25L [ogólne] pierwszy baniak natec

ODPOWIEDZ
natec

25L [ogólne] pierwszy baniak natec

Post autor: natec »

Witam chciałbym wam zaprezentować swój pierwszy baniaczek. Nie jest on porażających wymiarów i tak ładny jak niektórych tutaj ale ja dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką i mam nadzieję rozwijać ją dzięki waszej pomocy.
Obsada też nie jest porażająca a mianowicie są tylko 2 gatunki roślin ( chodziło mi na początek o rośliny łatwo aktymatyzujące się) ale chciałbym w najbliższym czasie to zmienić.

Wymiary i litraż : 25X25X50cm , co daje narazie tylko 25litrów
Filtracja, rodzaje filtra : AQUAEL UNI FILTR 280 , przepustowość max 260l/h

Oświetlenie, ilość i rodzaj oświetlenia : Zwykła żarówka 25W, świeci ok 5-6h/dziennie

Podłoże : zwykły żwirek akwarystyczny

Dekoracje : 2x korzenie, kilka bursztynów i kamyków, 1xskała.

Fauna : 1x samiec "Betta Splenders", 2 x samica "Betta Splenders", 1x Glonojad złoty "Ancistrus multispinis", 1x Danio Pręgowany, 2x Kirysek Spiżowy

Flora : Narazie prawie same " Cryptocyryna nana " + jedna roślina w prawym rogu której nazwy nie znam.
Nawozy, preparaty : AQUAFLORIN

kilka zdjęć:
Obrazek
Widok z przodu

Obrazek
Trochę nie wyraźne ale kto będzie chciał zobaczy :P

Obrazek
Ogólny widok

Obrazek
Ogólny widok

Obrazek
2X Samice BETTA + Samiec "RAMBO"

Obrazek
Moje sprzątaczki

Obrazek
Moje sprzątaczki + Glonduś w tle wysysa korzeń :D

Obrazek
BETTA "RAMBO"

Obrazek
Mój "RAMBO" pięknie się zaprezentował , pokazał się też glonduś

Obrazek
Widok akwarium w nocy przy włączonym samym oświetleniu akwa.

Sry za jakość zdjęć ale dobry fotograf to ze mnei nie jest. Pozdrawiam i oceniajce .
Ostatnio zmieniony 2010-09-14, 14:39 przez natec, łącznie zmieniany 1 raz.

3promile

Post autor: 3promile »

Cała obsada do oddania. Są co prawda zwolennicy trzymania jednego bojownika w 25l, ale ja do nich nie należę. Oddaj wszystkie ryby i wrzuć tam kilka - kilkanaście krewetek. Aranżację pomijam, bo to rzecz gustu.
Ostatnio zmieniony 2010-09-14, 09:15 przez 3promile, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja na twoim miejscu wymieniłbym żarówke na energooszczędną o barwie 6500K i wydłużył świecenie do 12h. Tło zmienił na jednolite, żwirek na drobniejszy. Kiryski z tego co kojarzę są stadne więc je oddał bo te co masz rosną dość spore.

Obsade jaką bym proponował to kiryski pigmejki ok 8 sztuk jakieś krewetki. A rybek jest taki wybór że sam musiałbyś zdecydować.
Ostatnio zmieniony 2010-09-14, 09:51 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

tutusik

Post autor: tutusik »

ja bym polecal wszystko od poczatku zrobic :(
obejrzyj galerie i upatrz sobie jakas aranzacje. A rybki jak 3promile napisał :)
gg 2755526

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

jeżeli kolega natec dopiero zaczyna z akwarystyką, to dlaczego od razu proponować taką rewolucję. Wymiana żwirku, to praktycznie restart akwa.

ja bym zrobił tak... zostawiłbym bojowniki, bo chyba one miały być w zamyśle główną atrakcją akwarium. Oddałbym kirysy i tego zbrojnika, bo albo urosną dużo, albo grozi im karłowacizna i dałbym z 5 kirysków pigmejów i ze 3 glonojady otoski. Danio to ryba ławicowa, więc też bym się pozbył, ewentualnie można dać ze 2 parki gupika.

Jeżeli chodzi o rośliny, to dałbym szybkorosnące: rogatek, limnofilia, moczarka. Na początku zawsze się przydadzą. Poza tym, żeby Ci te zwartki rosły, to nie odmulaj podłoża.

Jeżeli chciałbyś oddać te kirysy spiżowe i nie masz komu, to mogę się wymienić na np. 2 parki gupika + te roślinki o których napisałem.

No i oczywiście, jak napisał Vendredi, wymieniłbym też oświetlenie.

Wojtek

natec

a co do akwa tak jak napisał wojtekr Bojowniki miały być główną atrakcją akwarium i chciałbym aby tak zostało, rujnowanie całego akwarium i robienie go od nowa jak proponowali niektórzy nie wchodzi narazie w grę.
Kirysków i glonojada narazie też nie będę oddawał( może za nim urosną zmienię baniak).

A co do oświetlenia z tym mam trochę problem a mianowicie między gniazdem na żarówke a komorą do dawania jedzenia jest tylko 6 cm . teraz widziałem że nowe pokrywy maja ten otwór z przodu więc można założyć dłuższą żarówkę u mnie jest to trochę problem.
Ostatnio zmieniony 2010-09-14, 19:25 przez natec, łącznie zmieniany 2 razy.

zami84

Post autor: zami84 »

Poszukaj żarówki energooszczędnej o kształcie spirali. Nie powinna być dłuższa od "tradycyjnej" żarówki.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

natec

Mała aktualizacja.
Doszło a zarazem odpadło kilku mieszkańców akwarium.

Przybyły: 1x GLONOJAD SYJAMSKI (Gyrinocheilus aymonieri) , 1xOtosek - Otocinclus affinis, 4x Neon Inessa.

Pożegnałem się z Danio, Samica betta, a niebawem również z kiryskami.

Kilka fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Niestety kolejne błędy w obsadzie... można najpierw spytaj, a potem kupuj bo tak to wyszło an to samo.
1. Glonojady syjamskie rosną bardzo duże, widziałem osobniki długości 25 cm. za duże na Twoje akwarium zdecydowanie.
2. Otoski to ryby stadne, jedna sztuka nie czuje się zbyt komfortowo powinno ich być ok. 5szt. min.
3. Neony też są stadne i 4 sztuki to zbyt mało kup tak żeby było min. 10.

Moja rada co do obsady tego akwarium:
-10-12 szt. neonów
-5 szt. otosków
-1+1 bojownik

Jak na razie tylko można poratować.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

-10-12 szt. neonów
-5 szt. otosków
-1+1 bojownik
Do 25l chcesz do tego jeszcze bojki wrzucić? Hardo Ci powiem hardo. Ja bym osobiście został przy 15 neonach i otosach lub przy haremie bojka i otosach.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

A ja myślę, że to nawet na neonki za mało

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

IMO najwyżej boraras brigitarea ale one sa dość ruchliwe więc też za fajnie nie bedzie, przy takim baniaku ograniczyłbym sie do krewetek tylko.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Bojowniki zajmują przede wszystkim górną strefe akwarium, neony środkową, a otoski denną przynajmniej tak są zbudowane więc do 25 L przy dbaniu o czystość powinny dać radę. Jasne, że najlepiej wpuścić tam jedną krewetekę i wtedy będzie się czułą mega komfortowo, ale to pierwsze akwarium natec'a więc nie oczekujcie, że pójdzie na to, przypuszczam, że wolałby, żeby akwa tętniało życiem. Poza tym rozmawiałem z nim i planuje w niedalekiej przyszłości zmienić akwa na większe niż to więc puki co w/w obsada przeze mnie nie jest najgorsza, zważywszy na to, że borarasy są dość płoche małe i mogą sprawiać problemy na tle utrzymania ich w dobrej kondycji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”