25 l [Mój bojownik] - monika2

monika2
Kontakt:

25 l [Mój bojownik] - monika2

Post autor: monika2 »

Swoja przygodę z rybkami zaczęłam jakieś 4 tygodnie temu

akwarium 25L

Wyposażenie
Filtr Filtration PUMP
Grzałka topitko 25w
Termometr rtęciowy

Podłoże
żwiru

Rośliny
nie pamiętam ich nazwy ale są żywe
Zwierzęta
1 bojownik
1 glujonad
2 gupiki

tak było na początku

Obrazek

potem było już tak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

odstanie chwile w kuli

Obrazek

no i jest już w normalnym akwarium

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-12-28, 15:24 przez monika2, łącznie zmieniany 4 razy.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Nie wiele mozemy zobaczyc moze jakies zdjecie z mieszkancami podlozem a nie pusty baniaczek. :-P Czekamy Zapowiada sie ciekawie.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

adamozw pisze:Zapowiada sie ciekawie
Chyba żart :-P
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

adamozw
Kontakt:

Zart oczywiscie no pomysl troszke :-P

Awatar użytkownika
Jerd

Post autor: Jerd »

Tez tak zaczynałem ...
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Więc Moniko powiem Ci kilka nieprzyjemnych słów i mam nadzieje, że wysnujesz z tego jakieś wnioski. na początek ... ryba w kuli ;/ MASAKRA ! ;( co z tego, że to bojownik ? ale żywe stworzenie ... nie sądzę, abyś chciała żyć w pokoju metr na metr bez żadnych atrakcji. dobrze, że to już było i mam nadzieje, że nie wróci. Teraz masz akwarium 15 litrów. bardzo ubogi. jest kilka roślinek, ale posadzonych zupełnie bez ładu i składu ;( zacznij myśleć nad planowaniem akwarium tzn co ma być w 1, 2 i 3 planie :) postaraj się jakoś zakryć filtr i grzałkę oraz zrób jakieś tło. ponad to żwirek...jakbym już kupował to jakiś dobry, a nie takie coś co mi przypomina drogę w parku. oświetlenie też fatalne ;/ ogólnie bardzo mi się nie podoba mam nadzieje, ze to zmienisz.
PS: ty nie masz glonojada tylko kosiarkę, a to duża i ruchliwa ryba STADNA ! więc ja bym się jej już teraz pozbył, a kupił ze 3 otoski.

monika2
Kontakt:

Na razie nic nie będę zmieniać muszę kasę na zbierać trochę

adamozw
Kontakt:

Najpierw zbiera sie kase a pozniej cokolwiek sie planuje zeby ci kasy na obsade i na aranz wystarczylo. Powiem ci ja tez takie bledy popelnialem jak zaczynalem sie tym zajmowac. Wtedy nie milem dostepu do internetu i nie wiele jescze wiedzialem . Teraz z czasem wszystko sie powoli zmienia jesli masz problemy z obsada z urzadzeniem zbiornika , napisz na forum temat a inni uzytkownicy ci pomoga.

Co do zbiornika nic nie jest na swoim miejscu podloze fatalne , widac filtr, nie ma prawie roslinek, powsadzane na krzyz, brak oswietlenia. Moglbym wymieniac ale zastanow sie co chcesz jkonkretnie trzymac, bo napewno nie skonczy sie tylko na bojowniku.

Pozdrawiam adamozw.

Awatar użytkownika
arturromarr

Post autor: arturromarr »

Witam
Powiedz jak sprawuje się ten filterek.
Zamówiłem takie coś na Aledrogo do 40 litrowego zbiorniczka i jak przyszło to zdziwiłem się, że aż tak małe.
Mam nadzieję , że da sobie jednak radę, powiedz czy osadza się cokolwiek na gąbce bo jeszcze go nie sprawdzałem?
Pozdrawiam i życze sukcesów w przygodzie z rybkami.

adamozw
Kontakt:

Co do tego filtra to bym polecal inne firmy np Aqua Szut badz Aquael do mniej znanych firm nie jestem zbytnio przekonany. Arut poszukaj najpier informacji o filtrze a dopiero go pozniej kup!!!

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Jak na początek, całkiem całkiem :)
Musisz trochę wyobraźnie zaangażować, można zrobić bardzo fajny zbiorniczek za kilka groszy.
No i przeglądanie netu to podstawa, można wiele zobaczyć i sporo się nauczyć.
Teraz masz już z górki :)

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Hmmmm,moje pierwsze akwaria wygladały podobnie,ale niestety nie tędy droga :-/ Nieciekawie to wygląda,brak tla,roślinki źle powsadzane i wogóle nieprawidłowe oświetlenie.Obsada też do niczego,poza bojownikiem nic więcej nie powinno tam pływać.
monika2 pisze:1 glujonad
To pewnie przejęzyczenie,ale powinno być glonojad a dokładnie zbrojnik niebieski.Jednak nie widzę go nigdzie na fotkach.
MrHotSousage pisze: ty nie masz glonojada tylko kosiarkę
Jeśli faktycznie zamiast glonka jest tam kosiarka,to już wogóle masakra i usuń ją jak najprędzej.
Szkoda,że przygode z akwarystyką rozpoczęłaś od zakupów a nie od uzbierania odpowiedniej kwoty :roll:

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Tamcia pisze:MrHotSousage napisał/a:
ty nie masz glonojada tylko kosiarkę

Jeśli faktycznie zamiast glonka jest tam kosiarka,to już wogóle masakra i usuń ją jak najprędzej.
Szkoda,że przygode z akwarystyką rozpoczęłaś od zakupów a nie od uzbierania odpowiedniej kwoty :roll:
na ostatnim zdjęciu tuż za bojownikem zauważyłem ogon kosiarki więc się zasugerowałem tym iż popełniła błąd i Monika z akwarystyką nie ma wiele wspólnego ... miejmy nadzieje, że coś z tym zrobisz i gdy już poprawisz swoje wtopy pochwalisz się odpicowanym Baniakiem :)

monika2
Kontakt:

mam trochę większe kupione akwarium 63l i chcę te wszystkie ryby dać tam te wszystkie rybki co mam .
Mam pytanie czy mogę dać tego suma tam czy nie, ten sum trochę pływa i kilka godzin stoi w takiej o to pozycji Obrazek
mój brat miał go tez 63 l i tez miał bojownika i nic się działo ,a mój bojownik traktuje go jak przy szkodę czasem zrobi most to prze pływa spodnim i nic

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No suma to ja bym tam zdecydowanie nie dawał, to jest nocna ryba i musi mieć kryjówki (jeżeli na pewno to jest sum bo ciężko stwierdzić). W 63l ciężko ci będzie zrobić mu kilka kryjówek. Sama rybka też mała nie jest i powinna mieć zdecydowanie większy baniak, żeby chociaż mogła się swobodnie odwrócić. Ja bym go oddał komuś kto ~200 litrów lub więcej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”