Koledzy!!! Oczywiście ja też myślałem o torfie, ale wyczytałem że przy moich parametrach wody PH-8 zbije max. o 0.2
Podam wam pomiary z niedzieli(10-10'2010):
PH-8/7.8 >spada
GH-16
KH-9
NO3-5
PO4-0.1
Wydaje mi się że jest cool. Okrzemki znikają. Nitek 0.5 mm. jak na lekarstwo
Jak uzbieram troszkę zaskórniaków to kupię RO
Ostatnio zmieniony 2010-10-12, 22:36 przez asusa7, łącznie zmieniany 2 razy.
Mam nadzieję że testy Zooleka na Ph są ok. I właśnie powolutku zaczynamy schodzić Z TEGO WIELKIEGO PH !!! Czas pokarze Ale skoro tak, to dlaczego KH- (9) jest tak wysokie?
PH=KH ?
Bo torf żeby działał, to trzeba wymieniać dosyć często. inna sprawa że jak jest woda zasadowa to każda podmiana powoduje że niestety znowu to co zakwasił torf jest zastępowane wodą i tak w kółko
Torf jest najczęsciej stosowany przez Apistomaniaków ( do grona których powoli wkraczam). Tylko że oni leją 75-90% a nawet 100% RO to wtedy widać efekty. Ja u siebie leje ok 75-80% RO i GH mam w granicach 3-4 niedługo podłączam dodatkowo kaskadę wypełniona torfem to mogę porobić trochę testów i napisać jak to bedzie sie rozwijało, z tym, że mi zabarwienie nie przeszkadza a wręcz przeciwnie sam jo prowokuję :)
No dobra, napiszcie że jest do bani, albo jeszcze gorzej i będzie ok. Tylko coś napiszcie!!! Człowiek na błędach się uczy, a że pierwsze akwa w życiu to co innego. Zapodałem znieczulacze więc nie musicie zważać na słowa
Limnophila aromatica, świetny pomysł uwielbiam tą roślinkę , jeśli mogę polecić to na równej sprzedaje ja ta młoda dziewczyna co handlowała kiedyś na starcie przy drzwiach jak się wchodzi . Ma śliczne i pięknie wybarwione. Sam eksoerymentuje z roślinami ,ale te duże z boku może na tyl byłoby lepiej przesadzić jakoś plany stworzyć .
Fajniej wyglądałoby z błękitnym, jednolitym tłem :)
Co do roślin to te trzecio-planowe popchnąłbym do tyłu bo na środku tak kiepsko wyglądają oraz oczywiście je regularnie przycinał - będą lepszej kondycji i gęstsze :)
No właśnie, też myślę o niebieskim tle. Czy chodzi o hygrophila siamens, te bardziej na tył? Limnophila sessiliflora rośnie tam żeby zasłonić filterek. Na korzeniu są dwa gatunki mchów, mianowicie: Fissidens fontanus i singapore moss. Limnophila aromatice już posadziłem (lewy róg), ale sadzonki są jeszcze małe. Dziękuję za sugestie, na pewno się do nich dostosuję
Pozdrawiam Norbert
Tak patrzę na tą limnophilie którą zasadziłeś i wydaje mi się,ze dałeś ją za ciasno.
Rozsegreguj ją bliżej przedniej szyby,bo mam wrażenie,że jest ona posadzona na 7 cm szerokości zbiornika.
I chyba filtr wieje za bardzo w łodygowce,które się widzę sporo kładą.
Ostatnio zmieniony 2010-11-07, 21:14 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.