miałem niedobór azotu i fosforu. Stożki mi bardzo karłowaciały wszystkich Rotal.. Jeszcze wcześniej miałem niedobory Potasu - listki mi bielały od spodu więc podniosłem ilość nawozu i problem zniknął, a za to pojawiły się właśnie problemy ze stożkami.. Zacząłem lać 4ml dziennie Makro i ten problem zaniknął.

Wcześniej miałem problem z glonami ale innego typu - rosły na listkach brązowe nitki długości maks. 2 cm. Ale z czasem znikły same. Za to obecnie mam problem z zielonym nalotem na szybach.
Ostatnio zmieniony 2009-03-27, 17:56 przez mariusz86, łącznie zmieniany 1 raz.
Doścignąć niedoścignione ...

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

No widzisz, a u mnie jest dokładnie odwrotnie, jak dam dużo azotu to od razu mi się kurczą stożki rotalli. Ale pod koniec tygodnia, jak stężenie spadnie, rozwijąją się i nabierają kolorów. Spróbuj może poeksperymentować.

Awatar użytkownika
mariusz86

Post autor: mariusz86 »

No cały czas ćwiczę, ale zostanie mi tylko wiedza na temat PG bo przyszły baniaczek będę prowadził na nawozach ADA .. Pewnie następne próby i błędy .. Z jednej strony trochę się boje jak to będzie, ale z drugiej nie mogę się doczekać ..
Doścignąć niedoścignione ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”