150 l [Towarzyskie] - grzes_r07
- megalomaniacc
- Moderator
W roslinach Ci nie pomoge bo szczerze - nie znam sie ale sam aranz jest troche nieprzemyslany (tak przynjamniej sadze) masz duzo roslin spore akwarium ale przez aranzacje zboronik wydaje sie mniejszy. POgrupuj tak rtosliny ze duze i wilu lisciach byly w rogach no i w stopniowo niech wchodza s wrodkowo-tylnia czesc
Co do zwiru - ma za duza granulacje masz ryby denne no i rosliny, mysle ze podloze powinno byc drobniejsze, nie sam piach ale zwir o mniejszej granulacji.
Co do zwiru - ma za duza granulacje masz ryby denne no i rosliny, mysle ze podloze powinno byc drobniejsze, nie sam piach ale zwir o mniejszej granulacji.
Mozna by powiedzieć,że masz kamienie jako podłoże,a tak być nie może.
Zakup żwirek granulacji 4mm i najlepiej ciemny,bo wtedy szystko do niego pięknie kontrastuje.
Te wszystkie rośliny z szerokimi liściami będą zasłaniać światło jak podrosną rośliną niższym.
Przemyśl zakup roślin i kupuj po conajmniej 20 gałązek danej łodygowej rośliny,a nie tak jak ma to miejsce u Ciebie.
Proponuje w tym celu najlepiej udać sie na ul.Równą,będziesz miał z czego wybrać.
Tak jak pisałem wcześniej na początku zacznij wzorować sie na jakims innym zbiorniku i dążyć do jakiejś kopi,ponieważ nie masz jeszcze zdolności z tego co widze aranżowania zbiornika własnym pomysłem.
Większość roślin u Ciebie to takie najzwyklejsze zielska z których nawet ja bym nie wydusił przyzwoitej aranżacji,także jak widać wybór roślin jest kluczową sprawą
Zakup żwirek granulacji 4mm i najlepiej ciemny,bo wtedy szystko do niego pięknie kontrastuje.
Te wszystkie rośliny z szerokimi liściami będą zasłaniać światło jak podrosną rośliną niższym.
Przemyśl zakup roślin i kupuj po conajmniej 20 gałązek danej łodygowej rośliny,a nie tak jak ma to miejsce u Ciebie.
Proponuje w tym celu najlepiej udać sie na ul.Równą,będziesz miał z czego wybrać.
Tak jak pisałem wcześniej na początku zacznij wzorować sie na jakims innym zbiorniku i dążyć do jakiejś kopi,ponieważ nie masz jeszcze zdolności z tego co widze aranżowania zbiornika własnym pomysłem.
Większość roślin u Ciebie to takie najzwyklejsze zielska z których nawet ja bym nie wydusił przyzwoitej aranżacji,także jak widać wybór roślin jest kluczową sprawą
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
ale spokojnie, widzę, że masz jakieś tam korzeń i próbowałeś coś z mchem-bdb :) musisz nauczyć się planowania roślin w akwa (1,2,3 plan) co do żwirka hym... każdy lubi co innego, fakt faktem, że masz kamienie jako podłoże. Ja Ci proponuje bazalt :) ogólnie to właśnie bardzo pomniejszyłeś swoje akwa. jak patrze na swoje (60l) i twoje (150l) to zbyt dużej różnicy na pierwszy rzut oka nie ma :P
ja tam proponuje piach ;) piasek kwarcowy, mimo, że może wymaga troszkę wiecej pracy, wygląda bardzo ładnie.
dalej, na równej faktycznie rośliny kosztują bardzo mało. około 1zł-2zł za sztukę. tylko około 10 szt jest w paczce.
akwa nie jest malutkie i ma spory potencjał, więc do roboty;)
dalej, na równej faktycznie rośliny kosztują bardzo mało. około 1zł-2zł za sztukę. tylko około 10 szt jest w paczce.
akwa nie jest malutkie i ma spory potencjał, więc do roboty;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
nikt rzecz jasna nie mówi o osmozach,nawożeniu CO2, sumpach itp, ale o prostym ale zgodnym i zrównoważonym zbiorniku ;)
może inaczej->powiedz <moze wstaw zdjęcia> jaki zbiornik Ci się podoba? chodzi o roślinność i aranż. może wolisz"surowe" malawi, albo bujne i mocno zarośnięte holendry? może głównie mchy i trawniki, a może roślinność wysoka?
zapewniam, że jest tu dużo ludzi którzy chętnie Ci pomogą:)
może inaczej->powiedz <moze wstaw zdjęcia> jaki zbiornik Ci się podoba? chodzi o roślinność i aranż. może wolisz"surowe" malawi, albo bujne i mocno zarośnięte holendry? może głównie mchy i trawniki, a może roślinność wysoka?
zapewniam, że jest tu dużo ludzi którzy chętnie Ci pomogą:)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)
-
- Kontakt:
Zbiornik jak zbiornik, wcale nie jest brzydki.
Widziałem setki mniej ładnych i setki bardziej ładnych :)
Ważne że podoba się tobie.
Fakt ze trzeba zwracać większą uwagę na ryby.
Stadne trzymać w stadach, no i nie przesadzać z ilością.
Lepiej mniej jak więcej.
Co do roślin to tak na praktykę nie ma znaczenia jakie będą i jak będą posadzone, ważne żeby ryby miały gdzie pływać.
Nie bierz do siebie tych wszystkich słów krytyki.
Każdy chce tylko wyrazić swoje zdanie i nie zawsze przemyśli to co powie.
I forum nie zmieniaj tylko :)
Tu jest ogólnie bardzo miło
Widziałem setki mniej ładnych i setki bardziej ładnych :)
Ważne że podoba się tobie.
Fakt ze trzeba zwracać większą uwagę na ryby.
Stadne trzymać w stadach, no i nie przesadzać z ilością.
Lepiej mniej jak więcej.
Co do roślin to tak na praktykę nie ma znaczenia jakie będą i jak będą posadzone, ważne żeby ryby miały gdzie pływać.
Nie bierz do siebie tych wszystkich słów krytyki.
Każdy chce tylko wyrazić swoje zdanie i nie zawsze przemyśli to co powie.
I forum nie zmieniaj tylko :)
Tu jest ogólnie bardzo miło
Fajnie sie prezentuje ten korzeń, prawie wystaje ponad powierzchnię wody. Ale za to ta gałęzatka z przodu wcale nie pasuje. Wrzuć ją gdzieś z tyłu lub zrób z niej trawnik z przodu. Ewentualnie przyczep do korzenia.
Moja była Tanganika -
To moja pierwsza wypowiedź w tym wątku,więc od razu powiem,że baaaardzo nie podoba mi się Twoja obsada.Masz naprawdę wielki mix i szkoda ryb.Co do akwarium to przyznam,że nie bardzo wyglada na 150litrów.Daj jakieś tło.W kwestii roślin to faktycznie nie pasuje ta gałęzatka z przodu i moim zdaniem ta roślinka po prawej od Anubiasa(chyba Najas),ale poza tymi dwiema roslinami jest ok 

więc tak ... akwarium generalnie podoba mi się gdyby nie obsada ... nic z tym nie zrobiłeś i bardzo szkoda ;/ wręcz wydaje mi się, ze rybek...przybyło eh... napisze Ci czego bym się pozbył : skalar, sum szklisty, gurami mozaikowe i pomarańczowe, brzanka rekinia, sumik (ten srebrny) i wszystko co jest stadne, a masz pojedyncze sztuki ... te ryby się męczą ! 

Ostatnio zmieniony 2008-12-12, 16:40 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.