Strzaalkaa [61 l] Betta Splendens

Awatar użytkownika
strzaalkaa

Post autor: strzaalkaa »

A oto i nowy nabytek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-03-26, 12:02 przez strzaalkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Pedagog ...w trakcie studiów :)

Kobieta wybaczy ci wszystko...prócz tego ,że jej nie kochasz..

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

trzymasz dwa samce w jednym baniaku i to tak małym??
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

dwa samce razem? oj będą się sypać płetwy, łuski i bebechy... ;-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

znam kilka przypadków, gdzie potrafiły żyć razem, ale mam wrażenie w takim baniaczku to nie przejdzie, ja osobiście uważam, że dla haremu tych pięknych ryb to minimum 100l i to na tak 1+3-4 szt. wtedy widać naprawdę ich piękno i majestat, w naturze jeden samiec ma pod swoją opieką jakieś 3m2 powierzchni bajorka, biorąc pod uwagę hodowlę w akwariach ten obszar mógłby się zmniejszyć, ale nawet jeden samiec i kilka samic w 60l to tykająca bomba

samce piękne i życzę powodzenia, czasem trafiają się ciapy i oby oba okazały się nad wymiar spokojne

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

3runer pisze:oby oba okazały się nad wymiar spokojne
raczej są zainteresowani samicami niż sobą :-P
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

wiesz nowy baniak, nowe otoczenie, jeszcze pewnie się aklimatyzuje, to mocno ryzykowny zestaw

Awatar użytkownika
strzaalkaa

jeśli coś będzie się działo,to na pewno nie będę bezczynnie patrzeć na fight, zwolennikiem walk tych rybek nie jestem.
Mają póki co spokojne nastawienie, samiczkami się podzielili, każdy ma po 1 , jedna jest trochę odrzucona,ale może któryś ją przygarnie
a co do siebie nawzajem to zdecydowanie ciapy, jedyne o co walczą to robak, który niefortunnie zostanie sam pomiędzy nimi.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

strzaalkaa pisze:zwolennikiem walk tych rybek nie jestem.
A mimo,to że masz internet,fora,bazę danych i rozpowszechniony fakt,że takiej konfiguracji tej ryby w takim małym akwarium się nie trzyma,to jednak jak widać gdzieś mentalność ''rybki w kuli'' została i na dodatek pokazana publicznie.
Ostatnio zmieniony 2012-03-27, 06:46 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
strzaalkaa

Internetu ani forów nie uważam za specjalnie godne źródło informacji, gdyż jest wiele miejsc na których każdy może sobie pisać co mu się podoba :]
Nie wydaje mi się abym robiła im jakąś wielką krzywdę, skoro żyją, czują się dobrze, płetw ani łusek w walce nie tracą. Usposobienie mają łagodne, więc zagrożenia dla nich nie widzę.
A pokazuję publicznie, bo nie uważam ,że jest to coś czego można się wstydzić. Nic złego nie robię, nie kradnę, nie zabijam, więc nie mam co ukrywać.
Jednak pokazując niejako z góry zakładam, że komuś coś może nie odpowiadać, tak to już jest.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Porozmawiajcie z osobami doświadczonymi, a nie opierajcie się na suchej wiedzy Panowie.
1)http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... sc&start=0
2)http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1161
3) strona 3: http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... c&start=30
Można połączyć samce bojownika nawet w dość małym akwarium pod warunkiem, że mają odpowiednie charaktery. Bojowniki jedne są narwane i niszczą wszystko co się rusza, a inne boja się swojego odbicia w szybie.
Sam jako początkujący akwarysta x lat temu wpuściłem dwa bojowniki do jednego akwarium, nie zauważyłem agresji po czym gdy wstałem rano jeden z bojowników słaniał się po dnie bez płetw. Nie dało rady go odratować.
strzaalkaa czy masz te bojowniki ze Startu ? Bo też istnieje taka możliwość, że są spokrewnione stąd spokojne usposobienie w stosunku do siebie.
Stosowałaś jakąś technikę adaptacyjną tj. kontakt przez szybę itp. czy od razu wpuściłaś nowego lokatora ?
Ostatnio zmieniony 2012-03-27, 09:49 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
strzaalkaa

Jeden jest ze Startu, drugi z Równej.
Zanim wypuściłam całkowicie na wolność nowego lokatora, przez cały dzień oswajali się panowie ze sobą z bezpieczną barierą. Wspólnie pływają już od ponad 3 tygodni i tylko w pierwszym dniu byłam lekko zaniepokojona ich agresją wobec siebie, teraz podzielili między siebie terytorium i samiczki, tak więc każdy ma "swoje zabawki" i nie wchodzą sobie w paradę.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

ja tylko powiem ,że wyjątki potwierdzają regułę, a nie wiadomo kiedy jedna z ryb poczuje się mocniejsza i spróbuje swoich sił, nawet samice mają przebłyski dominacji permanentnej...

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

myślę że długo nie pociągną, przerabiałem to kilka razy, zawsze jak musiałem na jakiś czas umieścić dwa samce w 200setce...
kilka razy zauważyłem ze sie ładnie tolerują, stroszą tylko, każdy miał swój kącik, myślałem a moze się uda...
jeden, dwa, trzy dni... po którymś dniu jeden z bojków zostawał bez płetw...
nie wierzę już w przyjaźń między samcami...

Awatar użytkownika
strzaalkaa

żyją już więcej niż kilka dni wspólnie, bo prawie od miesiąca. Myślę, że trafiły się po prostu spokojne "egzemplarze". większą agresję obserwuje u samic.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

ciapate chłopaki kupilismy :mrgreen:
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”